Συνέντευξη με την ευρωβουλευτή Ρόδη Κράτσα

των μαθητών Βασιλείου Παύλου, Αρλέτου Ευαγγέλου και της μαθήτριας Νότη Δέσποινας

Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου. Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. & Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007-2012.

Α. Π. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να ασχοληθείτε με την πολιτική και ειδικότερα με ευρωπαϊκά ζητήματα;

           

Ρ. Κ. Μικρή δεν είχα ονειρευτεί ότι θα γινόμουν πολιτικός αλλά πάντα είχα οράματα και πάντα ήθελα να έχω παρέμβαση στην κοινωνία κυρίως στο κτίσιμο μιας Ενωμένης Ευρώπης. Από φοιτήτρια στην Ελβετία ήμουν δραστηριοποιημένη στα ευρωπαϊκά κινήματα για μία Ευρώπη ανθρώπινη με ισότιμη συμμετοχή όλων των λαών που προστατεύει τις αξίες της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Μετά το πέρας των σπουδών μου στην πολιτική κοινωνιολογία αλλά και με μεταπτυχιακές σπουδές στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είχα δύο στόχους: την ακαδημαϊκή καριέρα και την ευρωπαϊκή και διεθνή δραστηριότητα, οι οποίοι ομολογουμένως με συγκινούσαν. Απετέλεσαν τελικά και τη βάση της μετέπειτα ενασχόλησής μου με τα κοινά και της εκλογής μου ως ευρωβουλευτού. Τη στιγμή που ο τότε Πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής με κάλεσε να συμμετάσχω στο συνδυασμό της παράταξης ως υποψήφια ευρωβουλευτής, ήμουν δραστηριοποιημένη τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και της παράταξης. Ήμουν δε παράλληλα δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με δήμαρχο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Πάντα αναζητούσα έμπνευση, συγκινήσεις, δραστηριότητες με στόχους συγκεκριμένους. Όλα αυτά απετέλεσαν μία καλή βάση για την μετέπειτα πολιτική ενασχόληση, η οποία πάντα με γοητεύει.

Α. Π. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί κάποια στιγμή να «βγει» από την οικονομική κρίση που την ταλαιπωρεί και να εξελιχθεί σε ισχύουσα δύναμη σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο, εμπνέοντας άλλες χώρες; Πιστεύετε ότι η Ελλάδα αποτελεί ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

                 

Ρ. Κ. Οι ενδείξεις πως το 2014 θα αποτελέσει ορόσημο θετικών εξελίξεων και ανάκαμψης για την οικονομία και την κοινωνία επαληθεύονται. Η επίτευξη 2,9 δις ευρώ πρωτογενούς πλεονάσματος πιστοποιεί το μοναδικό επίτευγμα δημοσιονομικής προσαρμογής του ελληνικού λαού σε παγκόσμια κλίμακα. Μετασχηματίζεται η οικονομία, το κράτος, αφήνουμε πίσω τις παθογένειες που μας έφθασαν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση προέβησαν άμεσα στην αποκατάσταση των αδικιών με την ενίσχυση Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, την αποκατάσταση των περικοπών στους ένστολους, έκτακτες ενισχύσεις για τους άστεγους, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ώθηση στην απασχόληση και αύξηση αποδοχών των εργαζομένων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Αναμένονται περισσότερα μέτρα ανάκαμψης και ανάπτυξης ενώ οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών φέτος θα φτάσουν τα 2,8 δισεκατομμύρια με άμεση ρευστότητα στην οικονομία. Παράλληλα, τα επιτεύγματα αυτά αποτελούν και διαπραγματευτικό όπλο με τους εταίρους μας για την ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να συνδυαστεί με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της παιδείας. Βέβαια, μένουν ακόμα πολλές σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα για την απελευθέρωση της οικονομίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την αντιμετώπιση των παθογενειών που λειτουργούν ακόμη ως τροχοπέδη. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να προχωρήσουμε με πολιτική αποφασιστικότητα αλλά και κοινωνική υπευθυνότητα κι ευαισθησία. Οι μεταρρυθμίσεις δεν σταματούν αλλά πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες του διεθνούς ανταγωνισμού και των κοινωνικών ομάδων. Οι προκλήσεις αυτές αφορούν στην πολιτεία, την ίδια την κοινωνία και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Α. Π. Από ό,τι γνωρίζουμε, έχετε συναντήσει σημαντικά πρόσωπα του πολιτικού χώρου από όλο τον κόσμο. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η εμπειρία και ποια συνάντηση σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;

 

Ρ. Κ. Κάθε επικοινωνία με ένα σημαντικό πρόσωπο έχει την αξία της και τη δυναμική της. Ο Δαλάι Λάμα εκπέμπει εσωτερική δύναμη και σοφία που αγγίζει τον απλό άνθρωπο, ο Τόνι Μπλερ είναι γοητευτικός ομιλητής και συνομιλητής, ο Χέλμουτ Κολ γίγαντας, ο Λεχ Βαλέσα σύμβολο αντίστασης, ο Βάκλαβ Χάβελ δυνατό πνεύμα ελευθερίας, η Μαλάλα νεαρά ηρωίδα και τόσοι άλλοι δυνατοί, εντυπωσιακοί άνθρωποι και όχι επώνυμοι οπωσδήποτε.

Πηγή: αρχείο κας ευρωβολευτού Κράτσα Ρόδης. Με τον Tenzin Gyatso, Παναγιότατο 14ο Δαλάι Λάμα και ηγέτη του θιβετιανού βουδισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (2008).

Α. Π. Σε σχέση με την Διεθνή Οργάνωση για το Βραβείο «Γυναίκες της Ευρώπης», γιατί πιστεύετε ότι αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό και πώς πιστεύετε ότι συντείνει στην προώθηση των γυναικείων δικαιωμάτων διεθνώς;

Ρ. Κ. Η Διεθνής Οργάνωση για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης (AIPFE) είναι σημαντική γιατί αποκαλύπτει τη δύναμη των γυναικών και τη σημασία του έργου τους. Οι γυναίκες αποτελούν σημαντικό ανθρωπινό δυναμικό, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, αναγκαίο και πολύτιμο για την υλοποίηση μιας ενωμένης ανθρώπινης και δημοκρατικής Ευρώπης. Όμως, τα σημαντικά τους επιτεύγματα συχνά στερούνται προβολής και αξιοποίησης και οι ίδιες δεν συμμετέχουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους στις διεργασίες.

Έτσι, η Οργάνωση με παραρτήματα και συνεργαζόμενους φορείς στις περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει στόχο την ενημέρωση, την αφύπνιση και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, την αναγνώριση του έργου τους υπέρ της Ευρώπης, την προβολή βέλτιστων πρακτικών αλλά και τη συνεργασία και δικτύωση μεταξύ των γυναικών της Ευρώπης. Φιλοδοξούμε λοιπόν οι γυναίκες να έχουν όλες τις δυνατότητες κι ευκαιρίες για να συμβάλλουν σε μία καλύτερη Ευρώπη κι έναν καλύτερο κόσμο. Η κρίσιμη εποχή μας απαιτεί λοιπόν μεγαλύτερη παρουσία και φωνή από τις γυναίκες.

Πηγή: αρχείο κας ευρωβουλευτού Κράτσα Ρόδης, από τη «ΑΓΟΡΑ» 2009, τη συνάντηση του δικτύου των βραβευμένων γυναικών Club de Rhodes στη Ρόδο.

Α. Π. Παρατηρήσαμε ότι σπουδάσατε στο εξωτερικό με ειδίκευση στην Πολιτική Κοινωνιολογία. Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που επιδιώκουν να ακολουθήσουν σπουδές στο εξωτερικό; Τι θα συμβουλεύατε τους νέους ειδικότερα τους μαθητές της Α’ Λυκείου που υποβάλλονται σε ένα τόσο εξετασιοκεντρικό σύστημα με την τράπεζα θεμάτων και τις Πανελλήνιες;

 

Ρ. Κ. Κι εγώ έδωσα δύσκολες εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και θεωρώ ότι ωφελήθηκα γιατί κέρδισα από την προετοιμασία. Οι σπουδές είναι σημαντικές όπου κι αν γίνονται. Οι σπουδές στο εξωτερικό προσφέρουν σίγουρα διαφορετικά κι έντονα ερεθίσματα και ανοίγουν νέους ορίζοντες. Έρχεσαι σε επαφή με ποικίλους τρόπους διδασκαλίας, φοιτητές από πολλές χώρες του κόσμου, δημιουργείς δίκτυα, εκτίθεσαι σε νέες κουλτούρες, προβάλλεις τη χώρα σου και μαθαίνεις να λειτουργείς σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον, σημαντικό προσόν ιδιαίτερα για όποιον θέλει να ακολουθήσει ευρωπαϊκή ή διεθνή επαγγελματική πορεία.
Όσο για τις σπουδές στην Ελλάδα, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχεις γνώση κι εμπειρία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να αποκτάς τις βάσεις στη χώρα σου για πολλούς λόγους. Αντιλαμβάνεσαι σφαιρικά την εθνική επικαιρότητα και ταυτότητα, μαθαίνεις να χειρίζεσαι και να εκφράζεσαι καλύτερα στη μητρική γλώσσα. Σε κάθε περίπτωση, οι σπουδές πρέπει να έχουν εξωστρέφεια. Οι φοιτητές πρέπει να επιδιώκουν τη συμμετοχή σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών ή σε συνέδρια, διαγωνισμούς και αργότερα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα που γίνονται σε διάφορα πανεπιστήμια.

Α. Π. Παρατηρήσαμε ότι έχετε εκφωνήσει αρκετούς λόγους για τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές ημέρες. Κατά τη γνώμη σας, ποια από αυτές θεωρείτε ως τη σημαντικότερη;

Ρ. Κ. Όλες είναι σημαντικές. Η καθιέρωση τους εμπεριέχει μηνύματα και προκλήσεις. Η Ημέρα όμως με την οποία είμαι πιο συναισθηματικά συνδεδεμένη είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας-20 Μαΐου, η οποία καθιερώθηκε το 2008 με δική μου πρωτοβουλία. Στόχος της Ημέρας είναι η ευρεία και ουσιαστική ενημέρωση των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τη σημασία και τις δυνατότητες της ευρωπαϊκής θάλασσας και ναυτιλίας, η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των παραγόντων που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα, αλλά και μία συνεκτικότερη προσέγγιση χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη. Η θάλασσα παίζει καθοριστικό ρόλο για την ευημερία της Ευρώπης και της χώρας μας.

Ο ναυτιλιακός τομέας παράγει περίπου 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και έχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3%, καθιστώντας τον κινητήριο μοχλό για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τομέα εναλλακτικών μέσων μεταφοράς και το εμπορικό σύστημα. Στα 68.000 χιλιόμετρα ευρωπαϊκών ακτών, υπάρχουν μερικοί από τους πιο ελκυστικούς και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, λόγω της πολιτισμικής σημασίας τους και των πλούσιων φυσικών τους πόρων, αλλά και αυξημένη εμπορική δραστηριότητα και θέσεις απασχόλησης. Παράλληλα, αναδεικνύονται νέες προκλήσεις για τις θάλασσες και τους ωκεανούς καθώς και η ανάγκη προστασίας τους και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Αυτά πρέπει να γίνουν γνωστά και να μπουν στη ζωή μας.

Μάλιστα προωθώ και την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο και της ευρωμεσογειακής συνεργασίας με την καθιέρωση «Ευρωμεσογειακής Ημέρας Θάλασσας». Η Μεσόγειος θάλασσα με το πλούσιο οικοσύστημα και τις τεράστιες δυνατότητες είναι κοινή μας υπόθεση και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου, το βορρά και το νότο, για την επίτευξη των κοινών μας στόχων για βιώσιμη ανάπτυξη. Πρέπει όλοι μαζί να προστατεύσουμε αυτήν την ιστορική και πλούσια θάλασσα και να την αξιοποιήσουμε με αειφορία.

Πηγή: αρχείο κας ευρωβουλευτού Κράτσα Ρόδης. Το έντυπο που κυκλοφόρησε για την εκστρατεία καθιέρωσης της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας».

Πηγή: αρχείο κας ευρωβουλευτού Κράτσα Ρόδης. Αναμνηστική σφραγίδα που κυκλοφόρησε από τα ΕΛΤΑ με αναφορά στην «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας» και με σήμα το μυθολογικό πλοίο «Αργώ» (2009).

Α. Π. Ποιά είναι κατά τη γνώμη σας, τα καίρια σημεία που πλήττουν τη χώρα μας;

Ρ. Κ. Όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι ανάγκη καταρχήν να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειές μας που ανακόπτουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες για τον πολίτη και τις επιχειρήσεις, μείωση της γραφειοκρατίας, αντιμετώπιση του παραεμπορίου, της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας. Παράλληλα, απαιτείται ένα αποδοτικότερο κοινωνικό μοντέλο και μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση για τη διάπλαση πολιτών με άποψη, σωστή ενημέρωση, δράση στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα, για την πρωτοβουλία. Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν. Τα μαθήματα της κρίσης επηρέασαν και την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Τα βαρίδια της νοοτροπίας και των παθογενειών αποδυναμώνονται. Τα νέα παιδιά θα δραστηριοποιηθούν σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

Α. Π. Σε σχέση με την προεδρία που έχει αναλάβει η Ελλάδα  ποια είναι η γνώμη σας; Πιστεύετε ότι θα επωφεληθεί η Ελλάδα και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης; Εάν ναι, πώς;

Ρ. Κ. Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη χώρα μας που πρέπει να την αξιοποιήσουμε για πολλούς λόγους:

  • Πρώτον, να ενδυναμώσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον υπόλοιπο κόσμο ως μία χώρα με σχέδιο και ικανότητες να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της Προεδρίας και να συμβάλλει σε μία καλύτερη Ευρώπη.
  • Δεύτερον, να προωθήσουμε πολιτικές που είναι σε εξέλιξη και να ξεκινήσουμε νέες που θα δώσουν στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα, σταθερότητα, συνοχή μεταξύ του Βορρά και του Νότου, εργαλεία ανάπτυξης, θέσεις εργασίας με προοπτική.
  • Τρίτον, να δώσουμε έμφαση σε ευρωπαϊκές πολιτικές που αφορούν άμεσα την χώρα μας, όπως ο έλεγχος της λαθρομετανάστευσης, οι θαλάσσιες μεταφορές, η προστασία του θαλάσσιου πλούτου, η αντιμετώπιση της ανεργίας.
  • Τέταρτον, να αυξήσουμε το κύρος μας στην παγκόσμια σκηνή, προωθώντας τις εμπορικές συνεργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον υπόλοιπο κόσμο, από τις οποίες αναμένουμε πολλαπλά οφέλη.

Οι επιτυχίες αυτές θα κάνουν την χώρα μας πιο δυνατή και στη διεκδίκηση των δικών της ιδιαίτερων αιτημάτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο εταίρος της ελληνικής Προεδρίας για την προώθηση της νομοθεσίας.

Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην προσπάθεια της Eλληνικής Προεδρίας. Επίσης, όλες αυτές οι διαδικασίες αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και το ρόλο που παίζουμε ως κυβέρνηση, ως ελληνική διπλωματία και ως εκλεγμένοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την τοπική αυτοδιοίκηση, τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς να συμβάλλουν με τις εμπειρίες και τις προτάσεις τους στους σχεδιασμούς της ΕΕ. Οι ενημερωμένοι και δημιουργικοί πολίτες είναι η δύναμη κάθε προσπάθειας σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: αρχείο κας ευρωβουλευτού Κράτσα Ρόδης. Ψηφίζοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Α. Π. Έχετε αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις στον χώρο εργασίας σας, όπως παραδείγματος χάρη να έχετε θελήσει να προωθήσετε μία ιδέα / θεσμό που τελικά δεν εφαρμόστηκε ή να έχετε έρθει σε ρήξη με κάποιον συνάδελφο σας;

Ρ. Κ. Φυσικά αντιμετωπίζω δυσκολίες πολλές φορές στην προώθηση κάποιων θεμάτων. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνονται μάχες, γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ ευρωβουλευτών από διάφορες χώρες, διάφορες πολιτικές ομάδες για όλα τα θέματα. Χρειάζονται επιμονή, γνώση, πειστικά επιχειρήματα, ατελείωτες ώρες εργασίας και συχνά σκληρές διαπραγματεύσεις. Γι’αυτό κάθε επιτυχημένη έκβαση μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση. Λυπάμαι που λόγω έλλειψης ενημέρωσης στη χώρα μας δεν αναγνωρίζονται από τους πολίτες αυτές οι διαδικασίες.

Σχολιάστε

Top