Μάντεψε το ..επάγγελμα του βιολόγου

ΑΠΟ: ΜΠΙΛΑΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Οκτ• 19•17

 

ΒΙΟΛΟΓΟΣ

Ο ΒΙΟΛΟΓΟΣ είναι ο επιστήμονας που ασχολείται επαγγελματικά με τη Βιολογία (Βιολογικές Επιστήμες, Βιοεπιστήμες, Επιστήμες Ζωής), δηλαδή, μελετά το φαινόμενο της ζωής σε επίπεδο μοριακό, κυτταρικό, ιστολογικό, οργανικό, κοινωνικό και οικολογικό. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς ή διαγνωστικούς σκοπούς

Περιβάλλον

Ο ΒΙΟΛΟΓΟΣ μπορεί να εργαστεί ως ερευνητής ή σύμβουλος, σε ερευνητικά κέντρα και μπορεί να διεξάγεται σε ποικίλους χώρους, όπως σε βιβλιοθήκες, σε γραφεία ακαδημαϊκών χώρων, ή στην κατοικία του, σε ωράρια που καθορίζει ο ίδιος.

Ο βιολόγος εργάζεται και σε σχολεία της μέσης εκπαίδευσης, με ωράριο που καθορίζεται από τη λειτουργία του σχολείου.

Οι Βιολόγοι μπορούν να εργάζονται ως Ιδιοκτήτες-Διευθυντές Κλινικών Εργαστηρίων στην ΕΕ και στις ΗΠΑ (δημόσια ή ιδιωτικά), μετά από κατάλληλη μεταπτυχιακή ειδίκευση (πχ. MSc ή PhD στην Κλινική Βιοχημεία), ενώ στην Ελλάδα, εκτός από τον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι Βιολόγοι μπορούν να εργάζονται σε εργαστήρια δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων (πχ. βιοχημείας), στα οποία προάγονται μέχρι και το βαθμό του Διευθυντή του εργαστηρίου.

Επίσης, οι Βιολόγοι μπορούν να εργάζονται ως ερευνητές ή μελετητές-ελεύθεροι επαγγελματίες στο αντικείμενο της Βιολογίας των φυτικών οργανισμών (Βοτανική, Γεωπονική, Φαρμακευτικά Φυτά), της Βιολογίας των ζωικών οργανισμών ( Ζωολογία, Ιχθυολογία, Θαλάσσια Βιολογία, Κτηνιατρική), της Βιολογίας του Περιβάλλοντος-Οικοσυστημάτων (Οικολογία, Οικοτοξικολογία, Διαχείριση Οικοσυστημάτων, Βιοποικιλότητα, Βιολογία Πληθυσμών, Κοινωνιοβιολογία), της Βιολογίας-Βιοχημείας των τροφίμων και στη διατροφολογία (θρέψη και μεταβολισμός φυτικών οργανισμών- ζωικών οργανισμών-ανθρώπου).

Δεξιότητες: Ο βιολόγος χρειάζεται να διαθέτει ανοιχτό, ερευνητικό πνεύμα, υψηλό αίσθημα ευθύνης και ενδιαφέρον για συνεχή ενημέρωση γύρω από τα τελευταία δεδομένα της επιστήμης. Ο επιστήμονας βιολόγος πρέπει να έχει υπομονή, επιμονή κι αφοσίωση στο έργο του, μεθοδικότητα, δημιουργική σκέψη, αλλά και παρατηρητικότητα.
Στις έρευνες της επιστήμης της βιολογίας χρησιμοποιούνται ευρέως εφαρμογές αιχμής της σύγχρονης τεχνολογίας και οι βιολόγοι πρέπει να διαθέτουν δεξιότητες χειρισμού των νέων τεχνολογικών μέσων. Επίσης, χρειάζονται επιδεξιότητα σε λεπτές και σταθερές κινήσεις των χεριών, αν χειρίζονται ευαίσθητο εξοπλισμό, υλικά και εργαλεία στο βιολογικό εργαστήριο.
Γενικά σχόλια: Η δουλειά του επιστήμονα-βιολόγου χαρακτηρίζεται από συστηματική μελέτη, συνεχή έρευνα και παρατήρηση των διαφόρων όψεων ζωής.
Η συνεισφορά της επιστήμης της βιολογίας στην παραγωγή, τα οικοσυστήματα και τις άλλες σύγχρονες εφαρμογές της βιο-τεχνολογίας θεωρείται σημαντική, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι από τη διατάραξη της ισορροπίας της Φύσης λόγω των άκριτων και ανεύθυνων παρεμβάσεων του ανθρώπου.
Ο βιολόγος συχνά χειρίζεται ευαίσθητα ζητήματα γύρω από την εξέλιξη των ειδών και γι αυτό πρέπει να ακολουθεί έναν συγκεκριμένο κώδικα ηθικής δεοντολογίας στο έργο του.

(WIKIPEDIA)

ΣΧΟΛΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ

Bιολογίας Πάτρας Βιολογίας Πάτρας
Βιολογίας Κρήτης Βιολογίας Κρήτης (Ηράκλειο)
Βιολογίας ΑθήναςΒιολογίας Αθήνας
Βιολογίας Θεσσαλονίκης Βιολογίας Θεσσαλονίκης
Βιοχημείας και βιοτεχνολογίας ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΒιοχημείας και βιοτεχνολογίας ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΛΑΡΙΣΑ)
Βιολογικών Εφαρμογών και τεχνολογιών ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Βιολογικών Εφαρμογών και τεχνολογιών ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΔΠΘ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΔΠΘ
BIOTEΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ BIOTEΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ
video για βιολόγο video για βιολόγο (english)
EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣEΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣΣΥΝΑΦΕΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Περιβαλλοντολόγος

Ορισμός: Ο περιβαλλοντολόγος μελετάει τα προβλήματα του περιβάλλοντος αναζητώντας τρόπους για αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.

Περιγραφή: Ο περιβαλλοντολόγος ερμηνεύει τα τεχνολογικά, κοινωνικά, ηθικά και διαχειριστικά προβλήματα του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και συμβάλλει στη λύση τους λαμβάνοντας υπόψη του την πολυμέρεια και συνολικότητά τους.
Ειδικότερα, ο περιβαλλοντολόγος μελετά τις σχέσεις οργανικής και ανόργανης ύλης, τις σχέσεις μεταξύ των εμβίων όντων και των οικοσυστημάτων καθώς και τις σχέσεις του φυσικού περιβάλλοντος με την ανθρώπινη κοινωνία. Ακόμη, επεξεργάζεται και προτείνει λύσεις για τη σωστή διαχείριση των οικοσυστημάτων, δηλαδή μια διαχείριση που να αποτρέπει την καταστροφή τους από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και κατά το δυνατόν να επιτρέπει τη διατήρησή τους.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ- ΣΠΟΥΔΕΣ Έρευνα και ιατρική ΒΙΟΛΟΓΟΣΒΙΟΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣΧΗΜΙΚΟΣ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ- ΣΠΟΥΔΕΣ Τεχνολογία και ιατρική
ΒιοπληροφορικόςΒιοπληροφορικός Tμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας T.E.Tμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας T.E
Οπτικός ΑΙΓΙΟΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΦυσιοθεραπευτήςΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Oδοντοτεχνίτης ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ- ΣΠΟΥΔΕΣ Υγεία- Πρόνοια ΙΑΤΡΟΣ: Μπορείς να ψάξεις για σχολές και μονογραφίαΙατρός: Σχολές και μονογραφία
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ- ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ videoΟδοντίατρος Οδηγός σπουδών Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ 2014-2015εδώ
Kτηνίατρος ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΘΟδηγός σπουδών Οδηγός σπουδών
Φαρμακοποιός ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ- ΣΠΟΥΔΕΣ Υγεία- Παραιατρικά- νοσηλευτικά Επισκέπτης υγείας Επισκέπτης υγείας
Διαιτολόγος videoΔιαιτολόγος ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣ
Αισθητικός ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ Eργοθεραπευτής ΕΚΕΠ εδώ
ΛογοθεραπευτήςΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ- ΣΠΟΥΔΕΣ Υγεία- νοσηλευτικά ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ videoΝοσηλευτής
Μαιευτική ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υγεία – διοίκηση ΔΙΟΙΚΗΣΗΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΊΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: πάτησε εδώ ΣΥΝΕΝΤΕΎΞΕΙΣ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣvideo

Σχολιάστε

Top