Βίκινγκς! Ποιοι είναι τελικά;

ΑΠΟ: Χριστοφορίδης Χρήστος - Μαρ• 30•17

χαρακτηριστικόςΟι Βίκινγκς ζούσαν στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ισλανδία. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, εμφανίστηκαν ως εξερευνητές, πειρατές, έμποροι και μισθοφόροι. Η παρουσία τους υπήρξε καταλυτική για την ιστορία της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Οι επιδρομές τους, τις περισσότερες φορές, δεν είχαν ως στόχο την κατάκτηση ξένων περιοχών. Τους ενδιέφερε περισσότερο να πάρουν τους θησαυρούς και, τρομοκρατώντας τον πληθυσμό, να εκβιάσουν τον ντόπιο άρχοντα να τους πληρώσει τεράστια ποσά, για να μείνουν μακριά. Σταδιακά όμως, άρχισαν να ψάχνουν εύφορα εδάφη να αποικήσουν.

θησαυρός

Θησαυρός των Βίκινγκς αξίας 1.000.000 λιρών βρέθηκε στη Μ. Βρετανία το 2014

Οι Βίκινγκς της Δανίας μετακινήθηκαν προς τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι Σουηδοί προς την Ανατολική Ευρώπη και η Νορβηγοί βορειοδυτικά.

χάρτης

Οι Βίκινγκς δεν αποτελούσαν ενιαίο έθνος. Μιλούσαν όμως την ίδια γλώσσα, την αρχαία σκανδιναβική -μία ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που κατατάσσεται στις Γερμανικές ή αρχαίες βόρειες γλώσσες.

πολεμοχαρείςΟι Βίκινγκς δεν είχαν αναπτύξει τη γραφή. Οι ιστορίες τους μετα- δίδονταν προφορικά, γι’ αυτό και οι περισσότερες πληροφορίες που έχουν σωθεί γι’ αυτούς προέρχονται από εχθρούς τους. Αυτοί, καθώς τις περισσότερες φορές είχαν υπάρξει θύματά των Βίκινγκς, δεν τους περιέγραφαν και με τα καλύτερα λόγια!

Χάρη στην ικανότητά τους στη ναυσιπλοΐα και τον πόλεμο, εξαπλώθηκαν σε μία τεράστια έκταση που ξεκινά από τη Ρωσία, περνά από τη σκανδιναβική χερσόνησο και διασχίζει οριζόντια ολόκληρο το Βόρειο Ατλαντικό, από την Αγγλία και τα νησιωτικά συμπλέγματα στα βόρεια της Σκωτίας μέχρι την Ισλανδία, τη Γροιλανδία και τέλος τη Βίνλαντ στο σημερινό ανατολικό Καναδά.

δράκος

 Το κρυφό τους όπλο ήταν τα πλοία. Ήταν ελαφριά και κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να πλέουν στα ρηχά νερά των ποταμών. Ήταν πολύ γρήγορα και  ευέλικτα πλοία, ικανά για μεγάλα ταξίδια. Τα πλοία των Βίκινγκς ονομάζονταν δρακόπλοια, γιατί στην πλώρη τους είχαν σκαλισμένη τη κεφαλή ενός δράκου.

Η πολυτάραχη περίοδος των επιδρομών των Βίκινγκς έχει εμπνεύσει πλήθος συγγραφέων και σεναριογράφων! Στις κινηματογραφικές ταινίες οι Βίκινγκς παρουσιάζονται συνήθως ως άξεστοι, πελεκυφόροι και βάρβαροι, που διακοσμούν τα κράνη τους με κέρατα και πίνουν κρασί από τα κρανία των αντιπάλων τους.

κράνη

Πέντε αιώνες πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο, ο Βίκινγκ Λιφ Έρικσον πάτησε πρώτη φορά το πόδι του σε έδαφος της βόρειας Αμερικής. Ο Έρικσον και οι σύντροφοί του ήταν άποικοι της Γροιλανδίας, που σκόπευαν να πάνε από τα ανατολικά του νησιού, σε μια άλλη αποικία στα δυτικά. Μια θύελλα όμως, τους έκανε να χάσουν τον δρόμο τους και να καταλήξουν στο Newfoundland, νησί που σήμερα ανήκει στον Καναδά. Πέρασαν εκεί τον χειμώνα, προσπαθώντας να ιδρύσουν μία μόνιμη αποικία, αλλά δεν τα κατάφεραν και γύρισαν πίσω. Το 1960, ανακαλύφθηκαν τα κατάλοιπα τις βραχύβιας αποικίας των Βίκινγκς, στο βορειότερο τμήμα του νησιού, που ονομάστηκε στα γαλλικά «L’ Anse aux Meadows».

L’ Anse aux Meadows

Σήμερα, κάθε χρόνο, στα νησιά Σέτλαντ, την τελευταία Τρίτη του Ιανουαρίου, πραγματοποιείται το «Φεστιβάλ της πυρκαγιάς» ως μέρος μιας παράδοσης που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. γιορτήΣτο φεστιβάλ αυτό δεκάδες Βίκινγκς παρελαύνουν στους δρόμους ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, σε ένα θέαμα που προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Τα πλήθη συρρέουν για να παρακολουθήσουν τους μεγαλόσωμους άνδρες με τα φτερωτά κράνη, τις προβιές, τα τσεκούρια και τις ασπίδες στο χέρι.

Συντάκτης: Νικηφόρος Γαλάνης 

Σχολιάστε

Top