Ο ΩΚΕΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ

O ωκεανός

Ωκεανός αποκαλείται η πολύ μεγάλη θαλάσσια επιφάνεια. Ο όρος καθιερώθηκε, ιστορικά, από τον αρχαίο Έλληνα Ηρόδοτο και προέρχεται από τον ομώνυμο μυθικό θεό της Ελληνικής Μυθολογίας, τον Ωκεανό.
Ο Ωκεανός είναι η αρχαιότερη θαλάσσια θεότητα της ελληνικής μυθολογίας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Νύχτα και ο Αιθέρας γέννησαν ένα ασημένιο αυγό, τη σελήνη. Από το αυγό αυτό προέκυψε ο Έρως. Ο Έρως έπλασε το Χάος ψηλά στον ουρανό και τη γαία (γη) από κάτω. Το Χάος και η Γαία ζευγαρώθηκαν και γέννησαν τον Ωκεανό και τη Τηθύ. Ο Ωκεανός άρχισε να γεννάει όλα τα ζωντανά πλάσματα της γης, όπως, και όλους τους θεούς.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Ωκεανός ήταν γιος του Ουρανού και της Γαίας, το μεγαλύτερο παιδί τους και ο ισχυρότερος των δώδεκα  Τιτάνων και Τιτανίδων. Όλοι τον ζήλευαν για την περίσσια δύναμή του.
Με την αδελφή και σύζυγό του την Τηθύς έκανε απογόνους όλες τις θεότητες των ποταμών, της θάλασσας και των πηγών – τις Ωκεανίδες. Οι δυο τους ήτανε τόσο καρπεροί, που από την υπερπαραγωγή υδάτινων στοιχείων της φύσης γινόντουσαν πλημμύρες. Έτσι χωρίσανε τελικά και το κακό σταμάτησε.
Ο Ωκεανός και η Τηθύς δεν αναμίχτηκαν στην Τιτανομαχία κατά του Δία, γι” αυτό και ο Δίας τους άφησε ανενόχλητους να κυριαρχούν στο υγρό τους βασίλειο.

Οι ωκεανοί αρχικά ήταν τρεις, ο Ειρηνικός, ο Ατλαντικός και ο Ινδικός, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν και οι δύο των πόλων της Γης, ο Αρκτικός και ο Ανταρκτικός. Οι ωκεανοί καλύπτουν έκταση 361 εκατομμυρίων τ.χλμ. της γης και το μέσο βάθος τους είναι 3.711 μέτρα. Ένα αρκετά μεγάλο μέρος των ωκεανών είναι ανεξερεύνητο, καθώς αποτελούν το μοναδικό μέρος του πλανήτη που δεν έχει εξερευνηθεί αρκετά.

Ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι ο μεγαλύτερος ωκεανός στη Γη. Στα δυτικά βρέχει την Ασία και την Αυστραλία και στα ανατολικά την Αμερική. Για να καταλάβετε μόνο το μέγεθός του, αρκεί να πούμε ότι όλη η ξηρά του πλανήτη μαζί, δεν ξεπερνά τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ο Ατλαντικός Ωκεανός χωρίζει την Αμερική από την Ευρώπη και την Αφρική
Ο Ινδικός Ωκεανός βρέχει την νότια Ασία και χωρίζει την Αφρική από την Αυστραλία
Ο Ανταρκτικός Ωκεανός θεωρείται επέκταση των Ωκεανών Ειρηνικού, Ατλαντικού, και Ινδικού, που περικλείει την Ανταρκτική.
Ο Αρκτικός Ωκεανός θεωρείται θάλασσα ή εκβολή του Ατλαντικού, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Αρκτικής και βρέχει το βόρειο μέρος της βορείου Αμερικής και της Ευρασίας.

Φυτοπλαγκτόν
Καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση του πλανήτη είναι κάποιοι μικροοργανισμοί που επιπλέουν στους ωκεανούς και ονομάζονται φυτοπλαγκτόν. Σχεδόν ολόκληρη η θαλάσσια ζωή βασίζεται σε αυτό. Πάνω από 200 εκατομμύρια τόνοι φυτοπλαγκτόν αναπτύσσονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο και αυτό είναι 10 φορές το βάρος του πληθυσμού της γης. Το φυτοπλαγκτόν είναι υπεύθυνο για την παραγωγή του 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε. Το ότι μπορείτε και ανασαίνετε λοιπόν, οφείλεται εν μέρει σε αυτούς τους μικροσκοπικούς οργανισμούς.

Η γαλάζια φάλαινα
Η γαλάζια φάλαινα είναι το μεγαλύτερο γνωστό ζώο που έχει ζήσει στον πλανήτη. Πλήρως ανεπτυγμένη, ζυγίζει περίπου 170 με 190 τόνους, δηλαδή παραπάνω από 50 πλήρως ανεπτυγμένους ελέφαντες. Η καρδιά της έχει το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου και τα αιμοφόρα αγγεία της είναι τόσο μεγάλα, που μέσα τους μπορεί να κολυμπήσει μια πλήρως ανεπτυγμένη πέστροφα. Για να διατηρήσει το μέγεθός της, η γαλάζια φάλαινα πρέπει να καταναλώνει 4 τόνους κριλ (είδος γαρίδας) κάθε μέρα!

Κυανόπτερος τόνος
Ο κυανόπτερος τόνος είναι ένα από τα πιο γρήγορα ψάρια στους ωκεανούς, φτάνοντας την ταχύτητα των 89 χιλιομέτρων την ώρα και κατά μέσο όρο ζυγίζει 680 κιλά. Είναι το μεγαλύτερο είδος τόνου και ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια με οστέινο σκελετό. Η μεγάλη εμπορική του αξία (ένας τόνος έχει πουληθεί για περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια), έχει οδηγήσει στην υπεραλίευση του είδους. Τα αποθέματα των τόνων στο δυτικό Ατλαντικό έχουν μειωθεί πολύ από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα.

Τα κοράλλια
Οι ωκεανοί είναι γεμάτοι από κοραλλιογενείς υφάλους. Τα κοράλλια, ως οργανισμοί, είναι από τους παλαιότερους στον πλανήτη και είναι τόσο κοντά στη χημεία του ανθρώπινου σώματος, που πλέον χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν ή να επιδιορθώσουν κόκκαλα στο ανθρώπινο σώμα.

.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης