Μια συνέντευξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. από την Έλενα Γ.

Συνέντευξη της δημοσιογράφου Έλενας Γ  από την κ. Χρυσάνθη 

1.Τι πιστεύετε για τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι εγγενή δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, φύλο, καταγωγή, το χρώμα, την θρησκεία, την γλώσσα, ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Έχουμε όλοι οι άνθρωποι δικαίωμα στην ίση απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας χωρίς καμία διάκριση! Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι όλα αλληλοεξαρτώμενα και αλληλένδετα. Όπως είπε ένας Ιταλός δημοσιογράφος που κέρδισε το βραβείο Pulitzer, «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σαν τον αιθέρα… Μέχρι να μας στερήσουν δεν το γνωρίζουμε ότι έχουμε. Μπορείς να συνειδητοποιήσεις πόσο απαραίτητο είναι, μόνο όταν σου στερηθεί ο αέρας και δεν μπορείς να αναπνεύσεις…».

2. Ποια είναι η γνώμη σου για τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Δυστυχώς, σε πολλές χώρες του πλανήτη ανεπτυγμένες ή μη, υπάρχει καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ρατσισμός, εγκληματικότητα, φαινόμενα βίας, μη ελευθερία έκφρασης, τα οποία είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν για την εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων.  Η ισότητα, το δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης, το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στη μόρφωση, στη δουλειά στην τροφή, στην ιατρική περίθαλψη όπως και όλα τα υπόλοιπα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να προστατευθούν με κάθε τρόπο αν θέλουμε να ζούμε σε ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο…

3. Ποιο δικαίωμα πιστεύετε πως καταπατάται περισσότερο;

Επιθετικοί πόλεμοι, εγκλήματα πολέμου, και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το δικαίωμα να ζεις ελεύθερος, αποτελούν παραβάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και είναι από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά όταν τα θύματα είναι αθώοι άνθρωποι και παιδιά.

4. Θα ήθελα να μου προτείνετε κάποιους τρόπους για την προστασίας τους.

Για να μην υπάρχει καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να ενισχυθεί το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων, ιδιαίτερα των νέων, μέσω της ανθρωπιστικής  παιδείας που προσφέρεται έτσι με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται η ευσπλαχνία, η αλληλεγγύη, αρετές που εξυψώνουν την ανθρώπινη υπόσταση, ώστε ο άνθρωπος να ευαισθητοποιηθεί , να ωριμάσει, έτσι ώστε να δείξει ανεκτικότητα στο καινούργιο, διαφορετικό και να απαλλαχθεί από προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες. Έτσι θα κατακτήσει πρωτίστως την εσωτερική του ελευθερία και πληρότητα και να αγωνιστεί για την κατοχύρωση όχι μόνο των δικών του δικαιωμάτων, αλλά και όλων των ανθρώπων. Με αυτό τον τρόπο οι «αδύνατοι» δεν θα είναι πια υποχείρια και αντικείμενα εκμετάλλευσης των οικονομικά ισχυρών…