«Υδάτινοι και Χερσαίοι Δρόμοι των Ελλήνων στην Κ. Ευρώπη»

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιουν• 30•17

DSC03507

Το 8ο Γυμνάσιο Γλυφάδας στις Κοιτίδες του Ελληνισμού,  Βιέννη –Βουδαπέστη

1-5 Απριλίου 2017 το σχολείο μας, 50 μαθητές συνοδεία τεσσάρων εκπαιδευτικών, ταξίδεψε στη Βιέννη  και τη Βουδαπέστη για να επισκεφθεί τα σχολεία της Ομογένειας στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος που υλοποίησε αυτή τη σχολική χρονιά.

Συγκεκριμένα, μετά από πρόσκληση του Διευθυντή του ελληνικού σχολείου της Βιέννης πρωτοπρεσβύτερου κ. Νικολίτση, επισκεφθήκαμε την αυστριακή πρωτεύουσα, όπου λειτουργεί το αρχαιότερο πνευματικό Κέντρο του Ελληνισμού, η Εθνική Σχολή της Βιέννης. Εκπαιδευτικοί και μαθητές εντυπωσιαστήκαμε από τη ζεστασιά και τη φιλοξενία των Ομογενών μας, τους οποίους συναντήσαμε στην Ορθόδοξη εκκλησία  της Αγ. Τριάδας, ανταλλάξαμε ιδέες και δώρα και δώσαμε αμοιβαία υπόσχεση να συνεργαζόμαστε για τη διατήρηση των δεσμών φιλίας που αναπτύξαμε και μας συνδέουν πλέον δεδομένου ότι επισκεπτόμαστε την Ελληνική Κοινότητα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Το ταξίδι μας στην αυστριακή πρωτεύουσα περιελάμβανε επίσκεψη στο θαυμάσιο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου οι μαθητές μας θαύμασαν τόσο τις αίθουσες με τα ορυκτολογικά εκθέματα, τις αίθουσες με τα βαλσαμωμένα ζώα και πτηνά αλλά και τις αίθουσες με την ιστορική εξέλιξη του ανθρώπου και την πορεία του στη γη.

Επισκεφτήκαμε επίσης το ανάκτορο της Πριγκίπισσας Σίσσυ με τους θαυμάσιους κήπους και τα πολυάριθμα δωμάτια που μας ταξίδεψαν στην ιστορία της δυναστείας των Αψβούργων, χάρη στα προνόμια των οποίων δημιουργήθηκε και άνθισε η ελληνική παροικία κατά τον 19ο αι. και εξής. Επόμενος σταθμός μας ήταν τα χειμερινά ανάκτορα που λειτουργούν ως Πινακοθήκη, ο μητροπολιτικός ναός του Αγ. Στεφάνου, έμβλημα της πόλης της Βιέννης και τέλος η λουτρόπολη – κόσμημα του Μπάντεν με το θαυμάσιο φυσικό τοπίο και την ηρεμία.

Γεμάτοι εικόνες και εντυπώσεις από την ανοιξιάτικη Βιέννη με τα θαυμάσια πάρκα που διασχίσαμε πολλές φορές στις περιηγήσεις μας στα αξιοθέατα της πόλης, αναχωρήσαμε για το δεύτερο προορισμό του ταξιδιού μας, την πανέμορφη Βουδαπέστη.

Η ουγγρική Πρωτεύουσα μας υποδέχτηκε με θαυμάσιο καιρό δίνοντάς μας τη ευκαιρία να περπατήσουμε στις όχθες του Δούναβη, να διασχίσουμε την Κρεμαστή Γέφυρα, ένα εντυπωσιακό επίτευγμα της τεχνολογίας, για την κατασκευή της οποίας ο Σίμων Σίνας προσέφερε ένα σημαντικό ποσό, ώστε να του δοθεί ο τίτλος του Κόμη και να αναγραφεί το όνομά του στη γέφυρα.

Οι εικόνες από την ελληνική παρουσία και προσφορά στην ουγγρική πρωτεύουσα ζωντάνεψαν το υλικό που είχαμε συλλέξει και μελετήσει καθ΄όλη τη διάρκεια υλοποίησης του Προγράμματός μας με Θέμα «Υδάτινοι και Χερσαίοι Δρόμοι των Ελλήνων στην Κ. Ευρώπη»

Η πιο συγκινητική ωστόσο στιγμή του ταξιδιού ήταν η συνάντησή  μας με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του ελληνικού σχολείου της Βουδαπέστης που φέρει το όνομα Μ. Γλέζος. Προσφέραμε δώρα φιλίας στους μαθητές του σχολείου, συνομιλήσαμε με τους εκπαιδευτικούς και καταλήξαμε στην έδρα της Ελληνικής Εκκλησίας όπου μας περίμενε και μας φιλοξένησε πρόσχαρα γεμάτος αγάπη ο Αρχιμανδρίτης κ. Λαρεντζάκης.

Στις τρείς ημέρες της παραμονής μας στη Βουδαπέστη επισκεφτήκαμε τα πανέμορφα Παραδουνάβια χωριά, το Ουγγρικό Κοινοβούλιο, τον Πύργο των Ψαράδων, το Λόφο Γκελέρτ, αλλά και το Νοσοκομείο – καταφύγιο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ταξίδι μας αυτό αποτέλεσε κατά γενική ομολογία μια από τις καλύτερες εκδρομές του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε τους μαθητές μας για την άριστη διαγωγή τους αλλά και την Διεύθυνση του σχολείου για την άρτια οργάνωση και τους εκπαιδευτικούς –συνοδούς για την άριστη συνεργασία.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top