Ιρλανδία

Ιρλανδία

11923-810x506

Πρωτεύουσα: Δουβλίνο

Η Ιρλανδία (ιρλανδικά: Éire, αγγλικά: Ireland) είναι ένα μεγάλο νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης, δυτικά από τη Μεγάλη Βρετανία. Έχει έκταση 84.421 τ.χλμ. Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους είναι πεδινό ή λοφώδες. Υπάρχουν μόνο χαμηλά βουνά, κυρίως στην περιφέρεια του νησιού. Στα νοτιοδυτικά το Καράουντουχιλ ( Carrauntoohil, 1.039 μ.), στα νοτιοανατολικά η οροσειρά Lugnaquilla (925 μ.) κ.ά.

Οι ακτές παρουσιάζουν μικρή κατάτμηση στα ανατολικά, μέτρια στα νότια και μεγάλη στα δυτικά και στα βόρεια. Το κλίμα είναι υγρό ωκεάνιο, με συχνές βροχοπτώσεις, που διατηρούν τα εκτεταμένα λιβάδια πράσινα σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Υπάρχουν πολλοί ποταμοί, μικρού όμως μήκους: Σάνον (Shannon, 364 χλμ.), Μπλακγουότερ (Blackwater, 168 χλμ.), Σουίρ (Suir, 184 χλμ.), Σλάνεϊ ( Slaney, 167 χλμ.) κ.ά. Στο βορειοκεντρικό ιδίως τμήμα του νησιού σχηματίζονται πολλές λίμνες. Μεταξύ της Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται η Ιρλανδική θάλασσα, της οποίας διέξοδοι στον Ατλαντικό είναι ο Βόρειος πορθμός και ο Πορθμός του Αγίου Γεωργίου.

Το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού ανήκει στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Το βορειοανατολικό μέρος του, που ονομάζεται Βόρεια Ιρλανδία, ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξιοθέατα

 

Βράχοι Moher

Βράχοι Moher

Μια από τις πιο δημοφιλείς, φυσικές ατραξιόν της Ιρλανδίας αποτελούν οι παράκτιοι βράχοι Moher που υψώνονται 214 μέτρα από τον Ατλαντικό στη δυτική πλευρά της χώρας και μετρούν περίπου 1 εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο.

 

 

                                  

 

 

Διαδρομή Ring of Kerry

Διαδρομή Ring of Kerry

Πρόκειται για μια γραφική διαδρομή περίπου 190 χιλιομέτρων, την οποία όποιος διανύσει καταφέρνει να θαυμάσει και τα πιο όμορφα τοπία της Ιρλανδίας μονομιάς: παγωμένες λίμνες, καταπράσινα λιβάδια, άγρια βουνά, αλλά και μερικά από τα highlights της χώρας όπως τη χερσόνησο Beara και το μονοπάτι Kerry Way, το μακρύτερο και το παλιότερο της χώρας

 

 

                                   Περιοχή Giant’s Causeway

Περιοχή Giant’s Causeway

Το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco που βρίσκεται στη Βόρεια Ιρλανδία είναι η περιοχή Giant’s Causeway, η οποία αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι η Μητέρα Φύση δημιουργεί τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του κόσμου. Το φυσικό αυτό θαύμα απαρτίζεται από περίπου 40 χιλιάδες πολυγωνικές πέτρες.

 

 

                                    Νησιά Skellig

Νησιά Skellig

Οι δυο μικροί βράχοι που βγαίνουν από τη θάλασσα στην ακτή Protmagee, εκτός του ότι φιλοξενούν ένα συγκρότημα μοναστηριών του 6ου αιώνα, το οποίο υψώνεται στα 230 μέτρα από τη θάλασσα, αποτελούν επίσης το σπίτι εντυπωσιακών πουλιών, από κορμοράνους μέχρι θαλασσοπούλια, μεγάλους γλάρους κ.ά. 

 

 

                                          

   Νησιά Aran

Νησιά Aran

Διάσημα για τα παραδοσιακά πουλόβερ Aran που πωλούνται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και για τους χωρίς αυτοκίνητα δρόμους τους, τα νησιά Aran είναι από τα λίγα μέρη όπου μπορεί κανείς να ζήσει την εμπειρία ενός παραδοσιακού ιρλανδικού χωριού.

 

 

 

 

                                     Εθνικό Πάρκο Glenveagh

Εθνικό Πάρκο Glenveagh

Δεύτερο σε έκταση εθνικό πάρκο της Ιρλανδίας και νούμερο 1 τουριστική ατραξιόν, το Glenveagh «τραβάει» πεζοπόρους, ψαράδες και ανθρώπους της φύσης από όλη τη χώρα.

 

 

 

                                         Περιοχή Burren

Περιοχή Burren

Με τοπίο που προκαλεί αναστάτωση, με ασβεστολιθικά πετρώματα και βραχώδεις σχηματισμούς, με ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, η περιοχή Burren αποτελεί ένα εντυπωσιακό μέρος για επίσκεψη, με αρκετούς να παρομοιάζουν τον περίπατο εκεί, με περίπατο στο φεγγάρι.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top