Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

ΑΠΟ: ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ - Ιουν• 10•13

aporimata
Earth Graphics
ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ
Με τον όρο απορρίμματα εννοούμε όλα τα λογής σκουπίδια που πετιούνται καθημερινά από εμάς τους ίδιους, αλλά και από άλλες πηγές, υπηρεσίες, εργοστάσια κ.ά.
Το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών αποτελείται από υπολείμματα τροφών, συσκευασίες χάρτινες και πλαστικές, προϊόντα μιας χρήσεως (χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας, αλουμινόχαρτο), εφημερίδες, περιοδικά.
Τα σκουπίδια περιέχουν και επικίνδυνα για το περιβάλλον υλικά (μπαταρίες, χρώματα, φάρμακα κλπ), και μερικές φορές και ογκώδη υλικά.

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ
Ο τρόπος αυτός όμως έχει πολλές αρνητικές συνέπειες γιατί ρυπαίνονται τεράστιες περιοχές, απειλείται η χλωρίδα και η πανίδα πολλών περιοχών, κινδυνεύει η δημόσια υγεία και υποβαθμίζεται αισθητικά το τοπίο.
ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ
Κι αυτός ο τρόπος έχει πολλά αρνητικά. Όταν τα σκουπίδια βρέχονται τα υλικά της χωματερής αντιδρούν μεταξύ τους δημιουργώντας τοξικά υγρά τα οποία περνούν στο υπέδαφος και ρυπαίνουν τα υπόγεια νερά. Επίσης ελευθερώνεται αέριο, που περιέχει τις επικίνδυνες ουσίες μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα, ενώ παράγονται και χημικές ουσίες που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Ακόμα και όταν μια χωματερή κλείσει, οι ουσίες που περιέχει παραμένουν για πολύ καιρό και αποτελούν απειλή για το περιβάλλον για χρόνια.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΤΑΦΗ

Είναι η καλύτερη μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί. Πρώτα στεγανοποιείται ο πυθμένας και τα τοιχώματα της περιοχής με αδιάβροχα υλικά. Μπαίνουν ειδικοί σωλήνες για να απομακρύνεται το βιοαέριο που παράγεται το οποίο είτε καίγεται είτε χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Τα απορρίμματα καλύπτονται με χώμα καθημερινά. Στο τέλος σε κάθε περιοχή που φτάνει σε κορεσμό γίνονται έργα αποκατάστασης, όπως δενδροφύτευση,. Ένα σημαντικό πρόβλημα αυτής της μεθόδου είναι η δυσκολία εξεύρεσης νέων χώρων μια και οι χώροι ταφής γεμίζουν πολύ γρήγορα.

ΚΑΥΣΗ – ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ

Η μέθοδος αυτυή εφαρμόζεται κυρίως σε χώρες με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού.

Τα πλεονεκτήματα της καύσης είναι η μείωση του όγκου και του βάρους των απορριμμάτων και επίσης η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας (ηλεκτρική ενέργεια, ζεστό νερό, ατμός). Η μέθοδος όμως έχει και μειονεκτήματα, όπως είναι τα αέρια που παράγονται κατά την καύση.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Ανακύκλωση είναι η παραγωγή προϊόντων από την επεξεργασία ήδη χρησιμοποιημένων απορριμμάτων. Μερικές φορές επαναχρησιμοποιούμε τα υλικά για τον ίδιο σκοπό π.χ. παλιά κουτάκια αλουμινίου και γυάλινες φιάλες λιώνονται και ξαναγίνονται κουτιά ή φιάλες αντίστοιχα. Άλλες μετατρέπονται παλιά υλικά σε τελείως διαφορετικά νέα προϊόντα.
Ανακύκλωση μπορούμε να κάνουμε στο χαρτί, το γυαλί, το πλαστικό και τα μέταλλα, τα οφέλη δε που έχουμε από την ανακύκλωση υλικών είναι σημαντικά:
• Μείωση του όγκου και του βάρους των απορριμμάτων .
• Εξοικονόμηση χώρου.
• Μείωση του κόστους συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων.
• Εξοικονόμηση ενέργειας.
• Δημιουργία θέσεων εργασίας σε βιομηχανίες ανακύκλωσης.
• Ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να δράσουν για περιβάλλον.

Ο ΡΟΛΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση των προϊόντων, αν θέλουμε να διατηρήσομε το περιβάλλον καθαρό. Κάθε ένας ατομικά και όλοι μαζί συνολικά πρέπει να συμβάλλομε ενεργά στη προσπάθεια αυτή.
• Προτιμάμε προϊόντα που η συσκευασία τους είναι από χαρτί ή γυαλί και τις χρησιμοποιούμε πάλι.
• Χρησιμοποιούμε τους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού που υπάρχουν σε σημεία της πόλης μας.
• Πηγαίνουμε τα παλιά μεταλλικά αντικείμενα σε χώρους συγκέντρωσης που υπάρχουν στην πόλη μας για ανακύκλωση μετάλλων.
• Να χρησιμοποιούμε γυάλινα δοχεία για αναψυκτικά, μπύρες κλπ, για να μπορούμε να τα επιστρέφομε.
• Να μην αγοράζουμε συχνά προϊόντα μιας χρήσης.
• Να μην πετάμε ποτέ γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία στο δρόμο ή στην ύπαιθρο. Είναι πολύ επικίνδυνα για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα.
• Να ζητήσουμε από τον Δήμο να τοποθετήσει κάδους στο σχολείο μας ή στη γειτονιά μας κάδους για ανακύκλωση.
Με λίγη καλή θέληση και με ομαδική προσπάθεια ίσως η ανακύκλωση γίνει πραγματικότητα και στην πόλη μας και απαραίτητο μέρος της καθημερινής ζωής του κάθε πολίτη.

Σχολιάστε

Top