ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ CERN

ΑΠΟ: ΜΑΡΟΥ ΕΛΕΝΗ - Μαρ• 23•18

 43 μαθητές και μαθήτριες της  Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν  από 4 έως 7 Μαρτίου 2018 εκπαιδευτική εκδρομή στο Ερευνητικό Εργαστηριακό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής (CERN) στη Γενεύη, προκειμένου να ανοίξουν τους ορίζοντές τους στη μαγική επιστήμη της Φυσικής.

Cern. jpg

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν το σκοπό που υπηρετεί το CERN,  να συνομιλήσουν με επιστήμονες (πολλοί εκ των οποίων είναι Έλληνες), να γνωρίσουν τις βασικές λειτουργίες του επιταχυντή και την πορεία των σωματιδίων μέσα σε αυτόν και, βέβαια, να αναζητήσουν απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα, όπως τι είναι το σωματίδιο Higgs, τι είναι η υπερσυμμετρία και τι συμβαίνει με την υπεραγωγιμότητα των υλικών.

Η ομάδα παρακολούθησε μία 3D προβολή για όλα όσα συμβαίνουν μέσα στις υπόγειες εγκαταστάσεις του CERN, ειδικά με τους επιταχυντές και ανιχνευτές στοιχειωδών σωματιδίων και συζήτησε με τους Έλληνες επιστήμονες για τα πειράματα που πραγματοποιούνται σήμερα. Επιπλέον, περιηγήθηκε σε χώρο, όπου είχε τοποθετηθεί ένα είδος απομίμησης των εγκαταστάσεων του ανιχνευτή. Μέσω μιας προσομοίωσης, οι μαθητές είδαν πώς λειτουργεί ο επιταχυντής, πώς επιταχύνονται τα πρωτόνια, πώς συγκρούονται μεταξύ τους και στη συνέχεια πώς ανιχνεύονται τα παράγωγα της σύγκρουσης των πρωτονίων τα οποία κινούνται με ταχύτητες  ίσες με την ταχύτητα του φωτός.

Το ελληνικό προσωπικό του CERN απάντησε σε όλες τις απορίες των μαθητών, τους οποίους βοήθησαν να λάβουν μέρος σε διαδραστικά εκπαιδευτικά σενάρια, αποκομίζοντας πλούσιες γνώσεις και εμπειρίες, που θα τους μείνουν αξέχαστες.

Κυρίως όμως μπόρεσαν και ένιωσαν την ατμόσφαιρα και τον παλμό ενός πανευρωπαϊκού και πολυπολιτισμικού «χωριού», όπου χιλιάδες άνθρωποι με διαφορετική γλώσσα, κουλτούρα και πατρίδα  πετυχαίνουν να συμβιώνουν αρμονικά και να συνεργάζονται για έναν ανώτερο σκοπό, την ανακάλυψη της «ουσίας» του σύμπαντός μας.

Στα πλαίσια της εκδρομής οι μαθητές επισκέφτηκαν ακόμη το σπίτι του Einstein στη Βέρνη, μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη, χτισμένη σε λόφο που την περικλείει ο ποταμός Άαρ και αποτελεί την διοικητική πρωτεύουσα της Ελβετίας, και  πραγματοποίησαν το γύρο της λίμνης της Γενεύης, όπου περιηγήθηκαν στο γραφικό χωριό Yvoire, στην ονομαστή λουτρόπολη Evian,  στο παραμυθένιο Κάστρο του Chillon, στο ξακουστό ελβετικό θέρετρο Montreux και στην παραλίμνια πόλη της Λωζάνης. Λίγο πριν την πτήση της επιστροφής, οι καταρράκτες του Ρήνου, ένα πραγματικά  μοναδικό θέαμα , άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Την ομάδα μαθητών συνόδευσαν η διευθύντρια του σχολείου Αικατερίνη Γαρυφάλλου (Φυσικός) και οι καθηγήτριες  Άννα Κωστάκη (Φυσικός), Κερασία Μαργαρού (Φυσικός) και Μαρία Γεροβασίλη (Μαθηματικός)

Σχολιάστε

Top