ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ

photo 2 v

Εσύ, που γεννήθηκες γυναίκα, με λεπτότερα χέρια και μέση, με λεπτότερη φωνή, το «ασθενές» φύλο, αναγκάστηκες από πολύ μικρή να αγαπήσεις το ροζ, να παίζεις με κούκλες, να είσαι χαριτωμένη και γλυκιά. Νόμιζες πως αυτό ήταν το φυσιολογικό. Δυστυχώς όμως, ο σεξισμός δεν αρκείται μονάχα στα χρώματα και στα παιχνίδια. Εισχωρεί αθόρυβαστη γλώσσα, στην οικογένεια, στο σχολείο, στη δουλειά, κ.ά. Καθημερινά  βρίσκεσαι αντιμέτωπη μεπεριστατικά που αποδεικνύουν πως για να πάψει η κοινωνία να είναι πατριαρχική και σεξιστική, έχει πολλή δουλειά να γίνει.

Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί συζητάμε για σεξισμό σήμερα, που τουλάχιστον στην Ελλάδα  τα δικαιώματα ισότητας έχουν κατοχυρωθεί. Πράγματι, τον προηγούμενο αιώνα έγιναν σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, όμως το μυαλό πολλών αρνείται πεισματικά να αποβάλει τη νοοτροπία του παρελθόντος,σύμφωνα με την οποίαμοναδικός σκοπός της γυναίκας ήταν η μητρότητα, οι δουλειές του σπιτιού και η ικανοποίηση των επιθυμιών του άλλου φύλου.

Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διαφορετικά μια γυναίκα αποκαλυπτικότερα ντυμένη από τις υπόλοιπες,

άνθρωποι που ισχυρίζονται πως η θέση της γυναίκας βρίσκεται αποκλειστικά στην κουζίνα,

άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που ξαφνιάζονται στην ιδέα πως ένας άντρας μπορεί να σφουγγαρίζει,

άνθρωποι που περιγελούν έναν άντρα όταν κλαίει,

άνθρωποι που υποστηρίζουν πως για να ελκύσει μία γυναίκα το άλλο φύλο πρέπει να ντυθεί σύμφωνα με τα δεδομένα των αντρών…

..στην πραγματικότητα ονομάζονται σεξιστές, όχι άνθρωποι.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΑ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ___________________________________________________________

(συνέχεια από την προηγούμενη σελίδα)

Αυτή λοιπόν είναι η παγίδα του σεξισμού, δεν γίνεται αισθητός. Κρύβεται πίσω από παραδόσεις, έθιμα και στερεότυπα.

Σε έναν κόσμο που υποφέρει από έλλειψη παιδείας, είναι χρέος μας να ξεφορτωθούμε τις προκαταλήψεις. Ναι, είναι αισχρό ένας άντρας να πρεσβεύει αυτές τις αντιλήψεις τον 21ο αιώνα. Είναι ακόμη χειρότερο, όμως, η γυναίκα – αιώνες καταπιεσμένη- να διαιωνίζει τον ίδιο τρόπο σκέψης από γενιά σε γενιά.

Ας αρχίσουμε να πιστεύουμε στην αληθινή ισότητα.

 

Ειρήνη Κακουδάκη Γ1

Σχολιάστε

Top