ΚΡΟΚΟΣ

KROK3

ΚΡΟΚΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΥ

Η ιστορία του κρόκου ξεκινάει από την Ανατολή ενώ αναφορές χρήσης του φυτού αυτού βρίσκονται στην Μικρά Ασία, στην Αρχαία Αίγυπτο, στην Μινωική αλλά και στην Κλασική Ελλάδα, όπου χρησιμοποιείτο ως αρωματικό καθώς και ως χρωστική ουσία. Τοιχογραφίες που παρουσιάζουν λουλούδια κρόκου μπορεί κανείς να βρει στις ανασκαφές των Μινωικών Ανακτόρων. Επίσης χαρακτηριστική είναι η τοιχογραφία με τις κροκοσυλλέκτριες που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Στους αρχαίους Έλληνες ήταν γνωστές και οι φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου καθώς το χρησιμοποιούσαν για να καταπολεμήσουν την αϋπνία και τα δυσάρεστα αποτελέσματα της μέθης από το κρασί. Επίσης χρησιμοποιείτο ως άρωμα στα λουτρά αλλά και ως αφροδισιακό. Οι Άραβες χρησιμοποιούσαν τον κρόκο ως αναισθητικό και είναι αυτοί που το εισήγαγαν στην Ισπανία τον δέκατο αιώνα. Σήμερα χρησιμοποιείται σε όλο το κόσμο στην ζαχαροπλαστική, στην αρτοποιία καθώς και ως συστατικό διαφόρων διάσημων πιάτων όπως, για παράδειγμα, η ισπανική παέγια.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ-ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Η καλλιέργεια του κρόκου απαιτεί ακραίες κλιματικές συνθήκες. Χρειάζεται ξηρό και θερμό καιρό το καλοκαίρι και κρύο τον χειμώνα. Η γη στην οποία θα καλλιεργηθεί θα πρέπει να είναι ξηρή, ασβεστώδης, επίπεδη και χωρίς δένδρα. Το έδαφος πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο ώστε να απομακρύνεται το νερό και να αποφεύγονται έτσι πιθανές προσβολές μυκήτων στους κορμούς που θα έχουν ως αποτέλεσμα το σάπισμα τους. Η σπορά γίνεται τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Η συγκομιδή γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Η συλλογή του κρόκου έχει την ιδιαιτερότητα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το πολύ σε 15 ημέρες, όσο διαρκεί η συνολική ανθοφορία των λουλουδιών σε κάθε βολβό. Το λουλούδι τού φυτού ανοίγει την αυγή και πρέπει να μείνει κατά το δυνατόν λιγότερο πάνω στο φυτό διότι μαραίνεται γρήγορα και τα στίγματα χάνουν το χρώμα και το άρωμα τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συγκομιδή ξεκινά όταν ξημερώσει έως την 10η πρωινή. Ακολουθεί ο διαχωρισμός των κίτρινων στημόνων που προορίζονται ως υλικό βαφής στη βιομηχανία από τα κόκκινα στίγματα του κρόκου. Σε αυτήν τη διαδικασία συμμετέχει όλη η οικογένεια, γίνεται εντός του σπιτιού και διαρκεί έως 40 ημέρες. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 85000 λουλούδια για να συγκομισθεί ένα κιλό από φρέσκα στίγματα κρόκου. Μετά το τέλος της συγκομιδής τα στίγματα πρέπει να αποξηρανθούν για να μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά αυτή τη διαδικασία ο φρέσκος κρόκος χάνει περίπου τα 4/5 του αρχικού του βάρους και αποκτά το χαρακτηριστικό του κόκκινο χρώμα. Από ένα κιλό φρέσκα στίγματα κρόκου το τελικό προϊόν είναι 200 γραμμάρια αποξηραμένων στιγμάτων. Τα αποξηραμένα στίγματα για να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά τους πρέπει να αποθηκευτούν και να προστατευθούν από την υγρασία, το ηλιακό φως και τη θερμότητα.

Στο χωριό Κρόκος στον Νομό Κοζάνης αποτελούσε την μοναδική κροκοκαλλιεργούμενη περιοχή τής Ελλάδας, στην οποία γίνεται συστηματική καλλιέργεια του φυτού που ξεκίνησε από τον 17ο αιώνα, ενώ από το 2017 άρχισε να καλλιεργείται κρόκος και στο Νέο Σκοπό Σερρών. Ο κρόκος Κοζάνης ως καρύκευμα, είναι φημισμένος σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της έντονης γεύσης και ποιότητας χρώματος, και αποτελεί προστατευόμενη ονομασία προέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 KROK2

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Πέρα από τις χρωστικές και γευστικές του ιδιότητες, ο κρόκος έχει και πολλές φαρμακευτικές χάρη στα βασικά συστατικά του που είναι η κροκίνη, η πικροκροκίνη και η σαφρανάλη :

 • Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες χάρη στις κροκίνες που μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων

 • Έχει αντιοξειδωτική δράση χάρη στα καροτενοειδή που περιέχει

 • Διεγείρει την όρεξη και ανακουφίζει από τον στομαχόπονο

 • Είναι ευεργετικός για το πεπτικό σύστημα και τα νεφρά

 • Μειώνει την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση

 • Λειτουργεί σαν ασπίδα στην καρδιά

 • Δρα ως αντιφλεγμονώδες

 • Νευροπροστατευτική δράση: ενισχύει την μνήμη και το νευρικό σύστημα

 • Αντικαταθλιπική δράση

 • Έχει αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες στο δέρμα

 • Τονωτικές και αφροδισιακές ιδιότητες

 • Περιέχει Β12, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, α- και β- καροτένιο καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο

 • Τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν επίσης την χρησιμότητα του στην καταπολέμηση του άγχους αλλά και νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως άνοια, Αλτσχαιμερ, Πάρκινσον.

 KROK1

ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ

Πρόσληψη μέχρι 1,5 gr ημερησίως θεωρείται ασφαλής, ωστόσο σε δόσεις πάνω από 5 gr/ ημέρα θεωρείται τοξικός για τον οργανισμό. Αντενδείκνυται για άτομα με ηπατική ή νευρική νόσο, ενώ η υπερβολική κατανάλωση του θα πρέπει να αποφεύγεται από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.

Πηγές:

Κρόκος – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

Στα μωβ λιβάδια της Κοζάνης που μοσχοβολά ο κρόκος | travel.gr

Γιαμούρογλου Βασιλική
Μπιτσίνη Μαρία
Τσιτσεκίδου Δέσποινα
Ρουμελιώτη Αντιγόνη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης