Αθλητισμός

Ο αθλητισμός είναι η συστηματική καλλιέργεια του σώματος .Γίνεται με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση και με συγκεκριμένο τρόπο. Στην αρχαία Ελλάδα, ο αθλητισμός στην Αθήνα θεωρούταν κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό, ενώ αντίθετα στην Σπάρτη ο αθλητισμός χρησιμοποιούταν για την στρατιωτική εκπαίδευση. Η έννοια του αθλητισμού δεν συνάδει απαραίτητα με την εργασία. Υπάρχουν πολλά άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό, ενώ κάποιοι επιδιώκουν την συμμετοχή τους σε αθλοπαιδιές , απλά για να διατηρούνται σε καλή φυσική και υγειές κατάσταση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσο μεγαλύτερη φήμη έχει ο αθλητής ή η ομάδα στην οποία ανήκει, τόσο μεγαλύτερη είναι η αμοιβή που παίρνει.
Το στρες όταν εμφανίζεται είναι ένα πρόβλημα ή μια ενοχλητική σκέψη. Το έντονο στρες προσθέτει πίεση καθημερινά , δημιουργεί ακόμη καταστάσεις πανικού και πολλές φορές προβλήματα υγείας. Ο αθλητισμός μειώνει το στρες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Συγκεκριμένα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται έχουν καλύτερη διάθεση .Δηλαδή αισθάνονται πιο ισχυρά ψυχολογικά και αντιμετωπίζουν πιο εύκολα το άγχος και το στρες. Επίσης η σωματική άσκηση βοηθάει και στην απόσπαση του μυαλού από δυσάρεστα γεγονότα και σκέψεις.
Ο πρώτος καταγεγραμμένος Ολυμπιακός αγώνας πραγματοποιήθηκε το 776 π.Χ . Έπειτα από αυτόν τον αγώνα σιγά-σιγά έγιναν πιο σημαντικοί . Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι άγριας ελιάς.
Το όνειρο του Πιερ ντε Κουμπερτέν ήταν να πραγματοποιήσει τον αθλητισμό σε μία παιδαγωγική και ανθρωπιστική προοπτική . Επίσης κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες για το ποίημα του ‘Ode to sport’.O Κουμπερτέν γεννήθηκε στο Παρίσι στις 1 Ιανουαρίου του 1863 και απεβίωσε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1937.
Τάξη ΣΤ: Μαρία Μπενάτου – Σταματία Δεστούνη