Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ»

poka-yio_massimiliano_mollona_xenia_kalpaktsoglou_20151

Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» ξεκινά το επίσημο πρόγραμμά της στις 18 Νοεμβρίου 2015 με τη Σύναψη 1: Δημιουργώντας ένα εργαστήριο παραγωγής για τη μετά το 2011 εποχή, ένα εξελισσόμενο συλλογικό πείραμα που επιχειρεί να μετατρέψει την ίδια την πόλη σε ένα κοινωνικό εργαστήριο ιδεών με τη συμμετοχή ανθρωπολόγων, πανεπιστημιακών, εικαστικών, ακτιβιστών, οργανώσεων πολιτών και αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων.
Από τις 18 έως τις 29 Νοεμβρίου 2015 η Μπιενάλε της Αθήνας «κατοικεί» την ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας. Ενώνει τις δυνάμεις της με πολιτιστικούς θεσμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, χώρους τέχνης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεμονωμένους καλλιτέχνες και ομάδες με τους οποίους μοιράζεται τους χώρους και τις εγκαταστάσεις της. «Συνάπτει» συνεργασίες και εξακτινώνεται σε ανεξάρτητους χώρους τέχνης, καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Eπίκεντρο το άδειο κτίριο Μπάγκειον στην πλατεία της Ομόνοιας, το οποίο παραχωρήθηκε στην Μπιενάλε με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της πρώτης συνδιοργάνωσης με τη δημοτική αρχή της πόλης.
Επικεφαλής της διετούς διοργάνωσης είναι ο Διευθυντής Προγράμματος, Massimiliano Mollona, διακεκριμένος ανθρωπολόγος, Λέκτορας στο Τμήμα Ανθρωπολογίας στο Goldsmiths College του Λονδίνου. Τον Mollona ενδιαφέρει «ο τρόπος με τον οποίο μπορεί η τέχνη να συνεισφέρει στη διεύρυνση της πολιτικής και οικονομικής διαλεκτικής καθώς και στη δημιουργία μιας γέφυρας ανάμεσα στην κοινωνική έρευνα και στην εμπλοκή των πολιτών».

πηγή: http://athensbiennale.org

Σχολιάστε

Top