ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΤΕΧΝΗΣ: Henri Matisse, από Θοδωρή, Λάμπρο, Νικόλα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Πτώση του Ίκαρου, 1943

ΟΝΟΜΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Ανρί Ματίζ (Henri Matisse)

ΘΕΜΑ: Το θέμα αυτού του πίνακα από τον Ανρί Ματίζ είναι η επικοινωνία, η φιλία, ο φόβος για το άγνωστο και η αυτογνωσία.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Σε αυτόν τον πίνακα του Ανρί Ματίς παρατηρούμε έναν άνθρωπο με μια κόκκινη καρδιά που θέλει να απελευθερωθεί από το φόβο του. Η κατακόκκινη καρδιά του δείχνει το πάθος του για ζωή.

 

Μηνύματα που μας δίνει ο πίνακας για τα ανθρώπινα δικαιώματα:

Το μήνυμα αυτού του πίνακα είναι πως έχουμε δικαίωμα στην ελευθερία και στη ζωή.

Η φιλία με κάποιον άλλον μας κάνει να νιώθουμε ΠΟΙΟΙ είμαστε. Ο φόβος μας κάνει να μη είμαστε με άλλους ανθρώπους κι αυτό είναι κακό.

Ένα μήνυμα του πίνακα του Ανρί Ματίζ είναι ότι ο άνθρωπος αυτός πονάει μέσα του για τον πόλεμο που γίνεται γύρω του, αλλά θέλει να συνεχίσει να ζει και να ελπίζει.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

Henri Matisse

Ο Ανρί Ματίς ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ζωγράφους  του 20 αιώνα. Θεωρείται ιδρυτής του καλλιτεχνικού κινήματος του φωβισμού, γιατί χρησιμοποιεί συνήθως έντονα φωτεινά χρώματα και αποτελείται κυρίως από προσωπογραφίες, εσωτερικούς χώρους και θέματα νεκρής φύσης.

ΠΙΝΑΚΑΣ: Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ, Ανρί Ματίζ 1943

Όταν ξεσπούσε ο Β” Παγκόσμιος Πόλεμος ο Ανρί Ματίς ζούσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία: το εργαστήριό του ήταν άδειο. Ακριβώς εκείνη την εποχή ήταν που πήρε φύλλα λευκού χαρτιού, τα έκοψε στο σχήμα μιας ανδρικής φιγούρας με τα άκρα της χαλαρά, μια τεράστια κόκκινη καρδιά και βόμβες να σκάνε γύρω του. Ονόμασε το έργο «Η πτώση του Ικαρου». Μόνο που ο Ικαρος του Ματίς δεν σήμανε το τέλος, όπως θέλει ο αρχαίος ελληνικός μύθος του ήρωα, αλλά την αρχή μιας νέας καριέρας για τον καλλιτέχνη, η οποία δεν θα στηριζόταν πλέον στους καμβάδες και στα χρώματα αλλά σε μια εντελώς ριζοσπαστική τεχνική που βασιζόταν σε κομμένα χαρτιά που χρωμάτιζε ο ίδιος με νερομπογιές.

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Θοδωρής, Λάμπρος, Νικόλας

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ

Διαφάνεια2Διαφάνεια14Slide14