Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αφρική

Η Ορθοδοξία στην Αφρικανική ήπειρο

Ξεπερνώντας μύριες όσες δυσκολίες και αντιξοότητες, η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία στην Αφρική επιτελεί ένα εκπληκτικό ομολογουμένως έργο, κάτω από την φωτισμένη καθοδήγηση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Το οποίο συνεχίζοντας μία δισχιλιετή πορεία, με το υπέροχο Αποστολικό του έργο, αποτελεί Φάρο της Ορθοδοξίας, της Αγάπης και της Ελπίδας για ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

Ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, συνεχίζει μία συγκλονιστική πορεία προς τους λαούς και τις φυλές της Αφρικής, εκπληρώνοντας έτσι στο ακέραιο την εντολή του Ιησού προς τους μαθητές Του «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Και για πάνω από 50 χρόνια τώρα, με την αφοσιωμένη και δραστήρια παρουσία φωτισμένων ιεραποστόλων, κληρικών και λαϊκών, μεταφέρεται το μήνυμα της Ορθοδοξίας στα πέρατα της Μαύρης Αφρικής. Γνωρίζοντας τεράστια αποδοχή, όπως τουλάχιστον μαρτυρούν οι συνεχείς ομαδικές βαπτίσεις εγχρώμων Αφρικανών.
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής

 

Η εκκλησία γενικά βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινοτικής ζωής, μεταξύ των Ελλήνων που ζουν στην αφρικανική ήπειρο.Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το δεύτερο κατά νομοκανονική σειρά μετά το Οικουμενικό, έχει υπό την πνευματική του δικαιοδοσία ολόκληρο το χριστιανικό πληθυσμό της Αφρικής. Πατριάρχης είναι σήμερα, ο μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος.
Στο Πατριαρχείο υπάγονται δεκατέσσερις Εκκλησιαστικές Επαρχίες. Επίσης, η Ιερά Σύνοδος με πρόεδρο τον Πατριάρχη και μέλη τους Μητροπολίτες Πηλουσίου, Ερμουπόλεως, Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, Καλής Ελπίδος, Νουβίας, Κεντρώας Αφρικής, Καρθαγένης, Αξώμης, Λεοντοπόλεως, Ζιμπάμπουε και Άκρας.
Σε όλες τις μητροπόλεις υπάρχουν ελληνικές κοινότητες με αξιόλογη δράση. Η Νότιος Αφρική, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα της Αφρικής, έχει δύο Μητροπόλεις: την Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ όπου λειτουργούν 15 ιερείς στους 14 ιερούς ναούς που διαθέτει η περιοχή και η Ι. Μητρόπολις της Καλής Ελπίδας που εδρεύει στο Κέηπ Τάουν και υπάγονται σε αυτήν το Cape Privince και το Orange Free State. Στις Μητροπόλεις αυτές λειτουργούν γραφεία θρησκευτικής διαφώτισης και κατηχητικό.
Οι Μητροπόλεις

 

Οι ιερείς Μητροπόλεις που υπάγονται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, με τους ναούς και ιερείς που διαθέτουν, είναι οι ακόλουθες:

  1. Ιερά Αρχιεπισκοπή Αλεξανδρείας. Επιτροπεία Αλεξανδρείας. Έδρα Αλεξάνδρεια. Ναοί και Ευκτήριοι Οίκοι 16.
  2. Ιερά Μητρόπολις Πηλουσίου. Έδρα Πορτ Σάιτ. Ναοί 6. Ιερείς 2. Υπάρχουν στην πόλη του Πορτ Σάιτ αρκετοί αραβόφωνοι.
  3.  Ιερά Μητρόπολις Ερμουπόλεως. Έδρα Τάντα. Ναοί 7. Ιερείς 1.
  4. Ιερά Μητρόπολις Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας. Έδρα Γιοχάνεσμπουργκ. Ναοί 14. Ιερείς 15.
  5. Ιερά Μητρόπολις Καλής Ελπίδος. Έδρα Κέηπ Τάουν. Ναοί 8. Ιερείς 6.
  6. Ιερά Μητρόπολις Νουβίας. Έδρα Χαρτούμ. Ναοί 8. Ιερείς 1.
  7. Ιερά Μητρόπολις Κεντρώας Αφρικής. Έδρα Κινσάσα. Ναοί 13. Ιερείς 8. (Υπάρχει ιεραποστολικό έργο με ικανό αριθμό Αφρικανών Ιερέων).
  8.  Ιερά Μητρόπολις Καρθαγένης. Έδρα Τρίπολις. Ναοί 16 (εκ των οποίων 8 Ρωσικοί, Ευκτήριοι Οίκοι). Ιερείς 3.
  9. Ιερά Μητρόπολις Αξιώμης. Έδρα Αντίς Αμπέμπα. Ναοί 7. Ιερείς 1.
  10. Ιερά Μητρόπολις Λεοντοπόλεως. Έδρα Ισμαηλία. Ναοί 10. Ιερείς 1. Υπάρχουν και λίγοι αραβόφωνοι.
  11. Ιερά Μητρόπολις Ζιμπάμπουε. Έδρα Χαράρε. Ναοί 11. Ιερείς 4. Στη Ζάμπια υπάρχουν 3 ελληνορθόδοξοι ναοί. Στη Λουσάκα, στο Κίτουι και στη Λουάντα.
  12.  Ιερά Μητρόπολις Άκρας (Δυτικής Αφρικής). Έδρα Γιαουντέ, Καμερούν. Ναοί στο Καμερούν 6, τη Γκάνα 13, τη Νιγηρία 15, το Γκοκό-Μπραζαβίλ 4. Ιερείς 30 (Υπάρχει και ιεραποστολικό έργο).
  13.  Ιερά Μητρόπολις Ειρηνουπόλεως (Ανατολικής Αφρικής). Έδρα Ναϊρόμπι, Κένυα. Χηρεύει από το 1990. Ενορίες Ιθαγενών Ορθοδόξων: α) Ουγκάντα 29 ενορίες, 16 ιερείς, 3 διάκονοι, 13 Δημοτικά Σχολεία, 2 Γυμνάσια, 1 κλινική, 4 ιατρεία β) Κένυα 113 ενορίες, 56 Ορθόδοξοι Πυρήνες, 50 ιερείς, 11 διάκονοι, 1 Γυμνάσιο Σχολείο, 6 Δημοτικά Σχολεία, 15 Νηπιαγωγεία, 4 ιατρεία γ) Τανζανία 9 ενορίες, 21 Ορθόδοξοι Πυρήνες, 6 ιερείς, 1 διάκονος, 4 ιατρεία. Λειτουργεί Ορθόδοξος Πατριαρχική Σχολή «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ?» στο Ναϊρόμπι της Κένυας όπου διδάσκουν 11 καθηγητές και παρακολουθούν 47 σπουδαστές. Στην Ελληνική Ομογένεια Ανατολικής Αφρικής αριθμούνται 61 Ναοί.
  14.  Ιερά Μητρόπολις Μέμφιδος. Έδρα Ηλιούπολις (χηρεύει). Ναοί 5. Ιερείς 2. Το αραβόφωνο στοιχείο της περιοχής της εμφανίζεται αρκετά δραστήριο. Oι σχέσεις Εκκλησίας με την Ομογένεια χαρακτηρίζονται αρμονικές.

ΗΓΗ: http://www.amna.gr/print.php?id=48545

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης