Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ” ένα γλάρο να πετάει

Εξώφυλλο

Συγγραφέας: Sepúlveda Luis

Εκδότης: Opera

Εικονογράφηση: Μπιελίνσκι Κλαούντια

Μια γλαροπούλα, η Κενγκά,  πέφτει θύμα της θαλάσσιας ρύπανσης  και τα φτερά της γεμίζουν με πετρέλαιο. Πριν ξεψυχήσει, όμως, καταφέρνει να φτάσει στον κήπο ενός σπιτιού στο Αμβούργο. Εκεί συναντάει τον Ζορμπά, ένα γάτο που είναι μαύρος και πελώριος και χοντρός. Η Κενγκά ζητά από τον Ζορμπά να της υποσχεθεί ότι δε θα φάει το αυγό, θα το κλωσήσει και όταν έρθει η ώρα, θα μάθει στο γλαρόπουλο να πετάει.

Ο Ζορμπάς, με τη βοήθεια των φίλων του, Κολονέλο, Κοκκινοτρίχη, Γραμματικό, Σταβέντο και Ξερόλα, καταφέρνει, περνώντας πολλές περιπέτειες,  να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του και να μάθει στο μικρό γλαρόπουλο, την Καλότυχη, να πετάει.

Το βιβλίο του συγγραφέα Σεπουλβέδα Λουίς είναι εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό. Περνάει μηνύματα αγάπης, τρυφερότητας, φιλίας, υπευθυνότητας, ελπίδα και είναι γεμάτο περιπέτεια. Μιλάει για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στα ζώα και τον άνθρωπο. Εντυπωσιάζει όσους το διαβάζουν με έναν μαγευτικό τρόπο, ενώ μας διδάσκει ότι «Πετάει μόνο αυτός που τολμάει να πετάξει».

 

Σεπουλβέδα Λούις

ΣεπουλβέδαΓεννήθηκε το 1949 στη βόρεια Χιλή. Σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου στο Σαντιάγο και πήρε υποτροφία γα το πανεπιστήμιο της Μόσχας, αλλά πέντε μήνες μετά, εκδιώχθηκε από τη  Σοβιετική Ένωση λόγω «κακής διαγωγής».

Μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή το 1973, φυλακίστηκε για 2,5 χρόνια και στη συνέχεια εξορίστηκε από τη Χιλή. Έγραψε πολλά έργα στο Εκουαδόρ, στο Περού και στην Κολομβία. Το 1980 εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη και έγινε ακτιβιστής της Greenpeace. Ταξίδεψε σ” όλον τον κόσμο και του απονεμήθηκαν τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά βραβεία. Τα πιο γνωστά βιβλία του είναι: «Ο κόσμος του τέλους του κόσμου» (1989), «Όνομα ταυρομάχου» (1994), «Patagonia express» (1995), «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ” ένα γλάρο να πετάει» (1996). Σήμερα ζει στην Ισπανία.

Ιωάννου Αγγελική

Σχολιάστε

Top