Εκδρομή Α” και Β” Λυκείου στη μαγευτική Βουδαπέστη!

IMG_1175

Του Αντώνη Κουτσή, Α’ Λυκείου

Η Α’ και η Β’ Λυκείου του σχολείου μας, στο πλαίσιο Προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας που υλοποιούν οι 2 τάξεις, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική1 επίσκεψη στη Βουδαπέστη από τις 18 ως τις 22 Μαρτίου. Ο Αντώνης Κουτσής καταγράφει τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της αξέχαστης για μαθητές και συνοδούς εμπειρίας – ενώ ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το ρεπορτάζ!

Tην Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 η Α” και Β” Λυκείου Αρμενίου ξεκίνησε, στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας, για την υπέροχη Βουδαπέστη, την εξαίσια πρωτεύουσα την Ουγγαρίας η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης.

Η διαδρομή μας ήταν ευχάριστη, καθώς στο δρόμο προς τη Βουδαπέστη, περάσαμε από διαφορές χώρες όπως τα Σκόπια και τη Σερβία, στην πρωτεύουσα της οποίας το Βελιγράδι, διανυκτερεύσαμε. Εκεί επισκεφτήκαμε το Εθνικό Θέατρο του Βελιγραδίου και τον μεγαλύτερο Ορθόδοξο Ναό του κόσμου, τον Ναό του Άγιου Σάββα Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σάββα, ιδρυτή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ εικάζεται ότι χτίστηκε στο σημείο που θάφτηκε ο Άγιος Σάββας.

2Την επομένη ημέρα (19/3/2015), συνεχίστηκε το ταξίδι μας προς το μεγάλο προορισμό μας. Όταν φτάσαμε στη Βουδαπέστη κάναμε μια πολύ σύντομη βόλτα περνώντας από τη γέφυρα του Arpad (Άρπαντ) στη Βούδα και από τη γέφυρα της Μαργαρίτας για την Πέστη. Αφού τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο μας, το οποίο βρισκόταν στην Πέστη, οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές κάναμε μια πολύ όμορφη βόλτα στις όχθες του Δούναβη.

Την επομένη μέρα (20/3/2015), ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη της Πέστης από την ξεναγό μας, την κυρία Καλλιόπη, Ελληνίδα της Ουγγαρίας, κόρη πολιτικών προσφύγων. Κατά τη διάρκεια της  ξενάγησης, περιηγηθήκαμε στην Πλατεία των Ηρώων (Heroes” Square), περνώντας από τη Γέφυρα των Λεόντων (ή αλλιώς Αλυσιδωτή Γέφυρα), ανεβήκαμε στο Λόφο των Ψαράδων, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους περισσότερους τουρίστες. Εκεί μας έγινε γνωστό, μιας και ήταν απορία όλων, ότι ο πύργος αυτός πήρε το όνομα αυτό γιατί η συντεχνία των ψαράδων ήταν αυτή που είχε αναλάβει τη φύλαξη του στα μεσαιωνικά χρόνια. Ο πύργος περιστοιχίζεται από 7 πυργίσκους που αντιπροσωπεύουν τις 7 φυλές των Μαγυαρων. Ακολούθως, ανεβήκαμε στο Λόφο του Γκέλερτ ή της Ελευθερίας, όπου είδαμε το εκπληκτικό άγαλμα της Ελευθερίας. Από το λόφο αυτό είχαμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε όλη τη Βουδαπέστη που απλωνόταν μπροστά μας και χανόταν το μάτι σου. Μετά επιστρέφοντας στην πόλη διασχίσαμε τη Λεωφόρο Andrassy όπου βρισκόταν όλα τα »μεγάλα» ονόματα οίκων με ρούχα, τσάντες και αρώματα.

20150321_101456Την προτελευταία μέρα (21/3/2015), επισκεφτήκαμε το Ζωολογικό Κήπο της Βουδαπέστης και είχαμε να την ευκαιρία να δούμε μια πληθώρα ζωών ξηράς, θάλασσας καιIMG_1175 αέρα. Αμέσως μετά το Ζωολογικό Κήπο, κατευθυνθήκαμε στο χωριό του Άγιου Ανδρέα, μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Βουδαπέστη. Εκεί είδαμε την ορθόδοξη εκκλησία των Ελλήνων εμπόρων που ζούσαν κάποτε στην πόλη ως διακριτή παροικία και την αρχιτεκτονική των σπιτιών, κάναμε βόλτα στις όχθες του Δούναβη, ενώ είχαμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε, μετά από προτροπή της ξεναγού, το «βρόμικο» της πόλης και αυτό ήταν το »λάνγκος».  Φυσικά θα ήταν μεγάλη παράλειψη μας να μην δοκιμάσουμε τη σπεσιαλιτέ και σήμα κατατεθέν της Ουγγαρίας, τη σούπα «Goulash suppe«. Η μέρα μας έκλεισε με βραδινή βόλτα στον κεντρικότερο δρόμο της ουγγρικής πρωτεύουσας, τη Vaci Utca, με τα εμπορικά καταστήματα και καρδιά της ψυχαγωγίας της πόλης.

Την τελευταία μέρα αναχωρώντας από το ξενοδοχείο μαζέψαμε όλες τις εμπειρίες και αναμνήσεις μας από αυτήν την  πανέμορφη πόλη και πήραμε το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα.

IMG_1178Να ξέρετε ότι η Βουδαπέστη είναι μια πόλη που ξέρει να τιμά το παρελθόν της, και δίκαια ονομάζεται το Παρίσι της Ανατολής, είναι γεμάτη μνημεία που θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και θα αποτελέσουν, όπως και για εμάς, το ιδανικό φόντο για τις φωτογραφίες σας.

Υ.Γ

Και όλα αυτά φυσικά δεν θα γινόταν χωρίς την εξαιρετική επιμέλεια του προγράμματος από τους τρεις υπέροχους συνοδούς μας τον κ. Σακελλαρίου, την κυρία Μουλατζίκου και την κυρία Διβάνη. Εκ μέρους όλων των μαθητών της υπεροχής εκδρομής που μας προσφέρατε και των αξέχαστων εικόνων που καταφέραμε να δούμε, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!



 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης