Συνέντευξη με τον Πρόξενο του Ντύσσελντορφ κ. Γ. Δελαβέκουρα

6a0168e53be7ff970c01a3fce3b6b6970b-250wi

Σύντομο Βιογραφικό: Ο Γενικός Πρόξενος του Ντύσσελντορφ, κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, γεννήθηκε στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 1975. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Ως πρόξενος υπηρετεί στο Ντύσσελντορφ από το 2013, ενώ από το 2000 μέχρι το 2003 υπηρέτησε στο Διπλωματικό γραφείο του Υπουργείου των Εξωτερικών και στη συνέχεια στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε. μέχρι το 2007. Από το 2007 ως το 2009 δούλευε στη Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας . Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και Διευθυντής Υπηρεσίας Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας έγινε από το 2009 μέχρι το 2013. Τη φετινή χρονιά τελειώνει η θητεία του ως πρόξενος στη Νότια Ρηνανία Βεστφαλία της Γερμανίας. (Επιμέλεια: Σοφία Λινάρδου)

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016 επισκεφτήκαμε το Ελληνικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ για να συναντηθούμε με τον Γενικό Πρόξενο κ. Γρηγόρη Δελαβέκουρα και πάρουμε συνέντευξη για το περιοδικό μας. Ο Γενικός πρόξενος μας υποδέχτηκε πολύ εγκάρδια και μας οδήγησε στο γραφείο του για να συζητήσουμε και να απαντήσει πρόθυμα στις ερωτήσεις μας. Αμέσως μετά μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους του Προξενείου και μας εξήγησε αναλυτικά τις υπηρεσίες που παρέχει το κάθε τμήμα.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

Γρηγόρης Δελαβέκουρας: «Ο καθένας από εμάς, ουσιαστικά είναι και ένας πρεσβευτής της πατρίδας μας, της Ελλάδας.»

DSCN5588

School is Cool: Σε ποια πόλη μεγαλώσατε; Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;

Μεγάλωσα στην Αθήνα. Ο πατέρας μου είναι από την Αθήνα και η μητέρα μου από τη Νάουσα. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν πολύ όμορφα. Θυμάμαι ότι βγαίναμε έξω στη γειτονιά και παίζαμε μέχρι να νυχτώσει, καμιά φορά και αφού είχε νυχτώσει, οπότε μας έψαχναν οι γονείς μας. Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο.

School is Cool: Τι θέλατε να γίνετε όταν ήσασταν μικρός;

Όταν ήμουν στην ηλικία σας δεν είχα αποφασίσει ακόμα τι θέλω να κάνω όταν μεγαλώσω. Αποφάσισα ότι θέλω να γίνω διπλωμάτης όταν ήμουν 16 χρονών. Τότε πήρα αυτήν την απόφαση.

School is Cool: Ποιο ήταν το αγαπημένο σας μάθημα στο σχολείο;

Μου άρεσε πολύ η ιστορία και συνεχίζει να μ’ αρέσει. Μου άρεσαν επίσης και τα μαθηματικά, αλλά νομίζω ότι η ιστορία ήταν το αγαπημένο μου μάθημα.

School is Cool: Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σπορ;

Το αγαπημένο μου σπορ ήταν το Χάντμπολ. Στο σχολείο που πήγαινα είχαμε πολύ καλή ομάδα χάντμπολ και συμμετείχα σ’ αυτήν. Έτσι, ξεκίνησα το χάντμπολ στην 5η Δημοτικού και το συνέχισα και αφού τελείωσα το σχολείο, σε μια ομάδα αντρική, σ’ ένα σύλλογο.

School is Cool: Ποια ομάδα υποστηρίζετε;

Είμαι ΠΑΟΚ, κυρίως λόγω της μητέρας μου και της Νάουσας. Περνούσαμε τις διακοπές μας, Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι στην Νάουσα, και οι πιο πολύ φίλοι μου εκεί ήταν ΠΑΟΚ, οπότε μ’ επηρέασαν και έγινα κι εγώ ΠΑΟΚ.

School is Cool: Τι σπουδάσατε;

Έχω σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επέλεξα αυτήν τη σχολή, γιατί ήθελα να γίνω Διπλωμάτης, οπότε το πρόγραμμα σπουδών της είναι πολύ κοντά στα μαθήματα που εξετάζονται στις εξετάσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών για να γίνει κανείς Διπλωμάτης. Την περίοδο των Σπουδών μου έκανα και 6 μήνες στη Ρώμη, με το πρόγραμμα Erasmus, στο πανεπιστήμιο La Sapienza, με αντικείμενο τις Διεθνείς Σχέσεις.

School is Cool: Ήταν πάντα το όνειρό σας να μπείτε στο Διπλωματικό σώμα;

Όπως σας είπα από τα 16 τουλάχιστον αυτό ήταν το όνειρό μου και δεν έχει αλλάξει. Επέμεινα αρκετά σ’ αυτό, χρειαζότανε δουλειά, καλή προετοιμασία, αλλά ευτυχώς πήγαν όλα καλά.

School is Cool: Τι ήταν αυτό που σας άρεσε περισσότερο σε αυτή τη δουλειά;

DSCN55Πρώτα απ’ όλα το να δουλεύεις για την Ελλάδα, για την πατρίδα σου και να εκπροσωπείς και να προασπίζεις τα συμφέροντά της. Επίσης, είναι πολύ διαφορετική, από πόστο σε πόστο, ανάλογα με τα καθήκοντα που ασκείς. Μέχρι τώρα έχω υπηρετήσει στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη και τώρα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ. Όπως καταλαβαίνετε το αντικείμενο είναι πολύ διαφορετικό στην κάθε θέση. Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η δουλειά ήταν πολιτική. Ακούτε κι εσείς ότι στον ΟΗΕ συζητιούνται από τους εκπροσώπους όλων των χωρών του κόσμου, τα προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, ώστε να βρεθεί ένας κοινός παρανομαστής, να βρεθούν δηλαδή κοινές θέσεις, στις οποίες θα συμφωνούν όλοι, έτσι ώστε να υπάρχει τάξη και να υπερισχύει το Διεθνές Δίκαιο στον κόσμο. Τα καθήκοντα που έχω εδώ είναι πολύ διαφορετικά. Το Γενικό Προξενείο Ντύσσελντορφ είναι το μεγαλύτερο Προξενείο της Ελλάδας στην Ευρώπη, εξυπηρετούμε 140.000 Έλληνες πολίτες που ζουν εδώ πέρα. Κάθε χρόνο 20.000 επισκέπτονται το Προξενείο για να κάνουν κάποια δουλειά. Επιπλέον, φροντίζουμε για τις σχέσεις της χώρας μας με την κυβέρνηση του κρατιδίου, καθώς και με τους Δήμους, με όλες τις πόλεις που βρίσκονται εδώ, πολλές από τις οποίες έχουν μεγάλες ελληνικές κοινότητες. Παράλληλα, επειδή αυτό το κρατίδιο έχει πολύ σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς είναι το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας και με τη μεγαλύτερη οικονομία της Γερμανίας, προσπαθούμε να υποστηρίζουμε τις Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εδώ. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη δικτύωση των Ελλήνων που ζουν εδώ, μέσα από τους Συλλόγους και τους οργανωμένους φορείς που υπάρχουν, ώστε να πυκνώσουν οι επαφές μεταξύ τους. Προσπαθούμε ακόμα να βοηθήσουμε τους Γερμανούς πολίτες να γνωρίσουν την πατρίδα μας και να την αγαπήσουν και παράλληλα να την επισκεφτούν για να τη γνωρίσουν ακόμα καλύτερα.

School is Cool: Αν είχατε την ευκαιρία να κάνετε κάτι άλλο στη ζωή σας τι θα ήταν αυτό;

Αυτό το έχω σκεφτεί αρκετές φορές. Μου αρέσει η δουλειά που κάνω και θα ήθελα να συνεχίσω να την κάνω. Επέλεξα να γίνω διπλωμάτης και δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα το αντικαθιστούσα με κάτι άλλο.

School is Cool: Τι ικανότητες χρειάζεται για να γίνει κάποιος Διπλωμάτης;

Όπως μας έλεγε ο Διευθυντής Σπουδών μας, πρώτα απ’ όλα «Ψυχραιμία». Επειδή έχει πολύ διαφορετικά καθήκοντα που καλείσαι να εκπληρώσεις, θα πρέπει κάποιος να έχει ανοικτό μυαλό, κοινή λογική, καλή γνώση της ιστορίας και του διεθνούς δικαίου, αλλά και γνώσεις σχετικά με την οικονομία, την πολιτική καθώς και για άλλα πιο εξειδικευμένα θέματα. Το πιο σημαντικό όμως νομίζω ότι είναι να αγαπάει τη πατρίδα του, να έχει συναίσθηση ότι την εκπροσωπεί και ότι καθετί, που κάνει, ή λέει, αντανακλάει και στην εικόνα της Ελλάδας. Επίσης, πρέπει να προσπαθεί, με κάθε ευκαιρία, να προβάλλει την Ελλάδα με θετικό τρόπο, να μαζεύει φίλους γύρω της, να αυξάνει τους φίλους της, και να προστατεύει τα συμφέροντά της.

School is Cool: Τι σας έκανε εντύπωση όταν ήρθατε στο Ντύσσελντορφ;

Παρόλο που είχα δει τους αριθμούς, εντούτοις είναι τελείως διαφορετικό να βλέπεις πως σε κάθε πόλη αυτού του κρατιδίου, υπάρχει ουσιαστικά μια Ελλάδα. Κάθε πόλη έχει μια ελληνική ταυτότητα, γιατί οι Έλληνες ζουν εδώ από τη δεκαετία του 1960, όπως θα ξέρετε. Είμαστε ήδη στην τρίτη ή τέταρτη γενιά Ελλήνων, οπότε η ελληνική ταυτότητα είναι μέσα στις ταυτότητες των πόλεων στις οποίες ζουν. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις πως οι Έλληνες συνεχίζουν να είναι  μαζί, κρατάνε τις παραδόσεις τους, είναι πάρα πολύ καλά ενσωματωμένοι στη Γερμανία, βοηθούν τη Γερμανική κοινωνία, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο οικονομικό θαύμα της Γερμανίας για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της μετά τον πόλεμο, αλλά ακόμα και σήμερα, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν ένα τόσο ισχυρό δεσμό με την πατρίδα τους, την Ελλάδα.

School is Cool: Σίγουρα θα υπάρχουν δυσκολίες στη δουλειά σας. Πώς τις αντιμετωπίζετε;

Με ψυχραιμία! Υπάρχουν δυσκολίες καθώς έχουμε να διαχειριστούμε πάνω από 20.000 περιπτώσεις κάθε χρόνο. Όπως καταλαβαίνετε κάποιες από αυτές είναι πιο δύσκολες, κάποιες είναι πιο μπερδεμένες, κάποιες είναι πολύ δύσκολο να λυθούν. Από τους 20.000 ανθρώπους, κάποιοι μπορεί να είναι συνεργάσιμοι κι άλλοι λιγότερο συνεργάσιμοι, οπότε πρέπει να μπορείς όλα αυτά να τα διαχειριστείς και κάποιες φορές αυτό είναι δύσκολο. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τους κανόνες και να τους εφαρμόζεις, γιατί εδώ πέρα ουσιαστικά, εμείς εκπροσωπούμε το ελληνικό κράτος, οπότε πρέπει να εφαρμόζεται η νομοθεσία του. Και να προσπαθείς να καταλάβεις το πρόβλημα που έχει ο άλλος ώστε να μπορέσεις να τον βοηθήσεις. Χρήσιμο είναι βέβαια να μπορεί κι εκείνος να καταλάβει ποιοι είναι οι κανόνες.

School is Cool: Έχετε πετύχει όλους τους στόχους που θέσατε όταν αναλάβατε τη θέση του πρόξενου;

Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ναι. Κάναμε πολλές αλλαγές στο Προξενείο από τότε που ήρθα και νομίζω ότι μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα ωραίο περιβάλλον για τη λειτουργία του Προξενείου, ένα περιβάλλον που αντιπροσωπεύει την Ελλάδα με πολύ όμορφο τρόπο. Δημιουργήσαμε ένα χώρο, ο οποίος είναι φιλόξενος και στον οποίο μπορούν να έρχονται όλοι για να γνωρίσουν την Ελλάδα και την Ελληνική φιλοξενία. Βέβαια το κρατίδιο είναι πάρα πολύ μεγάλο, και ο όγκος της δουλειάς είναι πάρα πολύ μεγάλος, οπότε κάποιες φορές υπάρχουν δυσκολίες. Είμαστε 12 άτομα προσωπικό και έχουμε να εξυπηρετήσουμε πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, οπότε εκ των πραγμάτων αυτό απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Νομίζω όμως πως όταν υπάρχει καλή διάθεση, μπορείς να ξεπερνάς τις δυσκολίες και να καταφέρνεις  τους στόχους σου. Συνολικά όμως νομίζω ότι έγιναν πολλά καλά πράγματα και ούτως ή άλλως αυτό είναι ένα project που έχει συνέχεια, δεν έχει αρχή και τέλος, και όταν θα αναχωρήσω εγώ θα έρθει κάποιος άλλος και θα συνεχίσει το ίδιο καλά ή ακόμα καλύτερα.

School is Cool: Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Θέλω να περνώ τον ελεύθερο χρόνο με την οικογένειά μου. Βέβαια, δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, λόγω της φύσης της δουλειάς μου. Παράλληλα με τη λειτουργία του Προξενείου, υπάρχουν πάρα πολλές εκδηλώσεις, που γίνονται στη Βόρεια Βεστφαλία, από τη κυβέρνησή της και τα πολιτικά κόμματα, από τους διάφορους Δήμους, από άλλες οργανώσεις, από άλλα Προξενεία, από τους ελληνικούς φορείς. Σε πάρα πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις πηγαίνω κι εγώ για να εκπροσωπήσω την Ελλάδα, Οπότε, ο ελεύθερος χρόνος μου είναι σχετικά περιορισμένος. Αλλά όταν υπάρχει, μου αρέσει πολύ να τον περνάω με την οικογένεια μου.

School is Cool: Είμαστε ένας ενωμένος λαός, ιδιαίτερα στο εξωτερικό;

Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να έχουμε ενότητα, κι είναι αυτό που ζητάει η Ελλάδα από εμάς. Έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε τους δεσμούς μας, αυτό φαίνεται ξεκάθαρα εδώ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεσφαλία, και μόνο από το γεγονός ότι υπάρχει τόσο μεγάλη δραστηριότητα ελληνικών φορέων και οργανισμών. Πάντα επιδιώκεις το καλύτερο, πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση, αλλά νομίζω ότι ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να αναγνωρίσει, ότι οι Έλληνες εδώ στη Γερμανία έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την ταυτότητα και τις παραδόσεις τους, πετυχαίνοντας παράλληλα μια πολύ καλή ενσωμάτωση και συνεχίζουν αυτή τη στιγμή να δουλεύουν μαζί, να ενώνονται για  κοινούς σκοπούς, σε μια περίοδο που είναι πολύ σημαντική και για την ίδια την Ελλάδα. Πάντα, λοιπόν, πρέπει να προσπαθούμε για ακόμα μεγαλύτερη ενότητα, είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα για τον ελληνισμό του εξωτερικού, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίζουμε και τα καλά που έχουμε πετύχει.

School is Cool: Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό;

Προβλήματα υπάρχουν. Πρώτα απ’ όλα τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν έρθει πολλοί Έλληνες εδώ στη Γερμανία, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν σχέση με τη Γερμανία, οπότε αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες κατά την πρώτη τους εγκατάσταση. Υπάρχουν και περιπτώσεις οικονομικών δυσκολιών, τις οποίες γνωρίζουμε πολύ καλά. Νομίζω όμως ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε οι Έλληνες να εμπιστευόμαστε τους άλλους Έλληνες. Αυτό έχει να κάνει με την ενότητα που είπα προηγουμένως. Έχουμε ευτυχώς ένα πάρα πολύ καλό δίκτυο ελληνικών φορέων, οι οποίοι στηρίζουν ο ένας τον άλλον, γίνεται πολλή και καλή δουλειά. Αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι υπάρχουν και σημαντικές δυσκολίες, ιδιαίτερα για κάποιους συμπολίτες μας.

School is Cool: Από τις επαφές που έχετε με τις γερμανικές αρχές ποια εικόνα θεωρείτε ότι έχουν για την Ελλάδα και τους Έλληνες;

Πιστεύω ότι εκτιμούν πάρα πολύ τους Έλληνες. Μην ξεχνάτε ότι ο καθένας από εμάς που ζει εδώ πέρα, ουσιαστικά είναι και ένας πρεσβευτής της πατρίδας μας, της Ελλάδας. Ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας, τη γνωρίζουν μέσα από εσάς, μέσα από την επικοινωνία μαζί σας. Με όσους έχω μιλήσει, αυτό που έχω αποκομίσει, είναι ότι έχουν μια πολύ καλή γνώμη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ελληνισμός εδώ, για περισσότερα από 60 χρόνια, κι αυτός ο ελληνισμός έχει αφήσει ένα πάρα πολύ θετικό αποτύπωμα στη γερμανική κοινωνία. Κάθε φορά, λοιπόν, που μιλάτε με οποιονδήποτε, πρέπει να κι εσείς να έχετε στο νου σας ότι είστε ένας πρέσβης της Ελλάδας.

School is Cool: Πώς νιώθετε τώρα που φεύγετε;

Ακόμα είναι νωρίς να πω την αλήθεια, δεν έχω προλάβει να το συνειδητοποιήσω. Το καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί η θητεία μου εδώ στη Γερμανία και θα μετακινηθώ σε κάποια άλλη χώρα. Σίγουρα, θα είναι μια μεγάλη αλλαγή για μένα, αλλά και για την οικογένειά μου. Βέβαια, ξεκινάμε γνωρίζοντας ότι αυτή είναι ζωή που θα ζήσουμε. Για τα παιδιά μου ίσως όχι τόσο, γιατί είναι ακόμα μικρά και δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί θα πρέπει να μετακινούμαστε κάθε λίγα χρόνια, ενώ όλοι οι άλλοι μένουν σταθεροί στο μέρος που βρίσκονται.

Σίγουρα έχω αποκομίσει πάρα πολλές εμπειρίες, θα φύγω με πάρα πολύ όμορφες αναμνήσεις, αλλά για να είμαι ειλικρινής ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Είναι λίγο νωρίς.

School is Cool: Ξέρετε σε ποια χώρα θα πάτε;

Όχι ακόμα. Υπάρχει μια διαδικασία για τις μεταθέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Θα το γνωρίζω κάποια στιγμή την άνοιξη.

School is Cool: Με αφορμή το περιστατικό της Άγκυρας και τη δολοφονία του ρώσου πρέσβη, νομίζετε ότι υπάρχει κίνδυνος στις δημόσιες εμφανίσεις σας;

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποια απειλή στο πρόσωπό μου, αλλά αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα, το οποίο το καταδίκασε η Ελλάδα με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο, ήτανε πραγματικά άλλη μια απόδειξη, ότι  χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ τη συνεννόηση μεταξύ των χωρών, είτε στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών, είτε απευθείας μεταξύ τους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την ειρήνη όπου υπάρχει και να σταματήσουμε τον πόλεμο, όπου αυτός υπάρχει. Είναι ζωτικής σημασίας, έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η ανθρωπότητα σε ειρήνη και να συνεχίσει να προοδεύει.

School is Cool: Τι θα θέλατε να ευχηθείτε για το Νέο Έτος σε όλους τους Έλληνες που ζουν εδώ;

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους συμπατριώτες μας να έχουν αγάπη, να έχουν υγεία, να είναι ενωμένοι, να είμαστε ενωμένοι γιατί έτσι μας θέλει η πατρίδα μας, να θέτουν υψηλούς στόχους, και με συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ μας, να τους πετυχαίνουμε.

Εύχομαι αγάπη και υγεία σε όλους σας.

DSCN5591

 

Σχολιάστε

Top