« ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ… » «Σταύρος Θεοδωράκης»

του Γιάννη Κριθινάκη

«Καλησπέρα, καλησπέρα» δεν ξερω τι αναζητάτε σε αυτές τις σελίδες αλλά εγώ

έχω σκοπό να σας παρουσιάσω ένα μεγάλο Έλληνα Δημοσιογράφο.

Το Σταύρο Θεοδωράκη.mega_LARGE_t_235761_1169246_type12025Γεννήθηκε το 1963 στον Δραπανιά Χανίων και

μεγάλωσε στην Αγία Βαρβάρα της Δυτικής Αττικής . Ξεκίνησε την δημοσιογραφία το 1984.

«Δ’ πρόγραμμα της ΕΡΤ», «Πρώτη», «Μεσημβρινή», «Σκάι 100.4», «Βήμα»,  ΚΛΙΚ, ΜΕΝ,

«Έψιλον Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» .Από το 2000 έως το 2003 παρουσίασε στην ΝΕΤ, 406  ζωντανές εκπομπές με τίτλο «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ».

Τον Σεπτέμβριο του 2005 δημιούργησε, μαζί με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και τον Νίκο Κατσιγιώργη, το κρητικό εστιατόριο «Αλάτσι».
Έχει εκδώσει 3 βιβλία από τον «Ποταμό»: «Εξομολογήσεις Πρωταγωνιστών»,

«Οι άνθρωποι μου», «Αυτό που ζούμε» . Από το 2005 παρουσιάζει στην εφημερίδα «Τα Νέα» συνεντεύξεις «άλλων Πρωταγωνιστών» και από το 2006 συνεχίζει τους «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» στο Mega.

Είχα την τιμή και τη χαρά να συνομιλήσω μαζί του και να συζητήσουμε για τη ζωή του,

τη δημοσιογραφία, την ελληνική κοινωνία και πολιτική.

Πως ήταν η παιδική σας ηλικία ;

Γεννήθηκα σ’ ένα χωριό των Χανίων και μεγάλωσα σ’ ένα χωριό της Δυτικής Αθήνας, την Αγία Βαρβάρα. Παράλληλα με το σχολείο, τα καλοκαίρια κυρίως έκανα πολλές δουλειές, από διαφημιστικές αφισοκολλήσεις έως  και διανομή δεμάτων με φορτηγό. Ένα φεγγάρι πουλούσα κουλούρια έξω από τα δικαστήρια. Ευτυχισμένη φτώχια θα σου έλεγα.

Το 1985-1987 ασχοληθήκατε με την επιμόρφωση των Ρωμ. Τι αποκομίσατε από αυτή την ενέργεια; Ποια τα συμπεράσματα σας;

Τους τσιγγάνους τους ήξερα γιατί μεγάλωσα στην Αγία Βαρβάρα. Και κάναμε τότε μια προσπάθεια, οι τσιγγάνοι που δεν είχαν πάει ποτέ σχολείο, να μάθουν λίγα γράμματα, να γράφουν το όνομά τους, να μπορούν να διαβάσουν μια οδό και να μπορούν να κάνουν μια πρόσθεση και μια αφαίρεση. Μετά από 2-3 χρόνια όμως κατάλαβα πως οι δήμοι, το κράτος, έπαιρναν τα λεφτά που χορηγούσε η Ευρώπη για τους τσιγγάνους και τα έκαναν ότι ήθελαν. Κάπου εκεί έφυγα. Παραιτήθηκα πριν μονιμοποιηθώ δηλαδή.

 

Τηρείται η δημοσιογραφική δεοντολογία στις μέρες μας ;

Και τηρείται και δεν τηρείται. Τίποτα δεν είναι ευθύγραμμο στην Ελλάδα σήμερα. Υπάρχουν και καλοί και κακοί δημοσιογράφοι. Όπως υπάρχουν καλοί και κακοί καθηγητές, γιατροί, υδραυλικοί. Η κοινωνία έχει ανάγκη από δημοσιογράφους ψύχραιμους και μελετηρούς. Αυτούς θα πρέπει να ψάχνει, να ακούει και να ενισχύει. Οι άλλοι που απλώς κάνουν θόρυβο, λένε όλο ναι ή όλο όχι, μπορεί να εντυπωσιάζουν κάποια στιγμή τον κόσμο αλλά δεν βοηθούν την κοινωνία να σκεφθεί.

Οι «Πρωταγωνιστές» έχουν κερδίσει την εκτίμηση εκατοντάδων χιλιάδων τηλεθεατών, αυτό σας κάνει ευτυχισμένο ; Και πόσο εύκολο ήταν ;

Υπάρχουν ημέρες που νιώθω πως κάνω λιγότερα απ’όσα μπορώ και υπάρχουν και μέρες που νιώθω ότι κάναμε καλή δουλειά. Κάναμε τον κόσμο να σκεφθεί διαφορετικά. Από την αρχή, πίστεψα πως αυτή η εκπομπή θα πετύχει. Κάποιοι έλεγαν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πιάσει στην Ελλάδα, εγώ πίστευα όμως πως υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα που πρέπει να μπει σε πρώτο πλάνο. Τώρα που το πείραμα πέτυχε χαμογελάω.

Ποια εκπομπή θα σας μείνει αξέχαστη και γιατί ;

Τα εγκαταλελειμμένα μωρά του Αλεξάνδρα. Η Σπιναλόγκα. Οι άστεγοι των Αθηνών. Την εκπομπή με τους άστεγους την έκανα πολύ πριν γίνουν μόδα οι άστεγοι. Τα πρεζόνια της σκοτεινής Αθήνας. Εκπομπές για τις οποίες έχουμε χάσει τον ύπνο μας και εγώ και η ομάδα μου αλλά που ελπίζουμε ότι διόρθωσαν λίγο τη ματιά της κοινωνίας.

Το βιβλίο σας « Αυτό που ζούμε» γιατί το γράψατε ;

Είναι χαρακτηριστικό το εξώφυλλο που έκανε ο Δημήτρης Χατζόπουλος στο βιβλίο «Αυτό που ζούμε». Ένα καράβι που θαλασσοδέρνεται. Το καράβι «Ελλάς». Και πολύ φοβάμαι ότι δεν φταίνε οι θάλασσες, αλλά το πλήρωμα και κυρίως οι καπεταναίοι. Θα δούμε αν θα επιπλεύσουμε, αν θα βουλιάξουμε ή αν θα ταξιδέψουμε ξανά.

Πώς σας φαίνεται η ελληνική κοινωνία ;

Στον γαλλικό Μάη είχαν ένα σύνθημα «θέλουμε τον κόσμο και τον θέλουμε τώρα». Αρκετοί πίστεψαν πως αναφερόταν σε αυτοκίνητα, ρούχα και λεφτά. Πρέπει λοιπόν να ξαναβρούμε ένα προορισμό. Και σαν πολίτες και σαν κοινωνία. Είναι μια ατομική προσπάθεια που πρέπει να καταλήξει σε μια συλλογική. Αν ο καθένας από εμάς γίνει λίγο καλύτερος, η χώρα θα γίνει πολύ καλύτερη.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την ελληνική πολιτική ;

Ως τον μεγάλο ασθενή, δεν είναι όμως δυστυχώς και ο μόνος ασθενής. Αρκετοί Έλληνες πολιτικοί – οι περισσότεροι δηλαδή- εδώ και δεκαετίες προσεταιρίστηκαν μια «μαγκιά» του τύπου «εγώ τα ξέρω όλα-εγώ και οι φίλοι μου θα κυβερνήσουν- εγώ θα ορίσω τους νόμους- εγώ θα κερδίσω». Τώρα ναυάγησαν ελπίζω να έχουν καταλάβει τα λάθη τους αλλά πολύ φοβάμαι ότι αρκετοί πολιτικοί νομίζουν ότι το πρόβλημα είναι οι άλλοι πολιτικοί και όχι οι ίδιοι. Γενικώς πάντως στην Ελλάδα πάντα άλλος φταίει. Ποτέ εμείς.

 

Η ανεργία μαστίζει τους νέους. Τι θα τους συμβουλεύατε ;

Μετά την εκπομπή που κάναμε για το «ποιος θα σώσει την Ελλάδα», τα e-mail μας, κατακλύστηκαν από ερωτήματα …  «Να γυρίσω στο χωράφι;», «Να καλλιεργήσω αμυγδαλιές ή καρυδιές», «Οι ελιές του παππού μου θα μπορέσουν να πουληθούν στο εξωτερικό». Αφού σκέφτομαι να τα αφήσω όλα και να γίνω «ο θείος Σταύρος συμβουλεύει». Πως είχαμε κάποτε την θεία Λένα; Στα σοβαρά τώρα. Η λύση περνάει από την παραγωγή και την καινοτομία. Την Ελλάδα δε θα τη σώσουν πέντε μεγάλες επενδύσεις αλλά πολλές μικρές καινοτόμες ιδέες στον πολιτισμό, το χωράφι, τη θάλασσα, τον τουρισμό, την παιδεία.

 mega_LARGE_t_235761_1120781_type12025

 

«Στην Ελλάδα της κρίσης έχουμε ανάγκη τη γνώση και τη λογική…»

Σ. Θεοδωράκης

Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τον κύριο Θεοδωράκη και τη δημοσιογραφική του ομάδα που με βοήθησαν πολύ για τη συνέντευξη. Έυχομαι να συνεχίσουν το αξιόλογο έργο τους γιατί πραγματικά υπενθυμίζουν στον τηλεθεατή, ότι η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα.

 

 

Σχολιάστε

Top