Αλογάκι μου, τρέχα! Μικρό αφιέρωμα στα άλογα ιππασίας του Ιππικού Ομίλου Βορείου Ελλάδος

ΑΠΟ: giovanopoa - Μάι• 02•18

Το άλογο εξημερώθηκε από τον άνθρωπο γύρω στο 5.000 π.Χ. στις απέραντες στέπες της Ρωσίας. Από τότε –όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί- «ο κόσμος μίκρυνε», αφού χάρη στο άλογο ο άνθρωπος έπαψε να μετακινείται με τα πόδια και οι αποστάσεις μειώθηκαν. Τα άλογα, με τη δύναμη, την αντοχή και την ευφυΐα τους, ήταν οι αχώριστοι και, για πολλούς αιώνες, οι μοναδικοί σύντροφοι των ανθρώπων στα ατελείωτα ταξίδια τους στη γη. Το ίδιο πολύτιμα υπήρξαν στις αγροτικές εργασίες και στον πόλεμο. Νωρίς εμφανίζονται και στον αθλητισμό. Στην αρχαιότητα και στο Βυζάντιο τελούνταν διάφορα ιππικά αγωνίσματα, που ήταν πολύ δημοφιλή. Από τότε και έως σήμερα τα άλογα των ιπποδρομιών και της ιππασίας έχουν φίλους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Θελήσαμε να γνωρίσουμε από κοντά αυτά τα εκπληκτικά ζώα. Στις 11 Μαρτίου 2018 επισκεφθήκαμε τον Ιππικό Όμιλο Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Ο Όμιλος, που βρίσκεται στο τέλος της Νέας Κρήνης και γειτνιάζει με τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Μίκρας, είναι ο παλαιότερος όμιλος στον βορειοελλαδικό χώρο (από τα μέσα της δεκαετίας του 1960). Συναντήσαμε τον κ. Κλάιντι, υπεύθυνο για τη φροντίδα και την εκπαίδευση των αλόγων του Ομίλου, ο οποίος πρόθυμα μας μίλησε για αυτά:

«O Όμιλός μας έχει συνολικά 14 άλογα, 8 αρσενικά και 6 θηλυκά. Αυτήν τη στιγμή το νεαρότερο είναι 8 χρονών ενώ το γηραιότερο 28. Τα άλογά μας είναι από τη Γερμανία και τη Βουλγαρία. Οι χώρες αυτές είναι από τις βασικές που εκτρέφουν άλογα για αγώνες. Τα αγωνιστικά άλογα είναι άλογα ταχύτητας, άλογα αντοχής και άλογα που προορίζονται για αγώνες υπερπήδησης εμποδίων. Ανάλογα με το είδος των αγώνων χρησιμοποιούνται και οι αντίστοιχες ράτσες αλόγων. Δηλαδή, δεν ενδείκνυνται όλες οι ράτσες για όλα τα είδη αγωνιστικής ιππασίας».

«Η τιμή ενός αλόγου, ανάλογα με τη ράτσα του, την ηλικία του και τις διακρίσεις που ενδεχομένως έχει, κhorse3υμαίνεται από 1000 περίπου ευρώ έως και αρκετές χιλιάδες! Από τα δικά μας άλογα τα περισσότερα είναι αγορασμένα.  Έχουμε βέβαια και περιπτώσεις που μας έχουν χαρίσει».

«Το ημερήσιο πρόγραμμα των αλόγων είναι το ακόλουθο: Το πρωί γίνεται το τάισμα και το καθάρισμά τους. Χτενίζουμε και τις χαίτες τους. Αυτό τους αρέσει πολύ! Βγαίνουν έξω και καθαρίζονται και οι στάβλοι. Στις 12.00 το μεσημέρι είναι η ώρα της εκπαίδευσης. Λίγο αργότερα ακολουθεί το δεύτερο γεύμα και αμέσως μετά η ξεκούραση. Το απόγευμα εκπαιδεύονται για δεύτερη φορά μέσα στη μέρα δυο με τρεις ώρες. Το βράδυ σκεπάζουμε τα άλογα με κουβέρτες και κοιμούνται».

«Ο εξοπλισμός ενός αλόγου που προπονείται για αγώνες περιλαμβάνει αρκετά πράγματα. Τα βασικότερα είναι τα εξής: οι γκέτες (bandages) για την προστασία των ποδιών του αλόγου, τα ινία, η σέλα, το υπόσαγμα -ένα πανί που τοποθετείται κάτω από τη σέλα και προστατεύει την πλάτη του αλόγου από την τριβή με τη σέλα. Σημαντικό επίσης είναι ένα τζελ, το οποίο αλείφεται στην πλάτη του ζώου πριν την τοποθέτηση του υποσάγματος και της σέλας και παρέχει επιπλέον προστασία από τους κραδασμούς που δημιουργεί ο αναβάτης».

horse2«Ο εξοπλισμός του ιππέα αποτελείται από ένα ειδικό εφαρμοστό παντελόνι που λέγεται «κιλοτίνα», το κράνος, τα γάντια, τις μπότες με τα σπιρούνια (μεταλλικά καρφάκια με τα οποία ο αναβάτης χτυπά ελαφρά το άλογο στα πλευρά, προκειμένου να το καθοδηγήσει), ένα ζευγάρι ειδικές ψηλές κάλτσες και το μαστίγιο. Τέλος, το πουκάμισο και το σακάκι είναι απαραίτητα στους αγώνες, καθώς αποτελούν μέρος της στολής του αναβάτη».

«Στον Όμιλό μας κάνουμε και θεραπευτική ιππασία. Για τη θεραπευτική ιππασία χρησιμοποιούμε άλογα πιο μικρόσωμα σε σχέση με τα αθλητικά και άλογα που από τον χαρακτήρα τους είναι ιδιαίτερα ήρεμα και υπομονετικά. Η θεραπευτική ιππασία μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα ή παιδιά με μειωμένη κινητικότητα, αυτισμό και σύνδρομο down».  horse1

«Τα άλογα είναι ευφυή ζώα και εκδηλώνουν συναισθήματα. Ας πούμε, όταν τα αυτιά ενός αλόγου είναι ελαφρώς κατεβασμένα και προς τα πίσω, αυτό σημαίνει ότι έχει εκνευρισμό. Πάντως, γενικά μιλώντας, τη σχέση ανθρώπου και αλόγου θα τη χαρακτήριζα μαγική. Είναι απίστευτη η χημεία που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα άλογο και έναν άνθρωπο, ο οποίος το αγαπά και το φροντίζει».

Τελειώνοντας αυτό το σύντομο αφιέρωμα στα άλογα της ιππασίας, ας ευχηθούμε ο καθένας , με αφορμή αυτά τα υπέροχα ζώα, να δει με πιο ώριμη ματιά τον φυσικό μας κόσμο, κομμάτι του οποίου είμαστε όλοι.

Ευχαριστούμε τον κ. Κλάιντι για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Πηγές από το διαδίκτυο:

Βίντεο σπό τον ιππικό όμιλο Βορείου Ελλάδος

Αμαλία Γιοβανοπούλου Α4

Ευαγγελία Πράπα Α5

Σχολιάστε

Top