Η ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΑΠΟ: ΜΠΙΛΑΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Ιαν• 30•15

art029Άρθρο της κ. Μπιλανάκη, «ΠΡΩΤΗ» 2003

Τα γεγονότα της ζωής τόσο στην καθημερινότητα, όσο και σε κρίσιμες περιστάσεις υποκινούν τα συναισθήματα και καθορίζουν τη διάθεση του ανθρώπου για μικρότερες ή μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.. Ωστόσο, συχνά αναγκασμένοι από τον αγώνα της επιβίωσης, δεν δίνουμε σημασία στα ποικίλα συναισθήματά μας που εκφράζονται με το λόγο, την κίνηση ή με τη συμπεριφορά μας.
DSC00422
Η συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων έχει δυσάρεστες συνέπειες για το ίδιο το άτομο και τους άλλους γύρω του.  Έτσι, υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται ότι βρίσκονται εκτός ελέγχου: Ενοχλούνται για ασήμαντα πράγματα και γκρινιάζουν ή θυμώνουν, ή θέλουν να κλάψουν με το παραμικρό.

Μερικοί άνθρωποι επίσης μπορεί να βρίσκονται στο άλλο άκρο και να μην αισθάνονται   έντονα  συναισθήματα όπως συνέβαινε  στο παρελθόν. Μπορεί να αισθάνονται απαθείς, αδιάφοροι για όσα συμβαίνουν γύρω τους και να έχουν μια απαισιόδοξη στάση για το μέλλον τους και τον κόσμο.

Χρειάζεται λοιπόν να καταλάβουμε ότι τα συναισθήματα είναι βασικό τμήμα της ζωής. Αναγνωρίζοντας τη λειτουργία τους και πληροφορούμενοι για τη φύση τους , μπορούμε να τα κάνουμε συνοδοιπόρους και συνεργάτες μας, βοηθούς στη λήψη των αποφάσεων και στην επίλυση των συγκρούσεων…..
P1010692
Ποια είναι αυτά τα συναισθήματα τελικά;

Πρόκειται για τη χαρά, την απόλαυση, την ευχαρίστηση, αλλά κα το φόβο, την ενοχή, την ντροπή, τη ζήλεια, τη θλίψη, άγχος, τη χρωματική παλέτα που καθορίζει τη συμπεριφορά μας.
art029Άρθρο της κ. Μπιλανάκη, «ΠΡΩΤΗ» 2003

Υπάρχουν και πιο σύνθετα ή μεταμφιεσμένα συναισθήματα;

Υπάρχουν και συναισθήματα που κουβαλάμε στις συναισθηματικές μας αποσκευές από το παρελθόν;
P1010691
Η οργανική – βιολογική άποψη

Από οργανικής απόψεως, τα συναισθήματα μας πηγάζουν από το πρωτόγονο τμήμα του εγκεφάλου (δρεπανοειδές σύστημα) που συνεργάζεται με τους προμετωπιαίους και τους κροταφικούς λοβούς.

Το κοινωνικό περιβάλλον

Τα συστήματα αυτά ενεργοποιούνται από την πληροφόρηση που παίρνουν από τον έξω κόσμο με τη διαμεσολάβηση της ανθρώπινης νόησης.
P1010683
Ο τρόπος επεξεργασίας.

Συχνά όμως κάνουμε λάθη στον τρόπο που σκεφτόμαστε, όταν για παράδειγμα μεγιστοποιούμε τα αρνητικά γεγονότα και υποτιμούμε τα θετικά,  ή όταν ερμηνεύουμε τα γεγονότα με ακραίο τρόπο (ή όλα ή τίποτα), ή όταν μονώνουμε τα συναισθήματά μας αποκόβοντας τα από την πραγματικότητα.
Μερικές φορές τα «καταπίνουμε» κάνοντας απλώς…υπομονή.
P1010659
Ερωτήματα: μὐθοι και αλήθειες

1.Δηλαδή οι άντρες δεν κλαίνε ποτέ;
Εγκλωβισμένοι πολλοί στο αντρικό στερεότυπο δεν αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους ή τα προβάλλουν στους άλλους καθώς για να προστατευθούν»» υιοθετούν στοιχεία δοτής προσωπικότητας, ή παλινδρομούν σε μια εφηβεία που πέρασε ανεπιστρεπτί.

2.Το σύγχρονο ανταγωνιστικό πλαίσιο και η έλλειψη ασφαλούς πλαισίου κοινότηταςδεν επιτρέπει την αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων μας με αποτέλεσμα τον βουβό πόνο και την κρυφή ή μεταμφιεσμένη κατάθλιψη να κάνουν θραύση και να δημιουργούν ψυχοσωματικά προβλήματα.
Colorful_tulips

Διαχείριση
Κανείς δεν μένει αλώβητος από τη συναισθηματική καταιγίδα των συναισθημάτων. Με ποιον τρόπο μπορούμε να τα διαχειριστούμε;
Το άτομο για να μάθει να εκφράζει με τρόπο υγιή και προσαρμοσμένο στην πραγματικότητα τα συναισθήματά του, χρειάζεται να διερευνήσει πως στην οικογένεια του συνήθιζαν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Τα έκρυβαν και τα «κατάπιναν», ή τα εξέφραζαν; Επέτρεπαν το αγκάλιασμα και τις σωματικές εκδηλώσεις; Ως ποιο βαθμό ως παιδί βίωνε την αποδοχή και την αναγνώριση;
Έχει υποστεί στο παρελθόν πλήγμα ανεπεξέργαστο με τη μορφή μιας απώλειας, ενός πένθους;; Σε κάποια μελλοντική στιγμή είναι πιθανόν να αναζωπυρωθεί.
IMG_20150728_200341
Η αξιοποίηση της λεκτικής ή σωματικής έκφρασης θα βοηθούσε πολύ.
Ο αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας περιλαμβάνει και τη δημιουργική έκφραση των συναισθημάτων μας. Παράλληλα μας προφυλάσσει από ψυχικές και σωματικές ασθένειες , οδηγεί στην αυτογνωσία. Η διαδικασία της αναγνώρισης και έκφρασης των συναισθημάτων είναι μακρόχρονη αφού προυποθέτει την οικοδόμηση ασφαλούς πλαισίου, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί οδηγεί σε πληρέστερη ζωή.
Σχετικά ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ: εδώ
ΚΑΙΕΔΏ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩΜΕ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ
VIDEO: Τι πιστεύετε ότι νιώθουν;
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΕΔΩ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΔΩ

Σχολιάστε

Top