ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΛ-ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΠΟ: ΜΠΙΛΑΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Μαρ• 30•17

kesyp2

ΥΓΕΙΑ

Ο βοηθός νοσηλευτήΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ
Blood_pressure
Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο βοηθός νοσηλευτή προετοιμάζει τον ασθενή για ιατρικές εξετάσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή της προϊσταμένης νοσοκόμας ή του υπεύθυνου νοσηλευτή στο νοσοκομείο ή την κλινική.

Συνθήκες Εργασίας:
Συνήθως εργάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες και μεγάλη ένταση, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές καταστάσεις που προϋποθέτουν μεγάλη ψυχική αντοχή. Αντιμετωπίζει ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ η επαφή του με ασθενείς αρκετές φορές δημιουργεί κίνδυνο μόλυνσης από ασθένειες και επομένως πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας. Ο βοηθός νοσηλευτή, εργάζεται κάτω από τις οδηγίες και εντολές του θεράποντα γιατρού, του επικεφαλής νοσηλευτή/τριας ή της προϊσταμένης νοσοκόμας.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι φιλικός και ανθρώπινος, πρόθυμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ευγενικός και υπομονετικός, συνεργάσιμος, δραστήριος, προσεκτικός και διακριτικός. Επίσης, πρέπει να έχει επιμελημένη εμφάνιση, να ακολουθεί τις οδηγίες και εντολές των γιατρών και να είναι ανεκτικός σε ουσίες που πιθανόν να του δημιουργούν αλλεργία.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στην ειδικότητα Βοηθών Νοσηλευτών που ανήκει στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας τον οποίο επιλέγει ο μαθητής στη Β΄ Λυκείου. Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι 3 χρόνια και επίπεδο σπουδών 3 (N.3475/2006).
Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3. Το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου,
Ακόμη, οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ΙΕΚ και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή ανάλογης ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά τους δικαιώματα έχουν κατοχυρωθεί με το Π.Δ. 210 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 165 Α’ στις 24-7-2001. Επίσης, σχετική είναι και η Υπουργική Απόφαση, Υ7β/οικ.4756, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1082 Β’ στις 14-8-2001.
Για τους νέους τίτλους σπουδών των ΕΠΑ.Λ., αναμένεται υπουργική απόφαση περί ισοτιμίας τους, με τους παλαιούς τίτλους σπουδών των ΤΕΕ.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο βοηθός νοσηλευτή μπορεί να εργαστεί σε νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας αλλά και σε σπίτια, κατόπιν συμφωνίας με τους οικείους του ασθενή. Οι προοπτικές απασχόλησης διαγράφονται αρκετά θετικές λόγω της υψηλής ζήτησης του επαγγέλματος.

l. Επάγγελμα: ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΥ

graphics-babies-114450
Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η περιποίηση των βρεφών και των νηπίων, η φροντίδα για τη διατροφή και την ασφάλειά τους, είναι το αντικείμενο της εργασίας του βοηθού βρεφονηπιοκόμου. Φροντίζει και απασχολεί το παιδί και εφόσον εργάζεται μέσα στο σπίτι είναι δυνατό να κάνει ελαφριές δουλειές, βοηθώντας τη νοικοκυρά. Η άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε δημόσιους χώρους, γίνεται με την εποπτεία του βρεφονηπιοκόμου που είναι πτυχιούχος ΤΕΙ. Συνήθως το επάγγελμα αυτό ασκείται απο γυναίκες.

Συνθήκες Εργασίας:
Η βοηθός βραφονηπιοκόμου, εργάζεται σε ευχάριστο περιβάλλον, που μπορεί να είναι σε βρεφονηπιακό σταθμό ή σε σπίτια. Η εργασία τής βρεφονηπιοκόμου δεν θεωρείται κουραστική, είναι όμως πολύ υπεύθυνη, επειδή έχει να κάνει με τη φροντίδα και την ασφάλεια βρεφών και νηπίων.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη στα παιδιά, η δημιουργικότητα και η φαντασία, η υπομονή, η υπευθυνότητα, η συνέπεια, η δυνατότητα να ακολουθεί οδηγίες και εντολές, η ψυχραιμία σε δύσκολες καταστάσεις, αποτελούν βασικά προσωπικά χαρακτηριστικά και η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών είναι προσόντα που χαρακτηρίζουν τη βρεφονηπιοκόμο.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στην ειδικότητα Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων που ανήκει στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας τον οποίο επιλέγει ο μαθητής στη Β΄ Λυκείου. Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι 3 χρόνια και επίπεδο σπουδών 3 (N.3475/2006). Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3.
Το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, για την πρόσβαση (χωρίς ποσόστωση) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ακόμη, οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ΙΕΚ και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή ανάλογης ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα της ειδικότητας που έχουν κατοχυρωθεί με βάση την Αριθμ.Π2β/οικ.2808, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 645 Β’ στις 31-7-1997 και την Αριθμ.Γ2β/οικ.1570, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 749 Β’ στις 19-5-1999, αφορούν τους πτυχιούχους ΤΕΕ Β΄ Κύκλου.
Για τους νέους τίτλους σπουδών των ΕΠΑ.Λ, αναμένεται υπουργική απόφαση περί ισοτιμίας τους, με τους παλαιούς τίτλους σπουδών των ΤΕΕ.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Η βοηθός βρεφονηπιοκόμου μπορεί να απασχοληθεί σε σπίτια, όπου φυλάει τα παιδιά μιας οικογένειας, κατόπιν συμφωνίας που κάνει η ίδια με τους γονείς, ή σε βρεφονηπιακό σταθμό σε συνεργασία με τον/την υπεύθυνο/η βρεφονηπιοκόμο ή νηπιαγωγό. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες επιβάλλουν σήμερα και οι δύο γονείς των παιδιών να εργάζονται, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες οικογένειες να προσλαμβάνουν βοηθούς βρεφονηπιοκόμους και επομένως το επάγγελμα αυτό να έχει καλές προοπτικές απασχόλησης.

Ο Βοηθός Οδοντοτεχνίτη
Ο Βοηθός Οδοντοτεχνίτη, με βάση τις θεωρητικές και εργαστηριακές γνώσεις που αποκτά, δύναται σε συνεργασία με τον οδοντοτεχνίτη να οργανώσει το εργαστήριο, να προμηθεύεται τα υλικά και εργαλεία, να φροντίζει την συντήρηση του εξοπλισμού και τηρώντας τους όρους υγιεινής και ασφάλειας να κατασκευάζει οποιαδήποτε εργασία περιγράφει ο θεράπων οδοντίατρος και τις οποίες του αναθέτει και πραγματοποιεί, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του, ο οδοντοτεχνίτης.

Η κατασκευή, η επισκευή, η τροποποίηση τεχνητών οδοντικών τμημάτων και οδοντοστοιχιών και η προσθετική δοντιών είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Όλα αυτά γίνονται υπό την εποπτεία του έμπειρου οδοντοτεχνίτη.

Ο βοηθός οδοντοτεχνίτη παίρνει τα σχέδια και τα αποτυπώματα σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου, συμβάλλει στο σχεδιασμό κάθε οδοντοτεχνικής εργασίας παρουσιάζοντας τα πρωτότυπα σε συνεργασία με τον οδοντοτεχνίτη.

Στη συνέχεια, συμμετέχει στην κατασκευή, κατασκευάζει ή επισκευάζει οδοντοστοιχίες, γέφυρες και διάφορα ένθετα ορθοδοντικά μηχανήματα που τοποθετούνται στη στοματική κοιλότητα με σκοπό να βοηθήσουν την ομαλή λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος.
Έργο του Βοηθού Οδοντοτεχνίτη είναι η συμμετοχή στην κατασκευή προσθετικών εργασιών για την ανάκτηση χαμένων δοντιών υπό την επίβλεψη οδοντοτεχνίτη, σύμφωνα με οδηγίες του πελάτη – οδοντιάτρου, με υλικά και κράματα εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί το γεγονός ότι όλα τα υλικά φέρουν τη σήμανση CE, ότι είναι δηλαδή εγκεκριμένα σύμφωνα με τα στάνταρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι οδοντοπροσθετικές εργασίες έχουν σκοπό να αναπληρώσουν τα απολεσθέντα φυσικά δόντια και τους γύρω ιστούς με τεχνητά υποκατάστατα.

Κάθε ασθενής παρουσιάζει ξεχωριστά προβλήματα, γι” αυτό απαιτείται ο Βοηθός Οδοντοτεχνίτης να κατανοεί και να κατέχει την εξειδικευμένη γνώση ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει τη σωστή λύση.

Ο πτυχιούχος Βοηθός Οδοντοτεχνίτη έχει τις εξής αρμοδιότητες:

Φροντίζει για την οργάνωση του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου, την προμήθεια των απαραίτητων υλικών, συμμετέχει στην κατασκευή και κατασκευάζει προσωρινές αποκαταστάσεις κινητής και ακίνητης προσθετικής, ολικών οδοντοστοιχιών, μεταλλικούς σκελετούς μερικών οδοντοστοιχιών, στεφάνες και γέφυρες όλων των ειδών και όλων των υλικών
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
ΠΗΓΗ: ΕΟΠΠΕΠ

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟΕΔΩ
Εδώοι σχολές πρόσβασης του τομέα υγείας με το ΝΈΟ ΝΌΜΟ ΦΕΚ 545 22-2-2017

29_03_17_AFISA_TEMPLATE
Πηγές Πληροφόρησης:

• Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας: Σταδίου 43, Αθήνα, τηλ.: 210/3213697, 210/3213603.

• Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πειραιά: Δ. Μουτσοπούλου 32, 18540 Καμίνια Πειραιάς, τηλ.: 210-4176795, 210-4176798, 210-4176797. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://grtee-peiraia.att.sch.gr

• Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης: Κολοκοτρώνη 22, Σταυρούπολη 564 30 Θεσσαλονίκη. τηλ: 2310 587 511-2. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://grtee-v.thess.sch.gr/

• ΥΠΕΠΘ: Διεύθυνση Σπουδών Δ/θμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Β΄- ΤΕΕ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι, τηλ.: 210-3443337, 210-3443397, Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ypepth.g/tee.html

• ΟΕΕΚ: Τμήμα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων: Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως 41, 142 34 Ν. Ιωνία, τηλ.: 210-2709135, 210-2709134. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oeek.gr

ΠΗΓΗ:
ΟΑΕΔ
ΕΟΠΠΕΠ
ΙΕΠ

Σχολιάστε

Top