ΤΟ ΡΟΛΟΪ της Ελευσίνας

ΑΠΟ: Μίχας Μάριος - Μάι• 02•18

elefsina clockΤο ρολόι σήμερα βρίσκεται στην κορυφή του  αρχαιολογικού λόφου της πόλης. Κατά μια εκδοχή  το ρολόι είχε σταλεί από την Αμερική δώρο από τον σύνδεσμο ΑΧΕΠΑΝΣ μετά από επίσκεψή τους στην Ελευσίνα.

Κατά μια άλλη εκδοχή αγοράστηκε από την Ελβετία. Για πολλά χρόνια βρίσκονταν σε αποθήκες ώσπου αποφασίστηκε να συναρμολογηθεί και να τεθεί σε λειτουργία.

Το ρολόι σήμερα

Το ρολόι σήμερα

Για να τοποθετηθεί στη  σημερινή του θέση χρειάστηκαν πολλές παρεμβάσεις κυρίως γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, τελικά όμως ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες και ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά το Μάιο του 1925. Για να λειτουργήσει χρειαζόταν κούρδισμα κάτι που εκείνη την εποχή έκανε ο προπάππους μου Παναγής Χατζηβασιλείου που τότε εργαζόταν στην κοινότητα ως υπάλληλος.

elefsina clock 1

Ο αρχικός μηχανισμός του ρολογιού

Ο μηχανισμός κατασκευάστηκε στην Ελβετία από την εταιρία BAER και λειτουργούσε με την

βαρύτητα, πράγμα που καθιστά εξαιρετικά σπάνιο το είδος του, ενώ οι καμπάνες του κατασκευάστηκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση το 1905.  Το ρολόι είναι όμοιο με αυτό που υπάρχει και λειτουργεί μέχρι σήμερα στην Οξφόρδη, πλεονεκτεί όμως στα τεχνικά του χαρακτηριστικά στο ότι προβλέπεται χτύπος ανά τέταρτο πράγμα που το καθιστά μοναδικό στον κόσμο.

Το ρολόι πάνω από τη σπηλιά της Περσεφόνης

Το ρολόι πάνω από τη σπηλιά της Περσεφόνης

Το ρολόι ήταν για αρκετά χρόνια εγκαταλελειμμένο και ξαναλειτούργησε χάρη στην φροντίδα των υπαλλήλων του Δήμου από το 1986. Στις 25 Δεκεμβρίου 1999 συνεργείο του Δήμου Ελευσίνας αποσυναρμολόγησε τον μηχανισμό του. Η αιτιολογία ήταν ότι έπρεπε να υπάρχει διαθέσιμος υπάλληλος να το κουρδίζει κάθε 12 ώρες. Ο μηχανισμός αντικαταστάθηκε με ηλεκτρονικό (κόστος δαπάνης 1.600.000 δρχ.) και πλέον αυτού του είδους τα προβλήματα έπαψαν να υπάρχουν.

Μίχας Μάριος

Β4

Σχολιάστε

Top