Θέατρο

ΘΕΑΤΡΟ

Το θέατρο ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα θεῶμαι, που σημαίνει βλέπω, παρατηρώ. Είναι η τέχνη που αναπαριστά μπροστά σε κοινό μια σειρά γεγονότων με τη χρησιμοποίηση ανθρώπων (ηθοποιών) που μιλούν και δρουν. Θέατρο αποκαλούμε επίσης το κτίριο, την αίθουσα ή την κατασκευή που προορίζεται για θεατρικές παραστάσεις.

Σε αυτόν τον κλάδο της τέχνης συνδράμουν και άλλες τέχνες όπως η συγγραφή, τα εικαστικά, η μουσική και ο χορός, με σκοπό την ευχαρίστηση και την επιμόρφωση των θεατών. Το θέατρο μπορεί να έχει διάφορες μορφές, όπως είναι ο μονόλογος, η όπερα, το μπαλέτο, παντομίμα κ.ά.

Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Αρχαία Αθήνα, σαν μια εξέλιξη του διθυράμβου. Ο Διθύραμβος ήταν αυτοσχέδιο λατρευτικό και θρησκευτικό τραγούδι και χορός, προς την λατρεία του θεού Διονύσου. Στο Αρχαίο ελληνικό θέατρο πρωταγωνιστούσαν μονάχα άντρες και ακόμη και σε γυναικείους ρόλους ντύνονταν οι ίδιοι γυναίκες. Έπειτα ο χώρος του θεάτρου μέσα από το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε και τώρα στις σκηνές του θεάτρου πρωταγωνιστούν τόσο γυναίκες όσο και παιδιά.

Οι πρώτες μορφές του θεάτρου σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής αρχαιότητας ήταν η τραγωδία, η κωμωδία και το σατυρικό δράμα. Μετά τους μεγάλους Έλληνες Τραγωδούς, ο μεγαλύτερος θεατρικός συγγραφέας παγκοσμίως θεωρείται ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ ο οποίος αποτύπωσε μέσα από τα έργα του πάθη, ανεκπλήρωτους έρωτες, δύσκολές καταστάσεις και κωμικά στοιχειά.

Το 1962, από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, καθιερώθηκε η 27η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Υπάρχουν περίπου 220 θέατρα στην Ελλάδα. Βλέποντας θέατρο ένα παιδί αποκτά αισθητικό κριτήριο, αναπτύσσει τη φαντασία του, μαθαίνει να σέβεται τον χώρο πολιτισμού  και φυσικά αποκτά παιδεία.

Πηγές πληροφόρησης:

  1. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF

 

  1. https://sparmatseto.gr/2019/03/26/to-theatro-kai-h-istoria-tou/

 

  1. https://www.mytheatro.gr/pagkosmia-istoria-theatroy/

 

 

 

Αλεξάνδρα Μαρία, Α τάξη