Έκκληση UNICEF προς τους Ευρωπαίους ηγέτες


Νέα Υόρκη, 11 Σεπτεμβρίου 2015 – Η UNICEF καλωσορίζει τις αυξανόμενες δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες – δεσμεύσεις που πρέπει να μετατραπούν πλέον σε επείγουσα δράση απ’ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την πλήρη προστασία των παιδιών.

Τα παιδιά, αποτελούν ήδη το ένα τέταρτο του συνόλου των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη μέχρι στιγμής. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2015, 106.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ, ως επί το πλείστον από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν – μια αύξηση σχεδόν 75% σε σχέση με το 2014.

«Η προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της ανταπόκρισης της Ευρώπης», δήλωσε η Yoka Brandt, Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, μιλώντας λίγο πριν από μια σημαντική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσεχή Δευτέρα, η οποία θα εξετάσει τα επόμενα βήματα για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά τα παιδιά, τα οποία έχουν ήδη υποφέρει τόσο πολύ, έχουν το δικαίωμα στην προστασία και στην αξιοπρέπεια. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε τα δικαιώματα τους αυτά πραγματικότητα».

Ανάμεσα στις επείγουσες ενέργειες που απαιτούνται για τα παιδιά είναι:

Διατήρηση της ενότητας των οικογενειών, ανά πάσα στιγμή, έχοντας σε λειτουργία προγράμματα ανεύρεσης και επανένωσης, για τα παιδιά που φτάνουν ασυνόδευτα ή έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους στο ταξίδι.
Πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου που πραγματοποιούνται πάντοτε με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού ως προτεραιότητα.
Παροχή επαγγελματικής υποστήριξης και συμβουλών για τα παιδιά και τις οικογένειές τους που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των παιδιών, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς, σε κάθε βήμα της διαδικασίας.
Επαρκής οικονομική επένδυση σε συστήματα προστασίας των παιδιών, υπηρεσιών και υποδομών, ώστε τα παιδιά υποστηρίζονται από εξειδικευμένους επιστήμονες παιδικής πρόνοιας, με τα ίδια υψηλά πρότυπα της φροντίδας που παρέχεται στα παιδιά σε όλα τα Κράτη Μέλη.
Συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση της απειλής από παράνομους διακινητές και άλλους κινδύνους. Όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους, είναι ευάλωτα στην εκμετάλλευση, τη βία και την κακοποίηση, κατά τη μετακίνηση και κατά την άφιξή τους στις χώρες προορισμού.
Σχεδιασμό προγραμμάτων μεταφοράς και επανεγκατάστασης που είναι εστιασμένα στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, μάθησης και παιχνιδιού, και φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση των τραυμάτων που τα παιδιά έχουν βιώσει στο ταξίδι τους.

Καθώς όλο και περισσότερα γίνονται για την προστασία και τη φροντίδα των παιδιών που καταφθάνουν και που διασχίζουν την Ευρώπη, συνεχής διεθνής υποστήριξη είναι επίσης απαραίτητη για την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή προσπάθεια στις χώρες προέλευσης, παράλληλα με τις προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων και την αντιμετώπιση της φτώχειας που αφήνουν τόσο πολλές οικογένειες χωρίς άλλες επιλογές, παρά να ξεκινήσουν ένα επικίνδυνο ταξίδι προς αναζήτηση ασφάλειας και ευκαιριών.

Σχολιάστε

Top