Η ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ-ΘΩΜΑ, ΧΑΡΙΕΤ ΜΠΙΤΣΕΡ ΣΤΟΟΥ

ΑΠΟ: ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - Απρ• 25•17

uncle tomΗ καλύβα του Μπάρμπα-Θωμά είναι βιβλίο της Αμερικανίδας συγγραφέα Χάριετ Μπήτσερ Στόου. Πραγματεύεται τη δουλεία στον Αμερικανικό Νότο και την κακομεταχείριση των Νέγρων από τους ιθαγενείς. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 20 Μαρτίου του 1852 και πούλησε τον πρώτο χρόνο πάνω από 300.000 αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ.

Το έργο διαδραματίζεται λίγα χρόνια πριν την απελευθέρωση των Νέγρων της Αμερικής, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή του εμφυλίου Βορρά – Νότου. Σε μια φυτεία στο Κεντάκυ ζούσε ο μπάρμπα Θωμάς ένας νέγρος δούλος , που όλοι τον αγαπούσαν και τον θαύμαζαν για την καλοσύνη, την τιμιότητα, τις ικανότητες και την εξυπνάδα του.Tο αφεντικό του, ο Σέλμπυ, υποχρεώθηκε να πουλήσει ένα μέρος των δούλων του στον δουλέμπορο Χάλεϋ, για να ανταπεξέλθει στα χρέη του. Όμως, αυτός, διακατεχόταν από κακία και απανθρωπιά και πίστευε για τους Νέγρους ότι είναι “εμπορεύσιμα ζώα”. Ο Χάλεϋ, λοιπόν, διαλέγει τους δούλους που θα τον ακολουθήσουν. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο μπάρμπα – Θωμάς και ο Χάρρυ, το μικρό αγοράκι της Ελίζας, μιας μαύρης υπηρέτριας. Ο Σέλμπυ με βαριά καρδιά παίρνει τα λεφτά που του προσφέρει ο δουλέμπορος και υπογράφονται τα απαραίτητα έγγραφα έχοντας, όμως, κατά νου να αγοράσει ξανά τον μπάρμπα – Θωμά μόλις εξοικονομήharietσει λεφτά. Το ίδιο βράδυ, η Ελίζα τρέχει στην καλύβα που μένει ο Θωμάς με τη γυναίκα και τα παιδιά του και τον πληροφορεί ότι ο κύριος τους τούς πούλησε σε δουλέμπορο και τον παροτρύνει να δραπετέυσει μαζί της. Όμως, ο γέρος αρνείται, διότι δεν θέλει να προδώσει την εμπιστοσύνη του αφεντικού του, κι έτσι η Ελίζα φεύγει μόνη με το παιδί της με στόχο να καταφέρει, αφού είναι και οι δυο τους ανοιχτόχρωμοι, να φτάσει σε κάποια Πολιτεία στην οποία δεν ισχύει το καθεστώς της δουλείας. Την ίδια ώρα, ο Χάλεϋ μαθαίνει για την απόδραση και ξεκινά μια δραματική καταδίωξη. Στο μεταξύ, αλυσοδένει τον Θωμά, τον επιβιβάζει σε ποταμόπλοιο και τον μεταφέρει  στη Νέα Ορλεάνη με σκοπό να τον πουλήσει σε σκλαβοπάζαρο. Με το ίδιο πλοίο ταξιδεύει και ο Σαιν-Κλαιρ, πλούσιος γαιοκτήμονας, με την Εύα, τη μικρή του κόρη. Ο Θωμάς, σώζει την Εύα όταν παραλίγο να πνιγεί πέφτοντας από το ποταμόπλοιο και ο πατέρας της σε ένδειξη ευγνωμοσύνης τον αγοράζει από τον δουλέμπορο. Παράλληλα με τα γεγονότα αυτά, η καταδίωξη της Ελίζας συνεχίζεται, μόνο που τελικά η Νέγρα στέκεται τυχερή, αφού φιλοξενείται σε σπίτι του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι εναντίον της δουλείας. Τελικά, μετά από μάχη ανάμεσα στους δουλεμπόρους και τους προστάτες της Ελίζας, η Νέγρα βρίσκει την πολυπόθητη ελευθερία της σε αντίθεση με το Θωμά, ο οποίος μετά το θάνατο της μικρής Εύας από σοβαρή ασθένεια και μετά από μια σειρά ατυχημάτων, πέφτει στα χέρια ενός σκληρού και ρατσιστή αφέντη ο οποίος τον μαστιγώνει κυριολεκτικά μέχρι θανάτου.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα για τη δουλεία και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλες τις ηλικίες.

Φασούλας Κώστας Γ4

Πηγή: parallaximag.gr

Σχολιάστε

Top