Πρόσφυγες

prosfiges708_8Οι πρόσφυγες είναι ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια απασχολεί  όλο τον κόσμο καθώς κάθε μέρα ο πόλεμος αναγκάζει χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, πρόσφυγας θεωρείται αυτός που βρίσκεται έξω από το κράτος του οποίου είναι πολίτης εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου ότι εκεί θα υποστεί διωγμό λόγω της φυλής, της θρησκείας ή της εθνικότητάς του ή ακόμα και των πολιτικών του απόψεων. Επίσης, υπάρχουν οι εσωτερικοί πρόσφυγες που αναγκάζονται να αφήσουν το μέρος που ζουν και να εγκατασταθούν σε άλλο μέρος της χώρας τους λόγω φυσικών καταστροφών. Στο τέλος του 2014 υπολογίζεται ότι υπήρχαν περίπου 20 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο.

mytilini1Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες (UNHCR) έχει αναλάβει από τα Ηνωμένα Έθνη την εντολή να καθοδηγεί και να συντονίζει την δράση για την προστασία των προσφύγων καθώς και για την επίλυση των προβλημάτων τους.  Ο κύριος σκοπός της Ύπατης Αρμοστείας είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων και της ευημερίας των προσφύγων. Αγωνίζεται για να τους εξασφαλίζει το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο και να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε κάποια άλλη χώρα, καθώς και να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους, ενώ παράλληλα αναζητεί μόνιμες λύσεις στο δράμα τους.

Στις προσπάθειές της να προστατεύσει τους πρόσφυγες και να προωθήσει λύσεις για τα προβλήματά τους, η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται με κυβερνήσεις, περιφερειακούς οργανισμούς, διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ελλάδα
prosfyges_1_1Στην Ελλάδα ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν κατά τη διάρκεια του 2015 ήταν συνολικά 856.723. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν από τη Συρία σε ποσοστό 57%. Η Λέσβος ήταν με μεγάλη διαφορά η κυριότερη πύλη εισόδου, καθώς υποδέχτηκε μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Θανάσης Παπαβασιλείου

Σχολιάστε

Top