Άγιοι Ανάργυροι ή Ζούπενα

ζουπενα1

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ( ΖΟΥΠΕΝΑ )

  • Οι Άγιοι Ανάργυροι (Τοπική Κοινότητα Αγίων Αναργύρων – Δημοτική Ενότητα ΘΕΡΑΠΝΩΝ), ανήκουν στον δήμο ΣΠΑΡΤΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΛΑΚΩΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας.Η επίσημη ονομασία είναι “οι Άγιοι Ανάργυροι”. Έδρα του δήμου είναι η Σπάρτη και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου. Οι Άγιοι Ανάργυροι έχουν υψόμετρο 313 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,0240032727 και γεωγραφικό μήκος 22,6210662205.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ

  • Ο Δήμος Θεραπνών ήταν δήμος του νομού Λακωνίας που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Σπάρτης. Βρισκόταν στην βόρεια και ανατολική μεριά του νομού. Ο δήμος αποτελούταν από 8 δημοτικά διαμερίσματα, καταλάμβανε έκταση 261,7 Km2 και είχε συνολικό πληθυσμό 3.062 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • Η Οικονομία της περιοχής που καταλάμβανε ο πρώην Δήμος στηρίζεται στην γεωργία,κτηνοτροφίακαι μελισσοκομεία. Σημαντικό πόρο αποτελεί ο τουρισμός, καθώς και η υλοτομία.Η Ζούπενα μαζί με τα γύρω χωριά συγκεντρώνουν την μεγαλύτερη παραγωγή Ελιών Καλαμών στην Λακωνία. Το μέλι που βγαίνει είναι επίσης μοναδικό, ειδικά αυτό που συλλέγεται από έλατο και πεύκο το καλοκαίρι.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΖΟΥΠΕΝΑΣ

  • Το χωριό Άγιοι Ανάργυροι φημίζεται κυρίως για την μεγάλη και εντυπωσιακή εκκλησία της καθώς και για την πλατεία της.Ακόμα έχει και ένα μικρό σχολείο με παιδική χαρά οπού έχει δύο τάξεις.Πλέον δεν λειτουργεί ως σχολείο αλλά ως κέντρο εκδηλώσεων. Τέλος έχει άλλες τρείς μικρές εκκλησίες, τον Άγιο Βασίλειο, τον Άγιο Δημήτριο και τον Άγιο Κωνσταντίνο οπού αυτές οι δύο βρίσκονται ψηλά στο βουνό αντικρίζοντας μια υπέροχη θέα όλου του χωριού.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΚΑΛΗ- ΜΑΘΗΤΡΙΑ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ

ζουπενα1 ζουπενα2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης