Βοτανικοί κήποι της Ελλάδας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Βοτανικός Kήπος Διομήδους, Τοποθεσία: περιοχή Χαϊδαρίου Αττική

Ο Βοτανικός Kήπος «Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» είναι ένα Κοινωφελές Ίδρυμα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1952, μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου Διομήδους, που κληροδότησε μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών γιαυτόν το σκοπό.

Σκοπός του Βοτανικού Κήπου Διομήδους είναι η προώθηση της επιστημονικής έρευνας (μελέτη, ανάπτυξη και διαφύλαξη της μοναδικής σε πλούτο και ενδιαφέρον Ελληνικής Χλωρίδας) καθώς και η υποστήριξη της Πανεπιστημιακής διδασκαλίας, σε θέματα Βοτανικής και Περιβάλλοντος.

Ο κήπος δέχεται περισσότερα από 200 σχολεία και άλλους φορείς κάθε χρόνο. Διαθέτει συνολικά περίπου 2500 είδη φυτών (φιλοξενούμενα και ενδημικά) και πάνω από 10000 αποξηραμένα φυτά στην φυτοθήκη του (herbarium).

  • Βοτανικός Κήπος Καισαριανής, Τοποθεσία: Αισθητικό Δάσος Καισαριανής, Υμηττός Αθήνα

Ο βασικός σκοπός του Βοτανικού Κήπου είναι εκπαιδευτικός. Γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν στον επισκέπτη όσο το δυνατόν περισσότερα είδη της άγριας χλωρίδας της Ελλάδας.

Ο κήπος δεν είναι προς το παρόν ανοιχτός για το κοινό, παρά μόνο ύστερα από ειδική συνεννόηση και μόνο για μικρές ομάδες, επειδή η στενότητα του χώρου δεν επιτρέπει τις μαζικές επισκέψεις.

  • Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων, Τοποθεσία: Ποντοκερασιά του Νομού Κιλκίς

O Κήπος διαθέτει επίσημη άδεια από το Υπουργείο Γεωργίας για τη συλλογή φυτικού υλικού από όλη τη χώρα. Οι συλλογές πραγματοποιούνται από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων και τεχνικών.

Σκοπός της δημιουργίας του κήπου είναι η μελέτη της χλωριδικής βιοποικιλότητας της Ελλάδας και της Βαλκανικής χερσονήσου με τη δημιουργία αποθήκης γενετικού υλικού και τη διάχυση της παραγόμενης γνώσης.

σε επόμενο άρθρο θα παρουσιάσουμε τους νέους βοτανικούς κήπους της Ελλάδας

Σχολιάστε

Top