Θλίψη και θυμός για τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες

Η αυξημένη συχνότητα καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και οι καταστροφές από τις πλημμύρες των τελευταίων χρόνων προβληματίζουν τους μαθητές Μανωλάκη Κυριακή, Γιάννη Λογαρίδη και Αλέξανδρο Κόρδα, οι οποίοι μέσα από τη δύναμη των λέξεων εκφράζουν τη θλίψη τους και το θυμό τους για τα φαινόμενα που πλήττουν τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Καταστροφή

 Κάποτε και εγώ ως παιδί

έπαιζα μες τη βροχή,

δίχως να ανησυχώ μήπως φέρει την καταστροφή.

Καθώς εγώ χοροπηδούσα στη βροχή

άλλοι ζούσαν την καταστροφή.

Εμένα η βροχή,

με πλημμύριζε στοργή.

Άλλους, όμως, με καταστροφή.

Καθώς τα νερά τους δρόμους περνούσαν,

οι ελπίδες και η χαρά ακολουθούσαν.

Αν και απολάμβανα τη βροχή

δε σκεφτόμουν την καταστροφή.

Μανωλάκη Κυριακή

Πράξεις 

Τα λόγια μου πονάνε πολύ,

μα οι πράξεις μου φέρνουν τη καταστροφή.

Δεν σε πρόσεχα μανούλα μου

και τώρα σου καίγεται η ψυχή.

Καθώς τα χρόνια περνάνε

τα μάτια σου τα γλυκά, σπίθες μου πετάνε.

Το γνωρίζω καλά, εγώ φταίω.

Φταίω που δε σε πρόσεχα.

Φταίω που σε στεναχώρησα.

Φταίω που δε σε άκουσα.

Φταίω που σε πόνεσα.

Εγώ, εγώ φταίω

που η γλυκιά μου μάνα, σιγά σιγά σε στάχτη μετατρέπεται

αφού η ψυχή χάρη σε εμένα καίγεται.

Τώρα το γνωρίζω καλά, τα λόγια μου πονάνε

μα οι πράξεις μου πυρκαγιά ξεσπάνε.

 -Μανωλάκη Κυριακή

Φωτιά

 Ο κόσμος έχει πάρει φωτιά

και με πονάει η καρδία.

Λύπη το κορμί μου πλημμυρίζει

μα η φωτιά δεν λέει να σβήσει.

Ο καπνός την ψυχή μου έχει μαυρίσει

μα η φωτιά δεν λέει να σβήσει.

-Λογαρίδης Ιωάννης και

Μανωλάκη Κυριακή

Αφού ο ήλιος θα ανατείλει,

το φλογερό δάσος θα είναι το πρώτο που να αντικρίσει.

Δίχως άλλη λύση

ο ήλιος ξανά θα δύσει.

Όμως, τη φωτιά δεν θα την σβήσει.

Και όταν ο ήλιος βασιλέψει

τις στάχτες θα μαζέψει.

 -Κόρδας Αλέξανδρος

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, η κλιματική κρίση αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές. Η αύξηση των βροχοπτώσεων για παρατεταμένες περιόδους θα οδηγήσει κυρίως σε υπερχείλιση ποταμών, ενώ οι σύντομες, έντονες νεροποντές μπορούν να προκαλέσουν πλημμύρες κατάκλυσης, κατά τις οποίες οι ακραίες βροχοπτώσεις προκαλούν πλημμύρες χωρίς υπερχείλιση υδατικού συστήματος.

Οι πλημμύρες ποταμών αποτελούν συνήθη φυσική καταστροφή στην Ευρώπη, η οποία, μαζί με τις καταιγίδες, έχει προκαλέσει θανάτους, έχει πλήξει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει επιφέρει τεράστιες οικονομικές ζημίες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να αυξήσει τη συχνότητα των πλημμυρών σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τα επόμενα έτη.

Οι έντονες καταιγίδες προβλέπεται να γίνουν συχνότερες και εντονότερες εξαιτίας των υψηλότερων θερμοκρασιών, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και η συχνότητα των αιφνίδιων πλημμυρών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε ορισμένες περιοχές, κάποιοι κίνδυνοι, όπως οι πλημμύρες στις αρχές της άνοιξης, ενδέχεται να μειωθούν βραχυπρόθεσμα λόγω των λιγότερων χιονοπτώσεων τον χειμώνα, αλλά ο αυξημένος κίνδυνος αιφνίδιων πλημμυρών σε ορεινές περιοχές που υπερφορτώνουν το ποτάμιο σύστημα μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις αυτές μεσοπρόθεσμα.

Λόγω του μεταβαλλόμενου κλίματος, σε πολλές ευρωπαϊκές περιφέρειες παρατηρείται ήδη αύξηση της συχνότητας, της έντασης και της διάρκειας των περιόδων ξηρασίας.

Οι ξηρασίες έχουν συχνά δευτερογενείς επιπτώσεις, για παράδειγμα στις υποδομές μεταφορών, στη γεωργία, στη δασοκομία, στα ύδατα και στη βιοποικιλότητα. Μειώνουν τη στάθμη των ποταμών και των υπόγειων υδάτων, παρεμποδίζουν την ανάπτυξη δέντρων και καλλιεργειών, αυξάνουν τις προσβολές από επιβλαβείς οργανισμούς και τροφοδοτούν τις δασικές πυρκαγιές.

Αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3°C, προβλέπεται ότι η συχνότητα των ξηρασιών θα διπλασιαστεί και οι ζημίες που οφείλονται στις ξηρασίες στην Ευρώπη θα αυξηθούν, σε απόλυτες τιμές, σε 40 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ τις σοβαρότερες συνέπειες θα υποστούν οι περιοχές της Μεσογείου και του Ατλαντικού. Οι συχνότερες και εντονότερες ξηρασίες θα αυξήσουν τη διάρκεια και την ένταση της περιόδου των δασικών πυρκαγιών, ιδίως στην περιοχή της Μεσογείου. Η κλιματική αλλαγή διευρύνει επίσης τις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς. Οι περιοχές που δεν είναι επί του παρόντος επιρρεπείς σε πυρκαγιές μπορεί να μετατραπούν σε περιοχές κινδύνου.

Πηγή: https://climate.ec.europa.eu/climate-change/consequences-climate-change_el

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης