Μεσόγειος η θάλασσα του θανάτου.

ΑΠΟ: admin - Μαρ• 27•16

dr_9

  • Δεν υπάρχει χώρος για να ταφούν άλλοι πνιγμένοι μετανάστες στο νεκροταφείο της Μυτιλήνης
  • Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η εικόνα ενός ακόμα πνιγμένου παιδιού, του Αϊλάν Κουρντί, του τρίχρονου από το τη Συρία, που βρέθηκε πνιγμένο στα τουρκικά παράλια
  • Υπολογίζεται πως πάνω από 2.500 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο μέσα στο 2015.

Για μέρες μετά τη βύθιση του πλοίου, η θάλασσα συνέχισε να ξεβράζει άψυχα σώματα.  Ακόμα και οι εθελοντές διασώστες λύγισαν όταν είδαν το θέαμα. Στο όχημα που μεταφέρει τα νεκρά κορμιά μια γυναίκα φωνάζει πάνω από το χαμένο μωρό της κοιτάζοντας το τυλιγμένο σε ένα άσπρο σεντόνι. Πιο δίπλα, ένα μικρό κορίτσι φορά ακόμα το ροζ παλτό της παρά το γεγονός πως έχει πεθάνει. Στα χέρια της κρατά το σωσίβιο του.

Τα μωρέλια … να σώσουμε τα μωρέλια…..

img_25881444846929_0

  • Οι οικογένειες που εγκαταλείπουν το συριακό έδαφος και βρίσκονται στα νερά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι όλο και περισσότερες. Από τη μία πλευρά ευθύνονται οι ίδιοι οι λαθρέμποροι, οι οποίοι με στόχο να αυξήσουν τα κέρδη τους δεν υπολογίζουν τίποτα και ρίχνουν στο νερό δεκάδες ψυχές μέσα σε αναξιόπιστα σκάφη.
  • Για τη σίτιση τους φροντίζουν εθελοντές, ενώ οι αρμόδιοι απλά περιμένουν να αδειάσουν θέσεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να τους μεταφέρουν στη συνέχεια εκεί
  • Ο Συριακός εμφύλιος πόλεμος (είναι μια συνεχιζόμενη εσωτερική βίαιη σύγκρουση στη Η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε το συριακό στρατό για να καταστείλει την εξέγερση, και αρκετές πόλεις πολιορκήθηκαν. Σύμφωνα με μάρτυρες, στρατιώτες που αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον αμάχων εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από το στρατό της Συρίας. Η κυβέρνηση της Συρίας αρνήθηκε τη φημολογία για αποστασίες, και κατηγόρησε «ένοπλες συμμορίες» για την πρόκληση προβλημάτων. Στα τέλη του 2011, πολίτες και λιποτάκτες του στρατού σχημάτισαν μάχιμες μονάδες, οι οποίες ξεκίνησαν μια εκστρατεία εξέγερσης κατά του συριακού στρατού. Οι αντάρτες ενοποιήθηκαν κάτω από τη σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και πολέμησαν με ένα ολοένα και πιο οργανωμένο τρόπο. Ωστόσο, από το πολιτικό σκέλος της ένοπλης αντιπολίτευσης έλειπε μια οργανωμένη ηγεσία. Η εξέγερση έχει θρησκευτικές προεκτάσεις, αν και καμία παράταξη με συμμετοχή στη διαμάχη δεν έχει αναφέρει κάτι σχετικό. Η αντιπολίτευση κυριαρχείται από σουνίτες μουσουλμάνους, ενώ τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης είναι αλαουίτες μουσουλμάνοι.Οι Σουνίτες είναι ένας από τους δύο κύριους κλάδους του Ισλάμ
  • Οι αντικυβερνητικοί αντάρτες έχουν επίσης κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων βασανιστήρια, απαγωγές, παράνομη κράτηση και εκτελέσεις αμάχων, στρατιωτών και Σαμπίχα (Εθνοφυλακή). Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την απαγωγή Ιρανών υπηκόων.[  Η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ έχει τεκμηριώσει επίσης καταχρήσεις αυτού του είδους στην έκθεσή της το Φεβρουάριο του 2012, η οποία περιλαμβάνει επίσης τεκμηρίωση που δείχνει τις δυνάμεις ανταρτών ως υπεύθυνες για κάποιες μετακινήσεις αμάχων.
  • Ο Αραβικός Σύνδεσμος, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα κράτη της ΕΕ, τα κράτη του Συμβουλίου Αραβικών Κρατών του Κόλπου, και άλλες χώρες έχουν καταδικάσει τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών. Η Κίνα και η Ρωσία απέφυγαν να καταδικάσουν το καθεστώς ή την επιβολή κυρώσεων, λέγοντας ότι οι μέθοδοι αυτές μπορεί να κλιμακωθούν σε ξένη επέμβαση. Ωστόσο, η στρατιωτική επέμβαση έχει αποκλειστεί από τις περισσότερες χώρες Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε τη συμμετοχή της Συρίας σε απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση αλλά έστειλε μια αποστολή παρατηρητών, στο πλαίσιο της πρότασής του για ειρηνική επίλυση της κρίσης. Για να γλιτώσουν από τη βία, πάνω από 130.000 πολίτες της Συρίας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στις γειτονικές χώρες της Ιορδανίας , Ιράκ, του Λιβάνου, την Τουρκία και την Ελλάδα.

1453861Mόνο εάν η Δύση αναλάβει τις ευθύνες της και φροντίσει για την   αξιοπρεπή και ασφαλή μετάβαση των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν να ζήσουν και να δουλέψουν   θα πάψουμε να θρηνούμε άλλα νεκρά   παιδιά.

Μόνο εάν πέσουν οι φράκτες και  τα σύνορα θα μπορέσουν οι πρόσφυγες να μετακινηθούν χωρίς φόβο στις χώρες του τελικού προορισμού τους.

Όμως αυτό φαίνεται ουτοπικό καθώς φαίνεται ότι πολλοί πλουτίζουν από την παράνομη διακίνησή τους. Οι δουλέμποροι της Τουρκίας έχουν αποκομίσει πολλά δισεκατομμύρια εκμεταλλευόμενοι την αγωνία και επιθυμία των  προσφύγων να ζήσουν ασφαλείς με τα παιδιά τους χωρίς βομβαρδισμούς.

Από την άλλη πλευρά οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ –ΗΠΑ- ΝΑΤΟ δεν σταματούν  και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να χύνει κροκοδείλια  δάκρυα μπροστά στα νεκρά παιδιά.

Όσο οι κυβερνήσεις της Ευρώπης αποποιούνται τις τεράστιες ευθύνες τους για τους πρόσφυγες θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι.

Καστή Ευαγγελία, Δημακάκου Σταυρούλα, Γ3

 

One Comment

Σχολιάστε

Top