Star Wars στην πολιτική και τη θρησκεία

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 25•16

Πολιτική και Πόλεμος των Άστρων

Η δημοφιλής σειρά επιστημονικής φαντασίας δάνεισε το όνομά της και στην πολιτική. Πόλεμος των Άστρων αποκαλείται κοινώς η Πρωτοβουλία Στρατηγικής Άμυνας, που εξήγγειλε στις 23 Μαρτίου 1983 ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν. Προβλέπει τη χρήση επίγειων και διαστημικών πυραυλικών συστημάτων για την αποτροπή πυρηνικής επίθεσης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Χωρίς να έχει προχωρήσει αρκετά, δεν έχει εγκαταλειφθεί μέχρι σήμερα.

rigan

Τζενταϊσμός

Ο μυστικισμός της «Νέας Εποχής», που βρίσκεται στη βάση των ταινιών Star Wars, φαίνεται ότι ελκύει πολλούς. Το σύστημα αξιών των Τζεντάι –  το τάγμα των πολεμιστών μοναχών, «φρουρών της ειρήνης και της δικαιοσύνης στον γαλαξία» – δανείζεται στοιχεία από τον ταοϊσμό, τον βουδισμό, τον καθολικισμό και τις διδαχές των σαμουράι. Οι οπαδοί τους αυξάνονται και πληθύνονται, έχοντας αναγάγει τον τζενταϊσμό σε θρησκεία.

STAR WARS3

Στην απογραφή πληθυσμού του 2001 στη Μεγάλη Βρετανία, 390.127 άτομα (περίπου το 0,7% του πληθυσμού) δήλωσαν τζενταϊστές, φέρνοντας τον τζενταϊσμό στην τέταρτη θέση των θρησκειών στο νησί, ενώ στην αντίστοιχη απογραφή της Νέας Ζηλανδίας, ο Τζενταϊσμός εμφανίσθηκε ως η δεύτερη δημοφιλέστερη θρησκεία στη χώρα πίσω από τον χριστιανισμό με 53.000 πιστούς. Στις απογραφές πληθυσμού του 2011, καταγράφηκαν ως πιστοί του τζενταϊσμού 65.000 άτομα στην Αυστραλία, 9.000 στον Καναδά, 15.000 στην Τσεχία και 179.632 στην Αγγλία.

Επιμέλεια άρθρου: Παναγιώτης Οδατζίδης

Σχολιάστε

Top