Θεατρική παράσταση «Ο Ζητιάνος»

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιουν• 10•18

Ο Ζητιάνος

 Τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018, οι μαθητές της δευτέρας και της τρίτης τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το θέατρο ‘Από μηχανής’, στο κέντρο της Αθήνας, για να παρακολουθήσουν το θεατρικό έργο, ο «Ζητιάνος».

  Ο «Ζητιάνος» είναι νουβέλα του Αντρέα Καρκαβίτσα, η οποία δημοσιεύτηκε σε μορφή βιβλίου το 1897. Η νουβέλα αυτή γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, καθώς μεταφράστηκε σε πέντε ξένες γλώσσες. Πρωταγωνιστής του έργου είναι ο Κώστας Τζιρίτης, ή όπως τον φώναζαν, Τζιριτόκωστας. Ο ζητιάνος αυτός, έφτασε με τον δεκαπεντάχρονο γιο του στο Νυχτερέμι, ένα χωριό της Θεσσαλίας. Ο Τζιριτόκωστας σπέρνει την καταστροφή με κάθε του βήμα και δημιουργεί διάφορα προβλήματα στους κατοίκους. Μια μέρα, κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των γυναικών του χωριού, πουλώντας τους «μαγικά και θεραπευτικά βότανα», παίρνοντας ως αντάλλαγμα τα πιο πολύτιμα αγαθά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φέρει τον θάνατο αρκετών γυναικών. Τελικά, ο ζητιάνος κατάφερε να δημιουργήσει διάφορες προκαταλήψεις στους κατοίκους και να τους επηρεάσει να βάλουν φωτιά στο μεγάλο σπίτι του Μπέη. Έχοντας αφήσει το χωριό κατεστραμμένο, ο Τζιριτόκωστας την γλίτωσε κι έφυγε άθικτος και πιο πλούσιος από ποτέ! Το θεατρικό διαδραματίζεται μέσω της μνήμης τριών φαντασμάτων, οι οποίες ήταν από τις γυναίκες, που είχαν πεθάνει εξαιτίας του Τζιριτόκωστα. Οι ηθοποιοί ήταν γεμάτοι πάθος, παραστατικότητα και ζωντάνια καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Μία ακόμα σημαντική προσθήκη είναι, πως υπήρχαν αρκετά κωμικά στοιχεία, με τα οποία οι μαθητές γέλασαν πολύ! Επιπροσθέτως, η εξαιρετική ερμηνεία των ηθοποιών έκανε το έργο πολύ ενδιαφέρον.Κατάφεραν να αποδώσουν, επιτυχώς, το περιεχόμενο του διηγήματος του Καρκαβίτσα με πολύ αμεσότητα και θεατρικότητα. Τα σκηνικά εφέ ήταν εξίσου εντυπωσιακά, λόγω του ευφάνταστου και πρωτότυπου στησίματός τους. Ο φωτισμός ήταν ιδιαίτερος και ενθουσίασε τα παιδιά…

Ήταν μια ξεχωριστή παράσταση και άξιζε να πάει κανείς να τη δει. Εν κατακλείδι, μας εντυπωσίασε η εξαιρετική ερμηνεία των ηθοποιών καθώς και το εξωπραγματικό και ευρηματικό σκηνικό!

                                                                             Ειρήνη  Ζαμπάρτα ( Β΄1)

Σχολιάστε

Top