
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (2 Απριλίου), το Ειδικό Σχολείο Καλλονής και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου τους, διοργάνωσε δράση ευαισθητοποίησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Απριλίου 2025. Η δράση στόχευε στην ενημέρωση και την ενίσχυση της κοινωνικής αποδοχής των ατόμων με Αυτισμό, στέλνοντας το μήνυμα της συμπερίληψης και της ισότητας. Το σχολείο μας συμμετείχε ενεργά στην δράση τους.
Ο Αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο επικοινωνεί, κοινωνικοποιείται και αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του. Είναι φάσμα διαταραχή, που σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Αυτισμό διαφέρουν σημαντικά από περίπτωση σε περίπτωση.
Μερικά παιδιά με Αυτισμό μπορεί να έχουν δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση, να προτιμούν τη ρουτίνα και να αντιδρούν έντονα σε αισθητηριακά ερεθίσματα, όπως δυνατοί ήχοι ή έντονα φώτα. Άλλα μπορεί να έχουν ιδιαίτερες ικανότητες σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα μαθηματικά, η μουσική ή η ζωγραφική.
Η κατανόηση και η αποδοχή των ατόμων με Αυτισμό είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς. Στο σχολείο, οι μαθητές μπορούν να υποστηρίξουν τους συμμαθητές τους με Αυτισμό δείχνοντας υπομονή, σεβασμό και προθυμία να κατανοήσουν τις ανάγκες τους. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσαρμόσουν τη διδασκαλία ώστε να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε άτομο με Αυτισμό είναι μοναδικό, όπως όλοι μας. Με την ενσυναίσθηση και την αποδοχή, μπορούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου όλοι οι μαθητές νιώθουν άνετα και εκφράζονται ελεύθερα. Ο Αυτισμός δεν είναι εμπόδιο, αλλά ένας διαφορετικός τρόπος αντίληψης του κόσμου!
Όμιλος Εθελοντισμού.