Χριστούγεννα στη Λαπωνία, στη χώρα του Άη Βασίλη

ΑΠΟ: Χριστοφορίδης Χρήστος - Δεκ• 26•16

Μια εμπειρία μοναδική είναι το ταξίδι στα σύνορα με το πουθενά, στη χώρα του Ήλιου του Μεσονυκτίου, των Εσκιμώων Sami, του Βόρειου Σέλλας και του Αη Βασίλη. Ο λόγος για τη Φινλανδία και τη  Λαπωνία,  που είναι χώρος συνάντησης ποικίλων φυσικών φαινομένων και πολιτισμών. Ιδανικός προορισμός για τα Χριστούγεννα, αρκεί να αντέχετε το τσουχτερό κρύο!
lapo-1

Η γεωγραφική θέση της Λαπωνίας είναι ενδιαφέρουσα. Είναι το τμήμα της βορειότερης περιοχής της Σκανδιναβίας και της Φινλανδίας που ονομάζεται Αρκτική, τα νότια σύνορα της οποίας τρέχουν κοντά στον αρκτικό κύκλο. Καταλαμβάνει 98.937 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που αποτελούν περίπου το 39% ολόκληρης της περιοχής της Φινλανδίας. Ο πληθυσμός της Λαπωνίας αριθμείται 203.000 με μια πληθυσμιακή πυκνότητα 2,2 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (16,7 στο σύνολο της Φινλανδίας).

Βίντεο με φωτογραφίες της κυρίας Κωστάκη από το ταξίδι της στην περιοχή.

Στην περιοχή, κυρίως επάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, υπάρχουν λίγο περισσότεροι τάρανδοι παρά άνθρωποι, δηλαδή περίπου 220.000. Η προσφορά του μεγαλόσωμου τετράποδου είναι μεγάλη: μεταφορικό μέσο, γάλα, κρέας, δέρμα, ενώ τα κέρατά του χρησιμεύουν στην κατασκευή εργαλείων και όπλων. Ζουν σε καθεστώς ημιελευθερίας και φορούν ένα φωσφοριζέ κολιέ, ώστε να διακρίνονται τη νύχτα από τους οδηγούς. Όλοι οι τάρανδοι είναι μαρκαρισμένοι στα αυτιά για να τους αναγνωρίζει ο ιδιοκτήτης τους.

lapo-3

Οι Εσκιμώοι Sami συνιστούν το γηγενή πληθυσμό και αριθμούν περίπου 6.000 άτομα στην περιοχή. Eκτός από το ύψος τους (μόλις 1,50μ. μέσος όρος για τους άνδρες) είναι δύσκολο να διακρίνεις τα χαρακτηριστικά των Εσκιμώων. Η διοικητική πρωτεύουσα της Λαπωνίας είναι το Rovaniemi με πληθυσμό 34.400 κατοίκων.

lapo-4

Η άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και ο χειμώνας, έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Η μέση θερμοκρασία στον πιο κρύο μήνα, που είναι ο Ιανουάριος, κυμαίνεται από -11 σε -30°C. Οι λίμνες είναι παγωμένες τουλάχιστον για το μισό χρόνο, από το Νοέμβριο μέχρι το Μάιο, και στη βορειότερη Λαπωνία για τουλάχιστον 7 με 8 μήνες.

lapo-5

Η μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο είναι + 12-16°C. Ο ήλιος εμφανίζεται λίγο το χειμώνα. Στον Αρκτικό Κύκλο δεν ανατέλλει καθόλου στις 21 Δεκεμβρίου, την περίοδο του Χειμερινού Ηλιοστασίου. Όσο πιο βόρεια κινείται κανείς πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο, τόσο περισσότερο ανήλια χειμερινή περίοδο συναντά. Στο βορειότερο μέρος της Λαπωνίας, ο ήλιος παραμένει κρυμμένος κάτω από τον ορίζοντα για δύο ολόκληρους μήνες. Το καλοκαίρι, αντίθετα, δε δύει καθόλου για εξίσου μεγάλο διάστημα.

lapo-2

 Όσοι ασχολούνται με το ψάρεμα έχουν πολλές επιλογές. Οι λίμνες και τα ήρεμα ρεύματα διαθέτουν ήσυχα νερά, ενώ τα ορμητικά rapids προσφέρουν ειδικές προκλήσεις για ψάρεμα με μύγες ή με δόλωμα σε αγκίστρι. Τα νερά της περιοχής, είναι γεμάτα πέρκες, σολομούς και πέστροφες. Να μη ξεχνάμε πως η Λαπωνία είναι το βασίλειο της ελεύθερης ροής υδάτων. Οι πολυάριθμοι ποταμοί, τα ρεύματα και οι λίμνες προσφέρουν πολλές επιλογές και για όσους θέλουν να οδηγήσουν βάρκες ή για τους κωπηλάτες κανό. Ο ευκολότερος τρόπος να ευχαριστηθείτε ράφτινγκ είναι να πάρετε μέρος σε μία από τις εξορμήσεις που οργανώνονται από τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις.

lapo-6

Αξέχαστη εμπειρία αποτελεί η βόλτα στο έλκηθρο με τα σκυλιά χάσκι, αλλά και μοναδική ανάμνηση η τρίωρη κρουαζιέρα με παγοθραυστικό στον κόλπο της Βοτνίας. Οι τολμηροί μπορούν να κάνουν μπάνιο με ειδική στολή.

lapo-7

Παρ” όλο που ένα κέντρο επιστημονικών μελετών μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον, το Αρκτικό Κέντρο (Arktikum) διαφέρει. Όταν το επισκεφθείτε θα λύσετε όλες τις απορίες σας σχετικά με τις επικρατούσες συνθήκες της περιοχής και θα μπείτε στην κουλτούρα των Λαπώνων. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και θα πληρώσετε 11 ευρώ για την είσοδό σας.

lapo-8

Το χωριό του Άη Βασίλη είναι ένα θεματικό πάρκο η ατμόσφαιρα του οποίου είναι μαγική. lapo-9

Mπορείτε να επισκεφθείτε τον Άγιο Bασίλη (έχει ώρες γραφείου!) ή, αν δεν προλαβαίνετε, να του αφήσετε ένα γράμμα με τις επιθυμίες σας στα ταχυδρομείο.

  lapo-10

 Θα πρέπει να περιμένετε αρκετή ώρα για να φωτογραφηθείτε με τον Άγιο Βασίλη.

lapo-11

 Πολύ όμορφο είναι και το παγωμένο χωριό με γλυπτά από πάγο.

lapo-12

lapo-13

lapo-14

 lapo-15

lapo-16

Είναι σχεδόν απίθανο να φύγετε χωρίς να φάτε καπνιστή μπριζόλα από τάρανδο με σάλτσα από βλαστάρι έλατου. Εξαιρετικό είναι κι ένα ντόπιο τυρί με μούρα. Τα φαγητά συνοδεύονται από μη αλκοολούχο μπύρα. Για επιδόρπιο προσφέρεται παγωτό με αγριοκέρασο και γλυκό από μπλούμπερις.

lapo-17

Ο χειμώνας αρχίζει τον Οκτώβριο, όταν φθάνουν οι πιο ενθουσιώδεις σκιέρ για το πρώτο χιόνι. Κατόπιν, πολύ σύντομα έρχονται και οι βαριές χιονοπτώσεις του χειμώνα και μαζί τους εμφανίζονται τα snowmobiles, τα έλκηθρα σκύλων και τα έλκηθρα που σέρνουν τάρανδοι και εκτελούν διαδρομές. Τα θέρετρα σκι γεμίζουν με επισκέπτες, που δοκιμάζουν σλάλομ, cross-country σκι, ή βόλτες με snowmobiles.

lapo-18

Η Λαπωνία σαν πραγματική «βασίλισσα του χιονιού» αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη με το μεγαλείο του τόπου, της ιστορίας και των ανθρώπων της, ειδικά το χειμώνα που το απόλυτο λευκό του πάγου φωτίζει ο Ήλιος του Μεσονυχτίου. Οι νύχτες είναι μακριές, οι ώρες του ήλιου λίγες, αλλά η διαφορετικότητα του τοπίου είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωση.

lapo-19

lapo-20

Για χειμερινό ταξίδι  εφοδιαστείτε με ζεστά και χοντρά ρούχα, αλλά ταυτόχρονα να έχετε ελευθερία κινήσεων. Απαραίτητη η ισοθερμική στολή!

lapo-21

 Από το ταξίδι της κυρίας Κωστάκη στη Φινλανδία τον Ιανουάριο του 2015

One Comment

  1. Ο/Η Ελένη Δεληγιάννη λέει:

    Υπέροχο! Ταξιδέψαμε με τα μάτια της ψυχής μας
    στη χώρα του Αη-Βασίλη, που τόσο αγαπήσαμε ως παιδιά.

Σχολιάστε

Top