ΤΟ ΚΑΡΟΥΖΕΛ, ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ…

ΑΠΟ: giovanopoa - Φεβ• 22•18

Τα τελευταία χρόνια τα Χριστούγεννα στην πλατεία του Δήμου Καλαμαριάς την παράσταση κλέβει το καρουζέλ, δίνοντας μια ρομαντική νότα νοσταλγίας από άλλες εποχές… Πήραμε συνέντευξη από τον ιδιοκτήτη του καρουζέλ, κ. Άγγελο Κοντογιάννη, ο οποίος μας μίλησε για το επάγγελμά του και μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία του καρουζέλ του.

«Ασχολήθηκα επαγγελματικά με το καρουζέλ, συνεχίζοντας τη δουλειά του πατέρα μου. Εγώ και ο αδερφός μου από παιδιά ήμασταν συνέχεια με το καρουζέλ και από τη δεκαετία του 1980 ακλουθούσαμε τον πατέρα μου, όπου πήγαινε.» λέει ο κ. Άγγελος.

«Το καρουζέλ αυτό είναι ιταλικής κατασκευής. carousel1Κατασκευάστηκε στη Βενετία το 2008. Είναι 26 θέσεων και έχει όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Όταν χρειάζεται, το συντηρώ και το επισκευάζω μόνος μου. Έχω όμως και βοηθούς. Πρόσφατα, για παράδειγμα, χρειάστηκε να αντικαταστήσω το δάπεδο. Όσον αφορά στη μετακίνησή του, χρειάζεται δύο φορτηγά! Δεν είναι και εύκολο!», σημειώνει ο κ. Άγγελος.

Αλήθεια, όμως, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε την ιστορία των καρουζέλ;

Από το 1100 Άραβες και Τούρκοι ιππείς έπαιζαν ένα παιχνίδι (που ήταν ταυτόχρονα και προετοιμασία για τη μάχη) πάνω στα άλογά τους. Ιταλοί και Γάλλοι σταυροφόροι, οι οποίοι ονόμαζαν το παιχνίδι αυτό «μικρός πόλεμος», το έφεραν στην Ευρώπη, όπου με τον καιρό εξελίχθηκε σε μια επίδειξη ιππικής τέχνης, που οι Γάλλοι ονόμασαν «καρουζέλ». Η ονομασία «καρουζέλ» προήλθε από την ιταλική λέξη “garosselo” και από τη γαλλική “carosella”. Την αρχή του καρουζέλ, όπως περίπου το γνωρίζουμε σήμερα, έκανε κάποιος Γάλλος στις αρχές του 17ου αιώνα με την ιδέα να δημιουργήσει ένα μηχάνημα, το οποίο θα εκπαίδευε τους νέους ευγενείς στο να πετούν τη λόγχη τους μέσα από έναν δακτύλιο. Η κατασκευή αυτή αποτελούνταν από ξύλινα αλογάκια και άρματα περιστρεφόμενα γύρω από έναν κεντρικό στύλο. Με το πέρασμα των χρόνων όλο και περισσότερα καρουζέλ κατασκευάζονταν αποκλειστικά και μόνο για τη διασκέδαση των ανθρώπων στην Ευρώπη.

Αρχικά τα καρουζέλ ήταν ελαφριά, καθώς τα κινούσαν ζώα ή άνθρωποι με τη μυϊκή τους δύναμη. Η ανακάλυψη της ατμομηχανής έκανε τα καρουζέλ ατμοκινούμενα και έτσι εξαλείφθηκε ο περιορισμός του μεγέθους τους. Οι Αμερικανοί στα μέσα του 19ου αιώνα εξέλιξαν τα καρουζέλ ως προς την ποικιλία των αρμάτων, την τεχνική κατασκευής τους και την αισθητική τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε στις αρχές πια του 20ου αιώνα τα καρουζέλ ήταν το δημοφιλέστερο παιχνίδι στα υπαίθρια πάρκα διασκέδασης. Μάλιστα εκτός από άλογα, κάποιος μπορούσε να ιππεύσει ζώα της φάρμας, ζώα της ζούγκλας, σκύλους, γάτες, μυθικά πλάσματα…!

Ως το 1930 στην Αμερική ήταν στημένα γύρω στα 4000 καρουζέλ! Σήμερα υπάρχουν λιγότερα από 150. carousel2Αυτή η μείωση οφείλεται στη δημιουργία μεγαλύτερων και εντυπωσιακότερων παιχνιδιών που επισκιάζουν τα καρουζέλ. Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη, στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούν σήμερα γύρω στα είκοσι. Και συμπληρώνει: «Κι εγώ στο παρελθόν είχα στην κατοχή μου πέντε, ενώ τώρα έχω τρία. Άλλωστε το καρουζέλ είναι εποχικό. Το πολύ τέσσερις μήνες τον χρόνο μπορεί να δουλέψει».

«Παρόλα αυτά τα παιδιά το χαίρονται πολύ το καρουζέλ, το ίδιο με παλιά. Μάλιστα εκτός από παιδιά ανεβαίνουν και μεγάλοι! Αρέσει πολύ στους νιόπαντρους να βγαίνουν φωτογραφίες καθισμένοι στα αλογάκια!» λέει  γελαστά ο κ. Άγγελος.

Τα καρουζέλ είναι ένα πολύ αγαπητό παιχνίδι και όλοι μας ελπίζουμε να παραμείνουν!

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Άγγελο Κοντογιάννη

για τον χρόνο που μας διέθεσε και τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Πηγή για την ιστορία των καρουζέλ:

«Τα καρουζέλ πίσω στον χρόνο» http://www.thedailyowl.gr/history-fo-carousel/

Αμαλία Γιοβανοπούλου A4

Σχολιάστε

Top