Αποικιοκρατία

ΑΠΟ: 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - Μάι• 19•18

prison

Πίσω ολοταχώς: Αποικιοκρατικού τύπου μεταφορά κρατουμένουν στη Νιγηρία σχεδιάζει η βρετανική κυβέρνηση

Επέκταση φυλακών στη Νιγηρία προτίθεται να χρηματοδοτήσει η Μ.Βρετανία, με στόχο την “απελευθέρωση” θέσεων κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, υλοποιώντας μια πολιτική συμφωνιών που έχει εγκαινιάσει εδώ και χρόνια με τη Νιγηρία και άλλες χώρες.

   Αναβίωση των πιο σκοτεινών πτυχών του αποικιοκρατικού παρελθόντος της φαίνεται να είναι ο στόχος της βρετανικής κυβέρνησης με τη μεταφορά κρατουμένων σε χώρες πρώην μέλη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη Τετάρτη, θα χτιστεί με έξοδα της βρετανικής κυβέρνησης, που υπολογίζονται σε περίπου 700.000 λίρες, νέα πτέρυγα 112 θέσεων στις φυλακές Κίρι-Κίρι της νιγηριανής πρωτεύουσας Λάγος, στα πλαίσια ενός προγράμματος υποχρεωτικής μεταφοράς κρατουμένων. Η συμφωνία, που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών το 2014 προβλέπει κρατούμενοι στη Νιγηρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέφονται στη χώρα καταγωγής του για να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους. Ο υπουργός δικαιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης λέγοντας: “Βοηθώντας τη Νιγηρία να βελτιώσει τις συνθήκες φυλάκισης και να αυξήσει τη χωρητικότητα των φυλακών της, θα μας βοηθήσει να μεταφέρουμε περισσότερους φυλακισμένους στη Νιγηρία, κάτι που θα απελευθερώσει θέσεις φυλάκισης στη Βρετανία”. Για περιορισμό του ίδιου του αριθμού των κρατουμένων μέσω αντιμετώπισης των αιτιών που γεννούν το έγκλημα δε γίνεται φυσικά ούτε λόγος. Παρόμοιες συμφωνίες έχουν γίνει και με άλλες χώρες, όπως η Αλβανία, η Ρουάντα, η Τζαμάικα και η Λιβύη. Το 2015 η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο 25 εκ. λιρών για την ανέγερση φυλακής 1.500 θέσεων στη Τζαμάικα, με στόχο τη μεταφορά πάνω από 300 κρατουμένων με καταγωγή από τη χώρα, εφόσον είχαν καταδικαστεί σε ποινή άνω των τεσσάρων ετών. Ωστόσο η κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε να συμφωνήσει στο σχέδιο, θεωρώντας το μη επωφελές για τη χώρα και ανεπαρκές σε ό,τι αφορούσε την κάλυψη των εξόδων.

Η Βρετανία έχεi φυσικά μεγάλη παράδοση μεταφοράς κρατουμένων εκτός της μητρόπολης, ήδη από τις αρχές του 17ου αιώνα. Αργότερα, η ανεξαρτητοποίηση των ΗΠΑ έφερε αλλαγή των προορισμών, με προεξάρχουσα βέβαια την Αυστραλία, που κυριολεκτικά θεμελιώθηκε ως κράτος από τους κρατούμενους, ενώ πέραν των γειτονικών χωρών της Ωκεανίας,η Ινδία, ο Καναδάς, και χώρες της δυτικής Αφρικής έγιναν επίσης αποδέκτες ποινικών κρατουμένων.

Δερμάτη Άντα- Α1

Top