«Λευκάδα, μια βόλτα στα χνάρια του Σικελιανού και του Βαλαωρίτη… μια βουτιά στην ομορφιά των χρωμάτων της Ελληνική γης…»

ΑΠΟ: Αυγερινού Ελένη - Απρ• 25•17

lefkada1Ανάμεσα από την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά, απλώνεται στα νερά του Ιoνίου πελάγους η πανέμορφη Λευκάδα. Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί του Εφτανησιώτικου συμπλέγματος και χωρίζεται από την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του πορθμού του Δρεπάνου. Είναι το μοναδικό νησί με οδική πρόσβαση και για το λόγο αυτό αποκαλείται «στεριανό νησί».  Αποτελεί ολόκληρο ένα φυσικό αξιοθέατο με παραθαλάσσιους οικισμούς, νησάκια, αλλά και ορεινά χωριά, κτισμένα μέσα στην καταπράσινη φύση. Τα βουνά του νησιού αποτελούν σημαντικούς βιότοπους στους οποίους ζουν και αναπτύσσονται σπάνια είδη φυτών, πτηνών και θηλαστικών ενώ εκεί συναντώνται δεκάδες σπήλαια, καταρράκτες και πηγές.

Η Λευκάδα διαθέτει πολλές γραφικές παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς που χαρακτηρίζονται από τα γαλαζοπράσιναlefkada2 νερά τους τα οποία τις κατατάσσουν στις ομορφότερες της χώρας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου. Στις δυτικές ακτές του νησιού, η διάσημη παραλία Πόρτο Κατσίκι έχει κατά καιρούς ψηφιστεί από διεθνή τουριστικά περιοδικά ως η ομορφότερη παραλία της Μεσογείου. Στην ανατολική ακτή του νησιού και ακριβώς απέναντι από τα παράλια της Στερεάς Ελλάδας, διανοίγεται ένας μεγάλος κόλπος. Ο κόλπος του Βλυχού. Στην είσοδο του κόλπου υπάρχουν τρία γραφικά και κατάφυτα νησάκια. Η Μαδουρή, η Σπάρτη και ο Σκορπιός. Η Μαδουρή είναι η ιδιόκτητη νησίδα της οικογένειας Βαλαωρίτη όπου εκεί γεννήθηκε ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Ένας άλλος Αριστοτέλης, ο Ωνάσης θα γίνει μέχρι πρόσφατα, ο ιδιοκτήτης της άλλης νησίδας, του Σκορπιού.

lefkada3Κυριότερες πηγές πλούτου είναι ο τουρισμός, η ελαιουργία, αμπελουργία και η αλιεία. Το νησί φημίζεται και για τα περίφημα κεντήματα και υφαντά που κατασκευάζουν οι γυναίκες κυρίως στην περιοχή της Καρυάς.

Παραδοσιακά πιάτα της Λευκαδίτικης κουζίνας είναι το μπουρδέτο, ο μπακαλιάρος μπιάνκο, η μαριδόπιτα, το φρυγαδέλι, και διάφορες πίτες.lefkada4

Στη Λευκάδα έζησαν και πάρα πολλοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Κυριότεροι απ’ αυτούς είναι ο επικός ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης και ο λυρικός της νεότερης ελληνικής ποίησης, ο Άγγελος Σικελιανός.

Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, πνεύμα ανήσυχο, περιόδευσε πεζός σχεδόν όλη την Ευρώπη μελετώντας τον πολιτισμό των διαφόρων χωρών. Ασχολήθηκε επίσης με την πολιτική.  Ακολούθησαν οι δημοσιεύσεις των ποιητικών συλλογών “Κυρά-Φροσύνη”, “Αθανάσιος Διάκος” και “Αστραπόγιαννος”, όλα εμπνευσμένα από τους αγώνες της Εθνικής Επανάστασης. Όμως σαν το τελειότερο από τα ποιήματά του έχει χαρακτηρισθεί το ημιτελές μακρύ ποίημα του “Φωτεινός ο ζευγολάτης” το οποίο αναφέρεται στην επανάσταση των Λευκαδιτών του 1355 εναντίων της τυραννίας των Ενετών κατακτητών.

lefkada5O Άγγελος Σικελιανός, κατάφερε νωρίς να διαμορφώσει προσωπικό ποιητικό λόγο και σε ηλικία μόλις δεκαέξι χρόνων δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα. Το έργο του Σικελιανού έχει διαχωριστεί σε τρεις περιόδους. Η πρώτη περίοδος, που φτάνει μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, διακρίνεται για την αγάπη του προς την ελληνική φύση και τη ζωή της υπαίθρου. Η δεύτερη περίοδος έχει για άκρη της το δράμα της Μικρασιατικής καταστροφής και χαρακτηρίζεται από μία εσωτερικότητα αλλά και μία τάση μεταφυσικής. Στην τρίτη περίοδο της ποίησής του ο Σικελιανός θα ζήσει έντονα το δράμα του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και θα γίνει ο βάρδος της ελευθερίας. Ένα κράμα επτανησιακής και ρουμελιώτικης καταγωγής ο Σικελιανός, θα συνδυάσει μέσα στο έργο του την πνευματικότητα της επτανησιακής ποίησης και την ρωμαλεότητα του δημοτικού τραγουδιού. Ο Σικελιανός προσπάθησε να καταστήσει κέντρο παγκοσμίου ειρήνης και πνευματικής άμιλλας τους Δελφούς. Στην προσπάθειά του αυτή είχε αφιερώσει και τα έργα του, “Δελφική Ιδέα” και “Η Δελφική Ένωση”. Το 1946 – 47 εκδόθηκαν  σε τρεις τόμους τα κυριότερα από τα έργα του με τίτλο “Λυρικός Βίος”.lefkada6

Επηρεασμένοι από τις ομορφιές και την ιστορία του νησιού, το επιλέξαμε ως προορισμό για εκπαιδευτική επίσκεψη στο πλαίσιο πολιτιστικών προγραμμάτων και αγωγής υγείας του σχολείου μας. Σε αναμονή λοιπόν, για εντυπώσεις και φωτογραφικές καταγραφές της μοναδικής Ελληνικής γης!

Αυγερινού  Έλενα Α1

Φωτογραφίες : Βασιλειάδου Κ.

Βιβλιογραφία :

http://www.λευκαδα.net/

https://nikiana.wordpress.com

 

Σχολιάστε

Top