Ολυμπιακή εκεχειρία

Η Β ΤΑΞΗ ΦΩΝΑΖΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΔΥΝΑΤΑ!

Η Β ΤΑΞΗ ΦΩΝΑΖΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΔΥΝΑΤΑ!

Η Γ-Δ ΤΑΞΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ!

Η Γ-Δ ΤΑΞΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ!

pexels-markus-spiske-2027059

Τι ήταν η Ολυμπιακή Εκεχειρία στην Αρχαία Ελλάδα; Ποιος ήταν ο σκοπός της;

Ο θεσμός της Ιερής Εκεχειρίας καθιερώθηκε τον 8ο αιώνα π.χ. Οι δημιουργοί της, οι αρχαίοι Έλληνες Βασιλιάδες Ίφητος, Κλεισθένης και Λυκούργος, υπέγραψαν τη μεγαλύτερη σε διάρκεια συμφωνία ειρήνης στην Ιστορία, την Ολυμπιακή Εκεχειρία, η οποία αργότερα επικυρώθηκε ως συνθήκη και από τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις-κράτη. Σύμφωνα με αυτή τη διεθνή συμφωνία, όλες οι εχθροπραξίες αναβάλλονταν κατά τη διάρκεια της Εκεχειρίας, η οποία άρχιζε εφτά μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και έληγε την έβδομη μέρα μετά τη λήξη των Αγώνων. Η Εκεχειρία εξασφάλιζε ότι οι αθλητές, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και οι θεατές των Αγώνων μπορούσαν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στην αρχαία Ολυμπία και να γυρίσουνε μετά στις πατρίδες τους. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία, που αποτελούσε το θεμέλιο λίθο των Ολυμπιακών Αγώνων για δώδεκα αιώνες, εφαρμοζόταν πιστά ως επί των πλείστων

Τι επιδιώκει η Ολυμπιακή Εκεχειρία να πετύχει στη σύγχρονη εποχή;

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία θα μπορούσε να γίνει ένα μοναδικό εργαλείο για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση του διαλόγου και της ειρήνης. Καλεί την ανθρωπότητα να χαμηλώσει τα όπλα και να εργαστεί για την ειρήνη, τον αμοιβαίο σεβασμό, την κατανόηση και τη συμφιλίωση. Καλεί να πάψουν οι εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και μετά, και κινητοποιεί τους νέους του κόσμου προς τον σκοπό της ειρήνης. Αν και είναι περιορισμένη σε διάρκεια και έκταση, η Ολυμπιακή Εκεχειρία μπορεί να προσφέρει ένα ουδέτερο σημείο για μια κοινή συναίνεση, ένα παράθυρο χρόνου για να αρχίσει ο διάλογος, μια παύση για την παροχή ανακούφισης στον πληθυσμό που υποφέρει.

Ποιο είναι το σύμβολο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας;

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία συμβολίζεται από το περιστέρι της ειρήνης στο φόντο της παραδοσιακής Ολυμπιακής φλόγας πάνω από τα Ολυμπιακά δαχτυλίδια. Στο σύμβολο, η φλόγα είναι φτιαγμένη από πολύχρωμα ζωηρά στοιχεία και παραπέμπει σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό του ανθρώπινου πνεύματος. Αυτά τα στοιχεία συμβολίζουν ανθρώπους από όλες τις φυλές που έρχονται μαζί για την τήρηση της Εκεχειρίας.

Τα Ολυμπιακά ιδεώδη πρέπει να γίνουν και ιδεώδη των Ηνωμένων Εθνών

 

Πόλεμος, μισαλλοδοξία και στέρηση συνεχίζουν να υπάρχουν στη γη. Πρέπει να αντισταθούμε. Όπως οι αθλητές αγωνίζονται για παγκόσμια ρεκόρ, έτσι κι εμείς πρέπει να παλέψουμε για την παγκόσμια ειρήνη. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αναβίωσε την αρχαία ελληνική παράδοση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, καλώντας να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Και από εδώ ,στο σχολείο μας ,τα παιδιά στέλνουν το δικό τους μήνυμα αγάπης και ειρήνης!

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκαιο –ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

2 thoughts on “Ολυμπιακή εκεχειρία

  1. Εξαιρετικό άρθρο! Δίνετε σημαντικά μηνύματα μέσα από αυτό! Διάλογος, σεβασμός, κατανόηση, συμφιλίωση, αλληλεγγύη τα όπλα μας για έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο… αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι! Εύγε!

Σχολιάστε