Στήλη: Εκπαίδευση

Ορίζοντας 2020

των μαθητριών Μέμου Ελβίρα, Μπουμπουγιάννη Βασιλική, Τσουμάνη Χριστίνα

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας διοργάνωσε μία εναρκτήρια εκδήλωση όσον αφορά το «Νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα» για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020». Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος με την συμμετοχή του βοήθησε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση εργασίας με την επίτροπο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης, κυρία Màire Geoghegan-Quinn.

Η εκδήλωση για το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» μας κινεί το ενδιαφέρον μετά από χρόνια, να σκεφτούμε την ζωή μας από πολλές γωνίες, και τρόπους για να καταπολεμήσουμε την κρίση. Γι‘ αυτό και ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με τον λόγο του, υπογράμμισε τα κύρια μέρη για τον «Ορίζοντα 2020». Αρχικά μας τόνισε ότι αυτό το Νέο Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» είναι ένα από τα κύρια εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο θα προσπαθήσουν να πάνε ενάντια στην κρίση μέσω της ανάπτυξης της «Οικονομίας της Γνώσης» και της ενίσχυσης των πλεονεκτημάτων της Ένωσης. Ως αποτέλεσμα, επιθυμούμε την καθιέρωση στις πρώτες θέσεις μεταξύ των Παγκόσμιων «παικτών» σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, σε όλες τις χώρες. Μετά τον κ. Αρβανιτόπουλο στην εκδήλωση με χαιρετισμό απευθύνθηκαν επίσης οι επίτροποι Màire Geoghegan-Quinn αλλά και η Μαρία Δαμανάκη, αρμόδια για θέματα θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας.

Στόχοι

  • Ανταπόκριση στην οικονομική κρίση για επένδυση σε μελλοντική απασχόληση και ανάπτυξη.
  • Αντιμετώπιση των ανησυχιών των λαών σχετικά με τα προς το ζην, την ασφάλεια και το περιβάλλον.
  • Ενδυνάμωση της παγκόσμιας θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία.

Προτεραιότητες

  1. Άριστη Επιστήμη:
    • Η επιστήμη παγκόσμιας εμβέλειας είναι το θεμέλιο των τεχνολογιών του αύριο, των θέσεων εργασίας και της ευημερίας.
    • Η Ευρώπη χρειάζεται να αναπτύξει, να προσελκύσει & να διατηρήσει το ερευνητικό ταλέντο.
    • Οι ερευνητές χρειάζονται πρόσβαση στις καλύτερες υποδομές.
  2. Βιομηχανική ηγεμονία:
    • Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να δημιουργήσει ανάπτυξη & απασχόληση.
    • Οι στρατηγικές επενδύσεις σε τεχνολογίες «κλειδιά» (π.χ. προηγμένη βιομηχανική παραγωγή, μικροηλεκτρονική) στηρίζουν την καινοτομία σε όλους τους υπάρχοντες και αναδυόμενους τομείς.
    • Η Ευρώπη χρειάζεται να προσελκύσει περισσότερη ιδιωτική επένδυση στην έρευνα & στην καινοτομία.
  3. Κοινωνικές προκλήσεις:
    • Οι στόχοι πολιτικής της Ε.E (κλίμα, περιβάλλον, ενέργεια, μεταφορά κλπ) δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς καινοτομία.
    • Ριζοσπαστικές λύσεις προέρχονται από πολύ-επιστημονικές συνεργασίες, συμπεριλαμβάνοντας τις κοινωνικές & ανθρωπιστικές επιστήμες.
    • Ελπιδοφόρες λύσεις χρειάζεται να δοκιμαστούν, να επιδειχθούν και να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Προϋπολογισμός

Ο «Ορίζοντας 2020» αποτελεί το μεγαλύτερο ενιαίο πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας παγκοσμίως και ως εκ τούτου θέτει σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα της έρευνας στην Ευρώπη και διεθνώς για την επόμενη επταετία. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ είναι κατά πολύ μικρότερη από τους πόρους που δαπανούν για έρευνα και καινοτομία τα κράτη μέλη μέσω των εθνικών προϋπολογισμών. Ενδεικτικά, μόνο η Γερμανία για το 2011 δαπάνησε περίπου 75 δις ευρώ – σε δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες, όσα περίπου θα δαπανήσει η ΕΕ για ολόκληρη την επταετία 2014-2020.

Πηγή: φωτογραφία από projectdla.eu

Erasmus+: το νέο πρόγραμμα της ΕΕ

των μαθητών Ζάραγκα Θωμά, Σδράνη Ιάσονα, Πάνου Χρήστου και της μαθήτριας Φώτου Αικατερίνης

Πολλοί είναι αυτοί που στη σημερινή εποχή επιθυμούν να σπουδάσουν ή και να εργαστούν στο εξωτερικό, είτε γιατί οι δείκτες ανεργίας στη χώρα τους βάζουν φραγμούς στα μελλοντικά επαγγελματικά τους σχέδια, είτε γιατί αναζητούν καινούργιες εμπειρίες. Κατά καιρούς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οργανώσει και χρηματοδοτήσει ποικίλα προγράμματα, που αφορούσαν κυρίως νέους που ήθελαν να δουλέψουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος της, αλλά και διοργάνωναν ανταλλαγές μαθητών μεταξύ σχολείων, αλλά και καθηγητών, για την εργασία τους στο εξωτερικό (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius και Grundtvig το πρόγραμμα «Νεολαία σε δράση» και ακόμα πέντε διεθνή προγράμματα). Το νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. τα συνδυάζει όλα αυτά, έτσι λοιπόν έχει προγράμματα για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία, και τον Αθλητισμό στο διάστημα 2014-2020. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται Erasmus+.

Τι ακριβώς όμως είναι το Erasmus+; Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει επτά έτη και έχει ως στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας. Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχεια του ιδιαίτερα επιτυχημένου προγράμματος Erasmus, στο οποίο την περίοδο 2007-2013 συμμετείχαν περίπου 2.700.000 Ευρωπαίοι, εξ αυτών 50.000 Έλληνες. Βέβαια, αξίζει να τονισθεί πως ο προϋπολογισμός του Erasmus+ θα ανέλθει σε 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 40% υψηλότερο από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν σε αυτό περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν επαγγελματική πείρα καθώς και να συμμετάσχουν σε δράσεις εθελοντισμού στο εξωτερικό.

Επίσης, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει διακρατικές συμπράξεις μεταξύ ιδρυμάτων και οργανισμών στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία και να γεφυρωθεί ο κόσμος της εκπαίδευσης με τον κόσμο της εργασίας. Απώτερος στόχος αυτού είναι να καλυφθούν οι ελλείψεις δεξιοτήτων που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη, όπου συμβαίνει το εξής οξύμωρο. Ενώ, από την μία πλευρά υπάρχουν περισσότερες από δύο εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας και πολλοί εργοδότες δηλώνουν πως δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με τα απαιτούμενα προσόντα, την ίδια στιγμή αρκετές χώρες κυρίως του Ευρωπαϊκού Νότου ταλανίζονται από έντονη ανεργία. Οι στατιστικές δείχνουν ότι για τους φοιτητές που είχαν παρακολουθήσει το πρόγραμμα erasmus στάθηκε πιο εύκολο να βρουν εργασία. Αυτό οφείλεται στις γνώσεις που απέκτησαν, αλλά και στην εξοικείωση με τη γλώσσα, τον πολιτισμό, το εκπαιδευτικό-εργασιακό σύστημα της εκάστοτε χώρας.

Επιπρόσθετα, υποστηρίζεται πως το Erasmus+ θα στηρίξει τις εθνικές προσπάθειες για εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, ενώ στον τομέα του αθλητισμού, που για πρώτη φορά περιλαμβάνεται σε τέτοιου είδους προγράμματα θα χρηματοδοτήσει τοπικές δράσεις καθώς και διασυνοριακά σχέδια αντιμετώπισης προβλημάτων, όπως οι στημένοι αγώνες, το ντοπάρισμα, η βία και ο ρατσισμός, θέματα δηλαδή που σηκώνουν μεγάλη συζήτηση και απαιτούν αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης.

Σε γενικές γραμμές είναι ένα πρόγραμμα που πιστεύεται πως θα έχει μεγάλη απήχηση στους νέους και σε αυτό αναμφίβολα έχουν συμβάλλει και οι πιο απλουστευμένοι όροι συμμετοχής και χρηματοδότησης, σε σύγκριση πάντα με τα προηγούμενα προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζεται ότι στο Erasmus+ θα συμμετάσχουν:

  • 2 εκατομμύρια φοιτητές για σπουδές ή κατάρτιση στο εξωτερικό (συμπεριλαμβάνονται 450.000 περίοδοι πρακτικής άσκησης).
  • 650.000 σπουδαστές επαγγελματικών σχολών και μαθητευόμενοι, που θα λάβουν υποτροφίες για να σπουδάσουν, να καταρτιστούν ή να εργαστούν στο εξωτερικό.
  • 800.000 εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και νεαροί εργαζόμενοι, που θα διδάξουν ή θα καταρτίσουν άτομα στο εξωτερικό.
  • 200.000 φοιτητές που παρακολουθούν πλήρη κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών σε άλλη χώρα.
  • Περισσότεροι από 500.000 νέοι για προγράμματα εθελοντισμού ή ανταλλαγών νέων.
  • Περισσότεροι από 25.000 φοιτητές που θα λάβουν υποτροφίες για κοινά πτυχία master, τα οποία προϋποθέτουν σπουδές σε τουλάχιστον δύο ΑΕΙ του εξωτερικού.
  • 125.000 σχολεία, ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ΑΕΙ, φορείς για την εκπαίδευση ενηλίκων, οργανώσεις της νεολαίας και επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν για τη δημιουργία 25.000 «στρατηγικών συμπράξεων» με σκοπό την προώθηση της ανταλλαγής εμπειριών και την ενθάρρυνση διασυνδέσεων με τον κόσμο της εργασίας.
  • 3.500 εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις που θα λάβουν υποστήριξη για να δημιουργήσουν περισσότερες από 300 «συμμαχίες» για την τόνωση της απασχολησιμότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
  • Χρηματοδότηση, επίσης, θα λάβουν 600 συμπράξεις στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών μη κερδοσκοπικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Προϋποθέσεις για να πάει κανείς Erasmus:

  • Επιτυχής περάτωση των σπουδών του πρώτου έτους
  • Καλή ακαδημαϊκή επίδοση
  • Πολύ καλή γνώση της γλώσσας διδασκαλίας του ιδρύματος υποδοχής (υποβάλλεται σχετικό πιστοποιητικό ή/και γίνονται εξετάσεις)
  • Υψηλά κίνητρα για συμμετοχή στο Πρόγραμμα
  • Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι από τις προσφερόμενες θέσεις σε κάποιο από τα πανεπιστήμια υποδοχής, τότε επιλέγεται ο υποψήφιος με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι μπορούν να γίνουν δεκτοί στο πανεπιστήμιο της επόμενης επιλογής τους.

Βήματα για τη συμμετοχή των φοιτητών στο Εrasmus+:

Αν είσαι φοιτητής και θες να πάρεις υποτροφία μέσω του προγράμματος-από τη στιγμή που πληρείς τις παραπάνω προϋποθέσεις- υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

1. Επικοινωνία με το Γραφείο LLP-Erasmus: Ο φοιτητής επικοινωνεί με το Γραφείο LLP-Erasmus για μια πρώτη συζήτηση και για την επιβεβαίωση της υποτροφίας.

2. Αναζήτηση Φορέα Υποδοχής:Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές πρέπει να επικοινωνούν με τους διδάσκοντες στο Τμήμα τους οι οποίοι μπορούν να συστήσουν κάποιους φορείς κοντά στο γνωστικό αντικείμενο σπουδών. Επίσης οι φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν φορέα ακόμα και μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας κάποια από τις μηχανές αναζήτησης.

3. Συνάντηση με τον Τμηματικό Υπεύθυνο: Ο φοιτητής συναντά τον Τμηματικό Υπεύθυνο για να λάβει έγκριση υποψηφιότητας και για να συζητήσει τις επιλογές του σχετικά με τον Φορέα Υποδοχής. Ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει να στείλει το βιογραφικό του σε περισσότερους από έναν φορείς. Ένα θέμα που επίσης πρέπει να συζητηθεί με τον Τμηματικό Υπεύθυνο είναι και το παραδοτέο που πρέπει να προσκομίσει ο φοιτητής με τη λήξη της Πρακτικής του.

4. Υποβολή Αίτησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος & Βιογραφικού: Ο φοιτητής υποβάλλει το βιογραφικό του στον Φορέα μαζί με ένα πολύ σύντομο γράμμα που να τεκμηριώνει την επιλογή του για τον εν λόγω Φορέα. Από τη στιγμή που ο φοιτητής στείλει το βιογραφικό του πρέπει να παρακολουθεί τακτικά τα email του έτσι ώστε αν έχει απάντηση από το φορέα να απαντήσει αμέσως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

5. Συμπλήρωση της Σύμβασης και αποστολή φακέλου Υποψηφιότητας: Ο φοιτητής σε συνεργασία με το Φορέα Υποδοχής και τον Τμ. Υπεύθυνο συμπληρώνουν με προσοχή και ακρίβεια το παράρτημα της Σύμβασης – Training Agreement & Quality Commitment. Μόλις και τα 3 μέρη συμφωνήσουν στην τελική μορφή του κειμένου τότε ο φοιτητής εκτυπώνει την Σύμβαση και προχωρούμε στην υπογραφή της. Ο φοιτητής σε όλα τα βήματα και ειδικά για την ορθή συμπλήρωση των εντύπων είναι σε επικοινωνία με το Γραφείο LLP-Erasmus. Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι να ορίζεται το ακριβές διάστημα που θα εργαστεί ο φοιτητής ώστε να υπολογίζεται ανάλογα και το ύψος της υποτροφίας.

6. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: Για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη υπάρχουν τρεις δυνατότητες. Η πρώτη είναι o Φορέας Υποδοχής να σου παρέχει ασφαλιστική κάλυψη πράγμα που πρέπει να διευκρινιστεί εξ αρχής μαζί τους. Η δεύτερη είναι, εφόσον ασφαλίζεσαι από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, να προμηθευτείς δωρεάν την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης προσκομίζοντας τα εξής: 1) Θεωρημένο Βιβλιάριο Ασθενείας, 2) Αίτηση Έκδοσης Κάρτας Υγείας. Η τρίτη είναι να σε καλύπτει ο ασφαλιστικός φορέας των γονιών σου. Σε αυτή την περίπτωση παίρνεις από το Γραφείο σχετική βεβαίωση την οποία την προσκομίζεις στον ασφαλιστικό φορέα των γονιών σου ώστε να σου χορηγηθεί η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης.

Και αν κάποιοι πιστεύουν πως το άρθρο αυτό παρουσιάζει μόνο τα θετικά του Erasmus+ , τότε η απάντηση είναι απλή. Σαφώς και το πρόγραμμα δεν εκθειάζεται σκόπιμα και είναι κατανοητό πως οποιαδήποτε προσπάθεια απευθύνεται σε τόσο μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες θα αντιμετωπίσει ορισμένες δυσκολίες στην εφαρμογή. Όμως η προσπάθεια αυτή δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από μία τεράστια ευκαιρία σε εκατοντάδες άτομα να ζήσουν, να μορφωθούν, να εργαστούν σε μία άλλη χώρα γνωρίζοντας ταυτόχρονα νέους τρόπους ζωής και άγνωστους μέχρι τότε ανθρώπους.

Πηγή: φωτογραφία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύνδεσμος Erasmus+, copyright Robert Kneschke (shutterstock).

Top