Παραδοσιακά γερμανικά Χριστουγεννιάτικα φαγητά

Τα Χριστούγεννα για τους Γερμανούς είναι μια σημαντική γιορτή.

Από τις 6 Δεκεμβρίου, του Αγίου Νικολάου, ξεκινάνε στην Γερμανία τα διάφορα έθιμα. Και αυτά δεν είναι λίγα.

Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο Ζανκτ Νίκλαους (ο Άγιος Νικόλαος) που είναι παρόμοιος του Άγιου Βασιλείου ως προς το έθιμο των δώρων. Τα δώρα φέρνει το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων ο Βαιναζτσμαν (Weinachtsmann). Τα παιδιά επιστρέφοντας από την εκκλησία βρίσκουν τα δώρα τους που είναι κρυμμένα κάτω από το δέντρο.

Την ημέρα των Χριστουγέννων η οικογένεια γιορτάζει στρώνοντας ένα πλούσιο τραπέζι. Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων οι συγγενείς μαζεύονται όλοι και γιορτάζουν μαζί το απόγευμα.

 ΦΑΓΗΤΑ

food

Το πιο γνωστό παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι η ψητή χήνα (Weihnachtsganz) με κόκκινο λάχανο (Rotkohl) και μπαλάκια από πατάτες (Klösse). Άλλο παραδοσιακό φαγητό είναι επίσης και ο μπλέ κυπρίνος γνωστός ως κυπρίνος Χριστουγέννων. Ο κυπρίνος, μούσκεύεται σε ξύδι και αλατισμένο νερό με μπαχαρικά, τρώγεται με κρέμα χρένου (χρένο και μήλο και κρέμα γάλακτος) και πατάτες με μαϊντανό.

ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ

food1

Ένα από τα πιο παραδοσιακά εδέσματα των Χριστουγέννων είναι το κέικ φρούτων με την μακρόστενη μορφή το λεγόμενο Stollen. Πλάθεται πάντα με μια «καμπούρα» η οποία συμβολίζει τις καμήλες που μετέφεραν τους Μάγους στον Ιησού.

ΠΟΤΑ

GlüweinΜαζί με τα φαγητά αυτά συνήθως σερβίρεται ένα γλυκό κρασί με μπαχαρικά, το οποίο είναι πάντα ζεστό, (Glüwein).

Οι μικρές λιχουδιές που τρώνε τα παιδιά είναι τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα και το χριστουγεννιάτικο κέικ.

 ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2020!!!

 

Ευάγγελος Τσιτσές, Στ΄2 τάξη

Σχολιάστε

Top