Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νίαρχος: μία περιήγηση σε ένα εναλλακτικό πάρκο

ΑΠΟ: TheNewsGiver - Φεβ• 28•17

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)  είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει οργανισμούς που προβλέπεται να προσφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία, με έμφαση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως  τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι €630 εκατομμύρια ($867 εκατομμύρια), ποσό που συμπεριλαμβάνει δύο δωρεές αξίας €5 εκατομμυρίων ($6 εκατομμυρίων) έκαστη, προς την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, για τη μετάβαση στα νέα τους κτίρια.

Σχεδιασμένο από τον αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW), περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Μετά την συμβολή των Λεωφόρων Συγγρού και Ποσειδώνος, στο ρεύμα προς Πειραιά, υπάρχει μια έξοδος που σε οδηγεί απευθείας στο κλειστό πάρκινγκ. Απ” την στιγμή που φτάνεις στην πύλη αντιλαμβάνεσαι ότι τίποτα δεν θυμίζει τα όσα μέχρι τώρα έχεις δει στην Ελλάδα.

Το ευγενέστατο προσωπικό υποδεικνύει στους επισκέπτες που μπορούν να παρκάρουν. Επίσης, είναι άκρως φιλικοί με τα κατοικίδια, τα οποία φυσικά και μπορείτε να πάρετε μαζί σας -αρκεί να είστε εφοδιασμένοι με σακκουλίτσες.

Το ασανσέρ σας οδηγεί στο επίπεδο του κήπου.

Το τεράστιο τεχνητό κανάλι που έχει δημιουργηθεί και τα δέντρα τα οποία ακολουθούν την πορεία του προς την θάλασσα σε μεταφέρουν αλλού, καθώς έχεις την αίσθηση ότι είσαι στην εξοχή.

Στη μια άκρη υπάρχουν βαρκούλες. Κατά μήκος βλέπεις χαμηλούς πίδακες ν” ανανεώνουν το νερό.

Τα σκαλοπάτια σε οδηγούν …στην ύπαιθρο!

niarxos10

210.000 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου με δεκάδες μονοπάτια σε φέρνουν σε δίλημμα ποιο να διαλέξεις.

Οι μυρωδιές από τα βότανα της Μεσογείου σε κατακλύζουν. Ο κάθε θάμνος έχει ταμπελάκι με πληροφορίες για το τι είδος είναι.

Το ξέφωτο είναι στρωμένο με γκαζόν. Εκεί συναντάς οικογένειες να κάθονται στη σκιά των δέντρων και να κάνουν πικ νικ. Βλέπεις ζευγάρια ν” απολαμβάνουν την ομορφιά του χώρου με την συντροφιά ενός βιβλίου. Παιδιά να τρέχουν όλο χαρά και κάποιους άλλους να κάνουν γιόγκα -άλλωστε παραδίδονται δωρεάν μαθήματα.  Δωρεάν είναι και τα προγράμματα αερόβιας προπόνησης και Pilates.

Στο μέσον του ξέφωτου υπάρχει μια μεγάλη οθόνη όπου προβάλλονται αγαπημένες κινηματογραφικές ταινίες.

niarxos9

Τα ανηφορικά μονοπάτια σε οδηγούν σ” ένα τεράστιο σκεπαστό μπαλκόνι, θα μπορούσε να πει κανείς. Αν και όταν φτάνεις κοντά νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε χώρο διακυβέρνησης υπερσύγχρονου σκάφους. Από τη μία μεριά μπορείς να δεις όλο το Φαληρικό όρμο κι απ” την άλλη την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό.

Το ενημερωτικό φυλλάδιο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου αναφέρει μια σειρά από εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους καθόλη τη διάρκεια του μήνα. Από ιστιοπλοΐα και μαθήματα πηλού μέχρι συναυλίες που καλύπτουν όλα τα είδη της μουσικής.

Σας προτείνω, λοιπόν, όλοι να επισκεφτείτε σύντομα  και να απολαύσετε το πάρκο του …Νότου.

niarxos5

Συντάκτης: Πινιάρης Ιάσων

Σχολιάστε

Top