Συζητώντας με το συντονιστή Εκπαίδευσης Δρ. Εμμανουήλ Σοφό

Εμ. Σοφός: «Όλα τα προβλήματα λύνονται όταν υπάρχει καλή συνεργασία και θέληση να τα λύσουμε»

DSCN2656

School is Cool: Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα;

Με λένε Μανώλη Σοφό, είμαι δάσκαλος και φιλόλογος αγγλικής φιλολογίας. Είμαι πατέρας τριών παιδιών, ο πρώτος μου γιός πηγαίνει Στ΄ Δημοτικού, το επόμενο πηγαίνει Ε΄ και το τρίτο μου παιδί πηγαίνει παιδικό σταθμό.

School is Cool: Πόσο καιρό είστε Συντονιστής Εκπαίδευσης στη Γερμανία;

Είμαι στη Γερμανία ως συντονιστής εκπαίδευσης από το Σεπτέμβριο του 2015, περίπου 1,5 χρόνο. Η έδρα μου είναι στο Βερολίνο, αλλά έχω και την ευθύνη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, γι’ αυτό έρχομαι, όσο πιο συχνά μου το επιτρέπει η δουλειά, και εδώ.

School is Cool: Είναι δύσκολη η δουλειά σας ως συντονιστής; Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Η δουλειά μου έχει πολλές δυσκολίες, αλλά έχει και πολλές χαρές. Οι δυσκολίες έχουν τις περισσότερες φορές να κάνουν με το να είναι όλα τα πράγματα, όλοι οι δάσκαλοί σας στην ώρα τους, στη θέση τους. Αυτό το πετυχαίνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό, και προσπαθούμε ώστε όλα να λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Οι χαρές που παίρνω είναι όταν επισκέπτομαι τα σχολεία και διαπιστώνω ότι όλοι οι μαθητές και μαθήτριες είναι ευχαριστημένοι και ευτυχισμένοι, ότι όλοι μαθαίνουν και ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί δίνουνε τον καλύτερό τους εαυτό μέσα στα σχολεία της ομογένειας. Γιατί, αυτό διαπιστώνω, ότι οι δάσκαλοι σας δίνουνε τον καλύτερό τους εαυτό μέσα στα σχολεία της ομογένειας και βλέπω να γίνονται πολλά και ωραία πράγματα. Χαίρομαι ιδιαίτερα, όταν επισκέπτομαι σχολεία.

School is Cool: Μετακινήστε συχνά λόγω δουλειάς;

Ναι μετακινούμε συχνά λόγω δουλειάς, όσο συχνά το απαιτούν οι περιστάσεις.

School is Cool: Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία;

Όλα τα προβλήματα, είτε είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχολεία, είτε προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχολικές τάξεις, είτε είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές μεταξύ τους, όλα λύνονται όταν υπάρχει καλή συνεργασία και θέληση να τα λύσουμε.

School is Cool: Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν στα ελληνικά σχολεία οι μαθητές;

Τις περισσότερες φορές τα νέα παιδιά που έρχονται από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουν προβλήματα προσαρμογής, από την ελληνική πραγματικότητα στη γερμανική. Αρκετές φορές, φυσικά, αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της ξένης γλώσσας. Όμως σε αυτά τα προβλήματα, εσείς, που είστε παλαιότεροι εδώ, μπορείτε να βοηθήσετε όλα τα παιδιά να τα αντιμετωπίσουν. Η καλή συνεργασία και η αλληλοβοήθεια μέσα στην τάξη βοηθάει τους νέους σας συμμαθητές σας να ξεπεράσουν πιο εύκολα τα προβλήματα τους. Χρειάζεται επομένως συνεργασία, αλληλοϋποστήριξη και διάβασμα.

School is Cool: Ποιο νομίζετε ότι είναι το πιο δύσκολο μάθημα για τους μαθητές του δημοτικού;

Δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα μαθήματα. Άλλοι μπορούν να πουν ότι το πιο δύσκολο μάθημα είναι η γλώσσα, άλλοι θα πουν πως είναι τα μαθηματικά, άλλοι πως είναι η φυσική ή η ιστορία. Εγώ θα σας πω ποιο ήταν το αγαπημένο μου μάθημα στο δημοτικό. Λοιπόν, δύο ήταν τα αγαπημένα μου μαθήματα. Το πρώτο, ήταν το διάλειμμα, γιατί και το διάλειμμα είναι μάθημα. Μαθαίνουμε πώς να λειτουργούμε σε μια σχολική αυλή με τους συμμαθητές μας, μεγαλύτερους και μικρότερους. Το δεύτερο μάθημα που μου άρεσε πάρα πολύ, ήταν η γεωγραφία. Όμως, με καλή και συστηματική προσπάθεια, δεν υπάρχουν δύσκολα μαθήματα. Υπάρχουν μαθήματα στα οποία πρέπει να αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο για διάβασμα και λίγη παραπάνω προσοχή, και μαθήματα τα οποία τα μαθαίνεις λίγο πιο εύκολα.  Τις περισσότερες φορές, βέβαια, μαθαίνουμε πιο εύκολα εκείνο που αρέσει πιο πολύ. Ότι δε μας αρέσει και τόσο, το μαθαίνουμε πιο δύσκολα. Όλα όμως μπορούμε να τα μάθουμε.

School is Cool: Ποιες νομίζετε ότι είναι οι κυριότερες διαφορές στο γερμανικό και στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα;

Υπάρχουν αρκετές διαφορές, ανάμεσα στα δύο εκπαιδευτικά συστήματα. Θα έλεγα ότι εμείς στην Ελλάδα, κάνουμε πιο πολλά μαθήματα, εξετάζουμε δηλαδή πολλά πράγματα σε μεγάλη έκταση, ενώ στη Γερμανία τα μαθήματα είναι λιγότερα, αλλά τα εξετάζουν σε μεγαλύτερο βάθος.

School is Cool: Ποιες αλλαγές θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αναβάθμιση του επιπέδου της εκπαιδευτικής διαδικασίας;

Οι αλλαγές που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αναβάθμιση του επιπέδου της εκπαιδευτικής διαδικασίας, κατά τη γνώμη μου, έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των σχολείων, και φυσικά με την αναμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος, στα σημεία τα οποία οι ειδικές επιτροπές θα κρίνουν ότι πρέπει να αναμορφωθεί. Όταν λέμε αναλυτικό πρόγραμμα, εννοούμε το πόσα μαθήματα διδασκόμαστε και με ποιο τρόπο τα διδασκόμαστε. Για μένα είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο το μάθημα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα διδαχθεί.

School is Cool: Ποια είναι τα κυριότερα μοντέλα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία και ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το καταλληλότερο;

Το δικό σας σχολείο είναι το αμιγές ελληνικό σχολείο, δηλαδή ακολουθούμε το ελληνικό πρόγραμμα με αυξημένες ώρες γερμανικών. Για μένα είναι ένα μοντέλο, το οποίο, εφόσον δουλεύεται σωστά, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην εκμάθηση και των δύο γλωσσών και στην αποτελεσματική ενσωμάτωση των μαθητών στη γερμανική κοινωνία. Όλα τα μοντέλα εκπαίδευσης έχουν θετικά και αρνητικά. Το ζήτημα είναι στο κάθε μοντέλο, να δίνουμε έμφαση στα θετικά του και να προσπαθούμε να ελαχιστοποιούμε τα αρνητικά του σημεία. Δεν υπάρχει τέλειο μοντέλο, όπως δεν υπάρχουν και τέλειοι άνθρωποι.

School is Cool: Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως συντονιστή εκπαίδευσης;

Οι στόχοι μου είναι να κάνω τη δουλειά του όσο πιο σωστά και έντιμα μπορώ, και να βοηθήσω από τη θέση στην οποία βρίσκομαι, όσο περισσότερο μπορώ, τόσο τους μαθητές, όσο και τους εκπαιδευτικούς.

DSCN2658

(Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την επίσκεψη του κ. Σοφού στο Σχολείο μας στις 20 Ιανουαρίου. Την επιμελήθηκαν οι μαθητές/τριες: Αντόνωφ Β., Ιωάννου Α., Ζαμπακόλα Β., Ζήκα Β., Ζιάγκαλου Κ. Καρατζίδου Σ., Κυνηγοπούλου Α., Λακάνου Γ., Λινάρδου Σ., Παπαβασιλείου Θ.)

Σχολιάστε

Top