ΑΦΗΣΤΕ ΤΝ ΚΟΣΜΟ ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠ΄ΟΤΙ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΤΕ

dt-proskopoi

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης είναι μια Προσκοπική και Οδηγική εκδήλωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1926 στις 22 Φεβρουαρίου, καθώς ήταν τα κοινά γενέθλια του Λόρδου Baden Powel, ιδρυτή του Προσκοπισμού, και της γυναίκας του Olave, που υπήρξε η Παγκόσμια Αρχιοδηγός.

Την ημέρα αυτή, οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί συλλογίζονται για τις αξίες των οργανώσεών τους, αποστέλλουν τις ευχές σε όλους όσους ανήκουν στη μεγάλη αυτή παγκόσμια οικογένεια και πραγματοποιούν εράνους για να βοηθήσουν προσκόπους και οδηγούς σε φτωχές χώρες.

Ο προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, μη πολιτική παιδαγωγική κίνηση, για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης, με σκοπό να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά μέσω της αλληλεκπαίδευσης με έμφαση στην υπαίθρια ζωή. Η κίνηση δημιουργήθηκε το 1907 από τον Λόρδο Μπέηντεν Πάουελ και αυτή την στιγμή περιλαμβάνει 18 εκατομμύρια μέλη σε 217 χώρες και περιοχές.

Σύμφωνα με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, ο Προσκοπισμός είναι μία Κίνηση που στηρίζεται σε ένα  σύγχρονο παιδαγωγικό σύστημα, του οποίου  οι ρίζες ξεκινούν στην Αρχαία Ελλάδα και καταλήγουν στους σύγχρονους παιδαγωγούς. Οι βασικές αξίες των προσκόπων είναι η πίστη στο Θεό, το καθήκον στην πατρίδα, τον συνάνθρωπο και τον εαυτό μας. Οι πρόσκοποι κάνουν πράξη το καθήκον προς την κοινωνία και πρωτοστατούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής με μια σειρά από κοινωνικές δράσεις, όπως δενδροφυτεύσεις, δασοπροστασία, αγωγή υγείας.

Ο Oδηγισμός είναι μία παγκόσμια, αυτόνομη, ανεξάρτητη οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Η οργάνωση έχει εξαπλωθεί σε 140 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και 144 χώρες στον κόσμο, μετρώντας δέκα εκατομμύρια  μέλη σε όλη τη γη. Βασικοί στόχοι του  Οδηγισμού είναι να βοηθήσει τα παιδιά και τους εφήβους να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους, να αναπτύξουν το δικό τους προσωπικό σύστημα αξιών, να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να κάνουν νέες φιλίες, να μάθουν την αξία της ομαδικής δουλειάς, να αγαπούν και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον, να κατανοούν και να μαθαίνουν τον κόσμο, τους ανθρώπους και τις διαφορετικές κουλτούρες.

Πέρα όμως από τον Προσκοπισμό και τον Οδηγισμό, η σημερινή ημέρα είναι σίγουρα μία καλή ευκαιρία για να συσκεφτούμε με τον εαυτό μας, να αναλογιστούμε τις πράξεις μας και φυσικά να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη.

Πηγές sansimera.gr, Wikipedia, sep.org.gr, seo.gr

Σχολιάστε

Top