Super Foods

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Ιαν• 24•16

Αρθρογράφος:  Καρακικέ Μαρία,Κλέτσα Αλεξάνδρα

Ως υπερ-τρόφιμα χαρακτηρίζονται εκείνα που αφενός μεν εμφανίζουν υψηλή διατροφική αξία λόγω μεγάλης συγκέντρωσης θρεπτικών συστατικών, αφετέρου δε έχουν ουσίες, που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων ασθενειών.

ιπποφαες

Αναφέρουμε μερικά από τα πιο σημαντικά υπερ-τρόφημα

Το Ιπποφαές (Hippophae L.) είναι φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιαγνοειδών. Η κοινή ονομασία στα αγγλικά sea-buckthorn.

Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας. Το όνομά του το οφείλειστα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Η ονομασία στα λατινικά του γένους Hippophae προέρχεται από τις λέξεις ίππος<ίππ(ο)- (άλογο) + -φαές, ουδ. του -φαής<φάος (φως, λάμψη), άρα σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο.

Το ιπποφαές περιέχει περισσότερα από 190 φυτοθρεπτικά συστατικά, δηλαδή ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ο καρπός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C — 114 έως 1550 mg ανά 100 gr με μέση περιεκτικότητα (695 mg ανά 100 gr) περίπου 15 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι (45 mg ανά 100 grams)— που κατατάσσει το ιπποφαές στις πιο πλούσιες πηγές, από τα φυτά, σε βιταμίνη C. Ο καρπός ωστόσο είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταμίνη E, αμινοξέα, μέταλλα, β-σιτοστερόλη και πολυφαινολικά οξέα.

Το ιπποφαές περιέχει ω-3, ω-6, ω-9 και το σπάνιο ω-7. Το παλμιτελαϊκό οξύ (ω-7) είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου II, να εμποδίσει το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας, να αυξήσει την HDL-χοληστερόλη και να μειώσει ένα δείκτη φλεγμονής που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

goji berry

Goji Berry               

Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) (το μούρο της ευτυχίας)είναι η κοινή ονομασία που έχει επικρατήσει εκτός Κίνας για ένα φρούτο.

Το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών. Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Κάποιοι πιστεύουν ότι το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι το μυστικό της μακροζωίας.

Τα φύλλα του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) σχηματίζονται επάνω στους βλαστούς και είναι είτε εναλλασσόμενα, είτε σε δέσμες των τριών ή περισσοτέρων. Το σχήμα των Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι λογχοειδές (σαν πλατιά αιχμή δόρατος). Μοιάζει με το φύλο της ελιάς σε σχήμα αλλά το χρώμα του είναι πιο ανοιχτό πράσινο και τρυφερό.

Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) έχει ιστορία πολλών αιώνων χρήσης στην Κίνα, όπου εκτιμάται ιδιαίτερα για τις ιατρικές, θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητές του. Μεταξύ άλλων το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενική υγεία.

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ

σπιρουλινα

 Η σπιρουλίνα (Spirulina) είναι γένος (βρώσιμων) κυανοβακτηρίων. Γνωστότερα είδη είναι η Spirulina maxima (απαντά κυρίως σε Αφρική και Ευρώπη) και η Spirulina platensis (απαντά κυρίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική). Παλαιότερα το γένος Spirulina ταυτιζόταν με το γένος Arthrospira, πρόσφατες μελέτες όμως δείχνουν ότι δεν έχουν στενούς δεσμούς και ότι το γένος Arthrospira είναι μονοφυλετική ομάδα.

Ποια είναι τα οφέλη που  μας  προσφέρει??

 Η σπιρουλίνα θεωρείται ως το πλέον θρεπτικώς πλήρες συμπλήρωμα διατροφής. Είναι πλούσια πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των σύνθετων υδατανθράκων, του σιδήρου και των βιταμινών Α, Κ και Β. Έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή (όπως η β-καροτίνη και η κίτρινη ξανθοφύλλη που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες) καθώς και σε χλωροφύλλη, λιπώδη και νουκλεϊκά οξέα και λιπίδια. Η σπιρουλίνα είναι η πιο πλούσια τροφή σε β-καροτένιο με ένα πλήρες φάσμα δέκα καροτενοειδών. Περίπου τα μισά από αυτά είναι πορτοκαλί καροτένια (άλφα, βήτα και γάμα) και τα άλλα μισά είναι κίτρινες ξανθοφύλλες. Αυτές οι δύο ουσίες συνεργάζονται ιδανικά σε διαφορετικά σημεία στο σώμα μας για την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής του προστασίας. Περίπου το 60% της αποξηραμένης σπιρουλίνας είναι πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αναγέννηση των κυττάρων. Είναι μια τροφή που μπορεί να φέρει σε ισορροπία μια διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη και να αντικαταστήσει μέχρι ενός σημείου το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή ενός ατόμου.

CRANBERRY

cranberry

 Ο λόγος για το cranberry (κράνμπερι ή Οξύκοκκο), το οποίο είναι ένας καρπός εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνη C, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Tο cranberry παρέχει αυξημένη προστασία έναντι των λοιμώξεων και όχι μόνο- και αυτό διότι εξουδετερώνει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται στο σώμα μας.

 Ποια είναι τα οφέλη που μας πρoσφέρει???

 Ο λόγος για το cranberry (κράνμπερι ή Οξύκοκκο), το οποίο είναι ένας καρπός εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνη C, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Η αντικαρκινική του δράση προστατεύει μεταξύ άλλων από τον καρκίνο του μαστού, ενώ με τις αντιγηραντικές και θρεπτικές του ιδιότητες αναζωογονεί το δέρμα και δίνει λάμψη και ομορφιά. Η αποτροπή του έλκους στομάχου και της οδοντικής πλάκας είναι λίγα μόνο παραδείγματα από τον πολύτιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το cranberry στη διατήρηση της υγείας μας.

2 Comments

  1. Ο/Η αποστολια λέει:

    πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες αλλά και το βίντεο πολύ καλό!

  2. Ο/Η Θαλεια λέει:

    Πολύ ωραίο το άρθρο σας κορίτσια! Οι πληροφορίες είναι πολύ χρησιμες!

Σχολιάστε

Top