Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιουν• 30•16

Ο αγαπημένος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης γράφει «Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Έτσι λοιπόν κι εμείς εμπνευσμένοι από τα λόγια του ποιητή διαλέξαμε να ασχοληθούμε φέτος με την ελιά ένα από τα τρία σύμβολα της πατρίδας μας. Κάναμε ένα ταξίδι στο χρόνο με πυξίδα την ελιά και το ρόλο που έχει παίξει και παίζει σε διαφορετικούς τομείς από την Μυθολογία μέχρι και τη σύγχρονη τεχνολογική εποχή.

Χωρισμένοι σε μικρότερες ομάδες ερευνήσαμε όλες τις θεματικές ενότητες που αποτέλεσαν τους συνδετικούς κρίκους του κεντρικού θέματος που ήταν «ο ρόλος της ελιάς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Περάσαμε ευχάριστες στιγμές σε μία απίστευτα δεμένη ομάδα και βεβαίως  η χρονιά έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο που θα μπορούσε… τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Πελοπόννησο.

Επισκεφθήκαμε τους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας. Διανυκτερεύσαμε και περιηγηθήκαμε στην όμορφη Μονεμβασιά, περπατήσαμε στα δρομάκια της καστροπολιτείας του Μυστρά και φυσικά επισκεφθήκαμε το αξιόλογο Μουσείο της έλιας και του λαδιού στη Σπάρτη. Στη συνέχεια πήγαμε Καλαμάτα, Μεσσήνη, Μεθώνη, Κορώνη, Πύλο, πανέμορφους τόπους που φυσικά είναι κατάφυτοι από ατελείωτους ελαιώνες. Μια εκδρομή που θα μας μείνει αξέχαστη.

Καλό Καλοκαίρι.

Δείτε εδώ την παρουσίαση του προγράμματος

Σχολιάστε

Top