Η Μεσογειακή Δίαιτα Και Τα «Ε» Στη Ζωή Μας

Της Αξιωτοπούλου Νίκη B1

Χωρίς τίτλο5

 

Σύμφωνα με πολλές μελέτες η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχτεί ότι είναι μια από τις πιο υγιείς και    ισορροπημένες στον κόσμο.

Τα κύρια στοιχεία της είναι τα λαχανικά, το  ψάρι, το ελαιόλαδο και το κρασί με μέτρο.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της μεσογειακής διατροφής, αφού οι χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο θάλασσα είναι πολλές. Η τεράστια απήχηση της,

οφείλεται σε έρευνες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζουν γύρω από τη Μεσόγειο έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής και αντίστοιχα λιγότερες πιθανότητες να έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα ή κάποια άλλη χρόνια πάθηση. Βέβαια τα καρδιολογικά προβλήματα δεν οφείλονται μόνο στη διατροφή αλλά και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Δηλαδή τα συσκευασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε συντηρητικά: φυσικά και συνθετικά. Τα πρόσθετα αυτά είναι τα λεγόμενα «Ε».

Τα πρόσθετα, λοιπόν ,«Ε» είναι ένα σοβαρό πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια. Κατά καιρούς  πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν ενοχοποιήσει συγκεκριμένα πρόσθετα τροφίμων για τη πρόκληση σοβαρών επιπτώσεων στη συμπεριφορά, στη πνευματική κατάσταση και την υγειά των καταναλωτών. Πολλές τέτοιες ουσίες συνδέονται με αλλεργίες νευρολογικές διαταραχές, διαταραχές εντέρων, καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και αρθρίτιδας.

Έτσι μπορεί να συμβεί ένα πρόσθετο να επιτρέπεται υπό καθορισμένη ποσότητα σε ένα τρόφιμο, σε διαφορετική ποσότητα σε άλλο, ή και ακόμη να απαγορεύεται πλήρως η προσθήκη του σε ένα τρίτο.

Πολύ δυσάρεστο είναι ότι, αν ένα πρόσθετο κριθεί πολύ επικίνδυνο θα έχει ήδη καταναλωθεί, αλλά το ευχάριστο είναι ότι οι ερευνητές συνεχίζουν να ψάχνουν τα πρόσθετα. Αυτό που μένει είναι να μάθουμε και εμείς τα «Ε» που θεωρούνται επικίνδυνα και άρα, δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε.

Σχολιάστε

Top