Η Μαγεία των Φυσικών Επιστημών μέσα από τα πειράματα των μαθητών

2.

 

12.Την Τρίτη 8 Μαΐου 2018, τέσσερις μαθήτριες από το Γ1 (Βιλαζεροπούλου Αφ., Δογκούλη Κων., Ζορμπά Ελ., Κατίκη Ιω.), με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του καθηγητή μας της Χημείας κ. Στράτου Ματσέλη, συμμετείχαμε σε μια δράση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Δημαρχείου Πολυγύρου. Τη διοργάνωσε το Ε.Κ.Φ.Ε. Χαλκιδικής με σκοπό να προκαλέσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες και να αντιληφθούν την άμεση σχέση τους με την καθημερινότητα.2.

Το Γυμνάσιό μας πήρε μέρος στη δράση αυτή με την παρουσίαση του πειράματος του “θερμού πάγου”. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, παράλληλα με την επίδειξή του, εξηγούσαμε σε γονείς, καθηγητές και μαθητές τις επιστημονικές αρχές που το διέπουν.

Στο χώρο της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκαν πολλά ακόμη πειράματα από ομάδες άλλων σχολείων της Χαλκιδικής. Κάποια από αυτά είχαμε την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουμε και μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, όπως το πείραμα των Ν. Μουδανιών με τίτλο «Το νερό γίνεται κρασί».

8.Η συμμετοχή μας στη δράση μάς γέμισε με συναισθήματα ικανοποίησης. Η προετοιμασία και η εκτέλεση του πειράματος, μας πρόσφεραν τη χαρά της ομαδικότητας και μας έκαναν να αισθανθούμε υπεύθυνες για το αποτέλεσμα. Επιπλέον, μάθαμε και δημιουργήσαμε νέα πράγματα, γνωρίσαμε άλλους μαθητές και καθηγητές. Με σιγουριά, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε πως η εμπειρία αυτή εκτός από διδακτική ήταν και διασκεδαστική, οπότε θα θέλαμε οπωσδήποτε να επαναληφθεί! Αναρωτιόμαστε μάλιστα γιατί τέτοιες ευχάριστες και ωφέλιμες εκδηλώσεις δεν συμβαίνουν συχνότερα, με τη συμμετοχή περισσότερων (αν όχι όλων) των μαθητών.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε το πείραμά μας, με την ευχή του χρόνου να είμαστε πάλι εκεί!

 

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ “ΘΕΡΜΟΥ ΠΑΓΟΥ”

6.Ο “θερμός πάγος” είναι ένα υπέρκορο υδατικό διάλυμα οξικού νατρίου (δηλ. δεν είναι πάγος), το οποίο με προσθήκη ακόμη και ενός κρυστάλλου οξικού νατρίου (πυρήνας κρυστάλλωσης) ή μικρή ανάδευση προκαλεί κρυστάλλωση του οξικού νατρίου (σχηματισμός κρυστάλλων). Στην περίπτωσή μας μάλιστα η μετατροπή αυτή είναι εξώθερμη –η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 54C– και επομένως το στερεό (ίζημα) που σχηματίζεται είναι θερμό.3.

 

10.

Ελ. Ζορμπά (Γ1)

Σχολιάστε

Top