Εθισμός στα Διαδικτυακά Παιχνίδια

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιουν• 10•18

012

Θεωρώ πως όλοι μας, (κι έτσι πρέπει να γίνεται), γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, προσπαθούμε να βρούμε τον σωστό τρόπο χρήσης του διαδικτύου αναδεικνύοντας την επικινδυνότητά του!

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο καθώς και ο εθισμός σ’ αυτό, η προστασία προσωπικών δεδομένων, τα «ψευδή νέα» και άλλες παθογένειες που εμφανίστηκαν και εμφανίζονται με τη χρήση του διαδικτύου, αποτελούν για μένα σημαντικά θέματα συνεχούς προβληματισμού.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, πρότεινα στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου να παρακολουθήσουμε μια θεατρική παράσταση, με θέμα τον «εθισμό των εφήβων στα videogames». Η  πρότασή μου έγινε αποδεκτή, ενώ ενημερώθηκαν οι γονείς με την κάτωθι ανακοίνωση:

«Αγαπητοί γονείς, Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, για την διδακτική επίσκεψη που προγραμματίζει το σχολείο μας στις 7 Νοεμβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής.

Εκεί οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου θα παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση για εφήβους:

 «Poios Theleis Na Gineis»

   Η παράσταση πραγματεύεται τη σχέση των νέων με τα videogames και το Διαδίκτυο, τη στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας μέσα από το διαρκές game playing των εφήβων, που οδηγεί στον εθισμό,  όταν τα όρια ζωής και φαντασίας γίνονται ολοένα και πιο ρευστά. Η παράσταση έχει  αντλήσει μέρος του θεματικού υλικού της από έρευνα σε εφήβους σχετικά με το φαινόμενο του εθισμού σε ηλεκτρονικά πολυχρηστικά παιχνίδια, την παράλληλη εικονική ζωή και τη δημιουργία σχέσεων που αναπτύσσονται στα videogames. Θα ακολουθήσει συζήτηση με την συμμετοχή των μαθητών.»

Έτσι, στις 7/11, βρεθήκαμε στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» για την παράσταση, που  κράτησε  αμείωτο το ενδιαφέρον μας μέχρι το τέλος της. Ήταν μια πολύ καλή επιλογή που άξιζε τη συμμετοχή μας!

Στο τέλος, συγχαρήκαμε εγκάρδια όλους τους συντελεστές του έργου (ηθοποιούς, σκηνοθέτη, σεναριογράφο), γιατί κατάφεραν να μιλήσουν, μέσα από θεατρικό δρώμενο, στο μυαλό και στην ψυχή μας, προκαλώντας προβληματισμούς και έντονα συναισθήματα!

Εν ολίγοις και σε αυτό θα ήθελα να επιμείνω, παρακολουθώντας την παράσταση, συνειδητοποιήσαμε όλοι, ότι οι εθισμένοι παίκτες των παιχνιδιών στο διαδίκτυο, όταν τους δίνεται η ευκαιρία,  επιλέγουν να ζήσουν μια ζωή πραγματική, γεμάτη φιλίες, αγάπη, έρωτες!!

                                                                      Η καθηγήτρια πληροφορικής

                                                                         Ελένη  Μολοχάδη

Σχολιάστε

Top