Νίκολα Τέσλα

ΑΠΟ: polymeroge - Φεβ• 22•18
  • Οικογένεια-Παιδικά χρόνια του Τέσλα.

tesla2Ο Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1856 και πέθανε στις 7 Ιανουαρίου 1943 (σε ηλικία 87 ετών). Ο πατέρας του Νίκολα ήταν ορθόδοξος ιερέας και τον έκανε καλό Χριστιανό. Η μητέρα του ήταν η Γκεοργκίνα-Τζούκα Μάντιτς της οποίας η εικόνα δεν έχει διασωθεί. Είχε έναν μεγαλύτερο αδερφό (Ντάνε Τέσλα) ο οποίος όμως μια μέρα έκανε ιππασία και έπεσε από το άλογο με αποτέλεσμα να πεθάνει.

  • Η μικρή γνωριμία του Τέσλα με τον ηλεκτρισμό.

Όταν ήταν μικρός, ο Νίκολα, χάιδευε την γάτα του και αυτή τον ηλέκτρισε. Αμέσως έτρεξε στον μπαμπά του και του είπε τι συνέβη. Τότε εκείνος του είπε πως όταν χαϊδεύουμε ένα ζωάκι αυτό μας ηλεκτρίζει. Και ο Νίκολα σκέφτηκε πως η Γη ήταν σαν ένα ζωάκι και όταν την χάιδευε ο Θεός  έριχνε κεραυνούς.

  • Αρχή της σταδιοδρομίας του.

Ο Τέσλα επέλεξε τη Βουδαπέστη καθώς εκείνη την περίοδο ο Τιβαντάρ Πούσκας, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, είχε εξασφαλίσει άδεια από τον Τόμας Έντισον για τη δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου στη Βουδαπέστη υπό την επίβλεψη του αδελφού του, Φέρεντς Πούσκας. Καθώς η χρηματοδότηση και οι εργασίες για την εγκατάστασή του δεν είχαν ολοκληρωθεί, ο Τέσλα προσελήφθη τελικά ως τεχνικός σχεδιαστής στο Κεντρικό Τηλεγραφικό Γραφείο της Ουγγαρίας αποκτώντας πολύτιμη πρακτική εμπειρία. Όταν λίγους μήνες μετά εγκαταστάθηκε τελικά το τηλεφωνικό κέντρο της Βουδαπέστης, ο Τέσλα κατάφερε να υλοποιήσει αρκετές βελτιώσεις στον εξοπλισμό του κέντρου ενώ, όπως ο ίδιος μαρτυρά στην αυτοβιογραφία του, τελειοποίησε και έναν τηλεφωνικό ενισχυτή, τον οποίο όμως δεν κατοχύρωσε ως ευρεσιτεχνία.

  • Ο Τέσλα στις Η.Π.Α., η συνεργασία του με τον Έντισον.

tesla1Ο Τέσλα έφτασε στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο του 1884 με πλοίο. Αμέσως συνάντησε τον Τόμας Έντισον με τον οποίο άρχισε η συνεργασία του. Ό-μως, μετά από μερικά χρόνια, ο Τέσλα μάλωσε με τον Έντισον. Ο Έντισον υποστήριζε πως οι λάμπες λειτουργούν με ασφάλεια μόνο όταν χρησιμοποιούμε συνεχές ρεύμα, ενώ ο Τέσλα έλεγε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλασσόμενο χωρίς μεγάλο κίνδυνο. Τότε ο Έντισον θύμωσε και τον απέλυσε. Ωστόσο η θεωρία του Τέσλα βγήκε σωστή, καθώς στα εγκαίνια ενός πολύ γνωστού κτηρίου οι λάμπες άναψαν με εναλλασσόμενο ρεύμα.

  • Τέσλα και Γουέστινχαουζ.

Το 1888 ο Τέσλα έδωσε μια διάλεξη με θέμα «Το Νέο Σύστημα Κινητήρων και Μετασχηματισμών Εναλλασσόμενου Ρεύματος», στο Αμερικάνικο Ινστιτούτο Ηλεκτρομηχανικής, η οποία έδωσε το έναυσμα στον βιομήχανο Τζώρζ Γουέστινχαουζ (1846-1914) να συνεργαστεί μαζί του. Ο Έντισον με τον χρηματοδότη του Μόργκαν άνοιξαν μέτωπο δυσφήμισης εις βάρος του Τέσλα και των χρηματοδοτών του Γουέστινχαουζ και Μπράουν και ειδικά όταν ο τελευταίος πούληtesla-pinio3σε στις φυλακές Σινγκ-Σινγκ το σχέδιο κατασκευής και λειτουργίας της ηλεκτρικής καρέκλας με εναλλασσόμενο ρεύμα του Τέσλα. Η διοίκηση συμφώνησε και το 1890, έπειτα από πολλές επαναλήψεις, εκτέλεσαν τον πρώτο κατάδικο στην ηλεκτρική καρέκλα, τον Γουίλιαμ Κέμλερ. Τότε ο κόσμος κατάλαβε πως ο Τέσλα ήταν ιδιοφυής και πολλοί προσπάθησαν να του κλέψουν τις σημειώσεις για να τις εκμεταλλευτούν οι ίδιοι. Όμως αφού ο Τέσλα είχε εξαιρετική μνήμη μπορούσε να θυμάται όλες του τις κατασκευές χωρίς σχέδια και γραπτές θεωρίες.

  • Ο χαρακτηρισμός του Τέσλα ως ‘‘Τρελός’’.tesla-pinio1

Όταν ο Τέσλα ήθελε να πειραματιστεί με τον ηλεκτρισμό κατασκεύασε έ-να πηνίο στη σκεπή του σπιτιού του (ξεπερνούσε τα 26 μέτρα ύψος). Δυστυχώς, όμως, ο κόσμος δεν συνήθιζε να βλέπει έναν πύργο στην κορυφή της σκεπής ενός σπιτιού πόσο μάλλον να βγάζει και ηλεκτρισμό οπότε χαρακτήρισαν τον Τέσλα τρελό.

  • Άλλες κατασκευές του Τέσλα και η δυσπιστία του κόσμου.

Άλλες κατασκευές του Τέσλα:

  1. Το πηνίο Τέσλα
  2. Η ακτίνα θανάτου
  3. Κατασκευή καθαρισμού σώματος

Λεπτομέρειες:

  1. Το πηνίο Τέσλα ήταν κατασκευασμένο από μέταλλο και πλαστικό. Αντλούσε και μετέδιδε ρεύμα.
  2. Η ακτίνα θανάτου ήταν μια κατασκευή η οποία θα διέλυε τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας σε απόσταση 200 μιλίων. Το ακριβέστερο σνάιπερ φτάνει την απόσταση των 2 χιλιομέτρων.
  3. Η κατασκευή καθαρισμού σώματος δεν ήταν κάτι άλλο παρά μία μεταλλική σφαίρα που όταν την ακουμπούσες, το ρεύμα θα έδιωχνε τα μικρόβια από πάνω σου.

tesla-pinio2Οι κατασκευές του Τέσλα ήταν σπουδαίες και πρωτοποριακές, όμως ο κόσμος αφού αυτός είχε γεράσει, τον περνούσε για έναν τρελόγερο  που δεν ξέρει τι λέει (!). Όταν ο Τέσλα πέθανε, το FBI έψαξε για τυχόν μυστικές συνομιλίες με τη Σταλινική Σοβιετική Ένωση.

  • Η υστεροφημία του Τέσλα.

Το μουσείο Τέσλα βρίσκεται στη γενέτειρα πόλη του, το Βελιγράδι. Διαθέσιμη είναι επίσης και η έκθεση του Τέσλα στο NOESIS.

  • Πηγές.
  • Βικιπαίδεια, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.
  • Φυλλάδιο NOESIS, αφιέρωμα στο Nikola Tesla.

Πηγές εικόνων:

Πολυμέρου Γεώργιος-Αλέξιος Α3

Σχολιάστε

Top